Nainen rakentaa, osa 2: Nopeasti näkyvää
Viime numerossa Suomela kertoi 37-vuotiaasta Sannasta, joka ryhtyi rakentamaan omakotitaloa Espooseen. Nyt käymme katsomassa, miltä tontilla tällä hetkellä näyttää.
Teksti Paula Herranen
Kuvat Niko Fagerström / Future Image
Talon runko ilman vesikattoa oli pystyssä neljän päivän kuluttua elementtien sapumisesta. Talon ulkopuolen viimeistelytöihin ryhtyy nyt klaukkalalainen Remontti Klara, joka muutenkin hoitaa talon valmiiksi viimeistä listaa myöten. Sähkö- ja LVI-töillä on omat urakoitsijansa.

 

Viimeksi Sannan tontti oli vielä puita ja risukkoa täynnä, nyt ryteikön paikalla seisoo talo.
Tähän mennessä on tehty:
 • puut kaadettiin
 • maarakennustyöt tehtiin
 • monttu kaivettiin
 • perustukset valettiin
 • talopaketti koottiin
 • vesikatto rakennettiin
 • lattia raudoitettiin ja stryroksit asennettiin
 • kantavat väliseinät muurattiin

 

Kaikkeen tähän kului noin kaksi kuukautta, heinäkuun alusta elokuun loppuun. Sanna itse on tilanteeseen tyytyväinen. ”Tässä vaiheessa syntyi nopeasti näkyvää, ja olen ollut kaikkiin urakoitsijoihin ja työntekijöihin tyytyväinen. Koittaa varmasti sekin päivä, kun tulee ongelmia, mutta tähän asti sopimukset ja aikataulut ovat pitäneet”, Sanna kertoo.
 
Tuttavien kautta löytynyt vastaava mestari Tomi on pitänyt Sannan mielestä hyvin hänen puoliaan. ”Se on tärkeää, kun ei itse ymmärrä rakentamisesta juuri mitään ja joutuu luottamaan työt toisille.”
 
Valvonta on pelannut muutenkin hyvin. Espoon rakennustarkastaja on käynyt työmaalla jo kolme kertaa, koska kaikki vaiheet täytyy tarkastaa erikseen. Esimerkiksi villoja ei saa asentaa, ennen kuin niiden alle jäävät rakenteet on tutkittu.
 
”Se oli oikeastaan tänä kesänä ainoa yllätys, että maarakennustyöt olivat niin suuri urakka”, Sanna kertoo. ”Raivattavia kantojakin oli valtavasti, ja pihalle piti ajaa kuormakaupalla soraa. Nyt tuntuu, etten koskaan saa siitä muta-multamössöstä viihtyisää pihaa, mutta sitä tarvitsee onneksi ajatella vasta ensi kesänä.”
Ruokailuerkkeri alkaa hahmottua.
Ruokailuerkkeri alkaa hahmottua. Suurelementtien asennuksen hoitivat Teri-Talojen omat asentajat, mutta vesikattourakoitsija oli erikseen.

 

Paperisota helpotti rakennusluvan myöntämisen jälkeen
Alkuvaiheen paperisota rauhoittui, kun rakennuslupa heltisi kesäkuun lopussa. Tosin ensimmäinen kesälomaviikko kului virastorumbaan vesi- ja sähkösopimusten takia.
 
”Rakentajan pitää täyttää uskomaton pinkka papereita, että saa kunnallistekniikan. Ajattelin loman alussa, että tulen hulluksi, jos sama peli jatkuu loman loppuun asti, mutta viikko sentään riitti. Sähkökaappi tuotiin tontille maarakennustöiden yhteydessä, ja ensimmäiset viemärit on jo vedetty.”
 
Seuraavan kuukauden aikana on tarkoitus tehdä:
 • yläkerran villojen asennus
 • lattian valu
 • talon ulkopuolen viimeistelyt (terassit, nurkkalaudat, -parvekelaudoitukset)
 • autotalli pitkästä tavarasta

 

Sanna myöntää nauraen pohtineensa jo sisustustakin. ”Keittiön olen jo valinnut, samoin tulisijan, ja lattiamateriaaleihin olen tutustunut, kun kaksi koiraani vaikuttavat valintaan. Tapettikaupoissa en sentään ole vielä juossut, mutta sohvaa ja ruokapöytää olen jo varovasti ajatellut. Tosin voihan olla, että urakan jälkeen vanhakin sohva ja ruokapöytä alkavat näyttää hyviltä, jos kukkaron pohjalta on siihen mennessä raavittu viimeinenkin sentti!”