Nainen rakentaa, osa 3: Sisustusvaihe alkaa
Suomela on kertonut jo kahdessa numerossa omakotitalosta, jota 37-vuotias Sanna rakentaa Espooseen. Nyt ollaan niin pitkällä, että pian päästään sisustamaan.
Teksti Paula Herranen
Kuvat Niko Fagerström / Future Image
 
Lattialämmityskaapelit asennettiin ennen lattian valua
Lattialämmityskaapelit (punainen ristikko) asennettiin alakertaan ennen lattian valua. Alhaalla vasemmalla näkyy sinipunainen ”häkkyrä”, joka on yksi pohjaviemäreistä.

Viimeksi kerroimme muun muassa talopaketin pystytyksestä. Sen jälkeen on tapahtunut:

 • talon ulkoseinät maalattiin (niissä oli vain pohjamaali)
 • sokkelit kivettiin punaisilla murukivillä
 • nurkkalaudat ja koristelistat asennettiin
 • yläkerran villat asennettiin
 • alakerran lattialämmityskaapelit asennettiin ja lattia valettiin
 • ilmastointikanavat tehtiin ja -laitteet asennettiin
 • hormi muurattiin
 • väliseinät rakennettiin
 • autotalli rakennettiin, lattia valettiin ja ulkoseinät maalattiin
 • tontti tasoitettiin siihen kuntoon, että keväällä voi tilata mullan

 

Kaikkeen tähän kului rivakoilta työmiehiltä noin kaksi kuukautta, syyskuun alusta lokakuun loppuun. Sanna on edelleen tilanteeseen tyytyväinen.
”Mitään kauheita kommelluksia ei ole sattunut, vaikka olen koko ajan vähän jännittänyt. Jotain pientä tietysti aina sattuu ja tapahtuu – esimerkiksi nurkkalaudoiksi lipsahti ensin väärää lautaa, mutta ne vaihdettiin heti, kun virhe huomattiin”, Sanna kertoo.
 
Tosin Sanna myöntää saman tien, että hän tekisi suunnitelmiin muutamia muutoksia nyt, kun on nähnyt talon luonnossa eikä vain paperilla. ”Kuvasta hahmottaminen on vaikeaa. Esimerkiksi keittiön oviaukon olisin tehnyt isommaksi, ja kodinhoitohuoneen kurasäleikön olisin sijoittanut oven viereen enkä suoraan oven eteen. Oven vieressä säleiköllä olisi voinut olla veden roiskumista estävä reunus, mutta oven eteen reunusta ei voi laittaa.”
 
Talon alakertaan Sanna valitsi lattialämmityksen, joka asennettiin paikalleen ennen lattian valua. Yläkerrassa on tavalliset patterit, mikä oli asiantuntijoiden suosittelema ratkaisu, koska siellä ei kuitenkaan ole varaavaa betonilaattaa.
Sannan talo pihalta katsottuna. Pääovi on vastakkaisella puolella. Sekä talo että autotalli maalattiin syyskuussa valmiiksi. Sanna vuokrasi maalaustelineet Ramirentiltä.

 

Autotalli rakennettiin pitkästä tavarasta
Sanna teki laskelmat eri vaihtoehdoista ja totesi, että pitkästä tavarasta rakennettu talli tulee halvemmaksi kuin pakettiratkaisu. Tosin tallin ulkoseinien puutavara ja kattotarvikkeet tulivat silti samasta talotehtaasta kuin talokin, jotta seinät ja katto ovat sopusoinnussa päärakennuksen kanssa.
 
Kun ilmat ovat viilenneet ja ulkotyöt saatu loppuun, työmiehet ovat siirtyneet sisälle.
Seuraavaksi ovat vuorossa sisustusvaiheen työt:
 • sähkö- ja putkitöiden viimeistely
 • väliseinien kittaus ja pohjamaalaus
 • sisäkattojen panelointi
 • kiintokalusteiden asennus

 

Tällä hetkellä Sannan vapaa-aika kuluukin sisustusmateriaalien metsästämiseen ja toimitusaikataulujen junailemiseen, jotta työt saadaan etenemään jouhevasti. ”Lisäksi puhun joka aamu kahdeksalta ennen töihin lähtöä puhelimessa urakoitsijan kanssa ja käyn läpi tilanteen – mitä on tehty, onko ollut ongelmia, mitä pitää tehdä seuraavaksi ja niin edelleen.”
 
Alustavasti on sovittu, että Sanna pääsee muuttamaan helmikuun alussa, ja ainakin toistaiseksi kaikki aikataulut ovat pitäneet. ”En halunnut kiirehtiä muuttoa, vaikka moni muu haluaa uuteen kotiin jouluksi. Minusta on kuitenkin parempi, että työmiehet saavat tehdä työnsä rauhassa ja huolellisesti. Olenkin pelotellut heitä, että aion vahtia sisustusvaiheessa töitä aivan erityisen tarkasti, mutta onneksi he ovat naureskellen luvanneet minulle, että siitä vain vahtimaan!”