Nainen rakentaa, osa 4: Muutto lähestyy
Espoolaisen Sannan talonrakennus alkoi viime vuoden heinäkuussa. Muuttopäivä siintelee näillä näkymin helmikuun lopussa.
Teksti Paula Herranen
Kuvat Niko Fagerström / Future Image
Sannan talo on ulkoapäin valmis pellityksiä ja Vesivekin alumiinikouruja myöten.

 

Viime vuoden (2002) marraskuussa kerroimme, että Sannan talossa alkoi sisustusvaihe.

Sen jälkeen on tapahtunut:
1. katot paneloitiin
2. seinät tapetoitiin
3. keittiön, kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneiden kalusteet asennettiin
4. parketit ja lattialaatat asennettiin
 
Sisustusvaiheessa on tapahtunut pieniä kömmähdyksiä puolin ja toisin. Yhdet tapetit on jo vaihdettu, kun 60 prosentin poistomyynnistä ostetut yläkerran aulan tapetit näyttivät vielä kaupassa raidallisilta, mutta eivät kotona erottuneetkaan valkoisesta seinästä.
 
Tapettivalikoima on niin laaja, että pää meinaa mennä väkisinkin sekaisin”, Sanna sanoo. ”Keittiöön olin jo hankkimaisillani kalliit countrytyyliset tapetit, mutta pitkän toimitusajan takia vaihdoin toiseen malliin. Kun se saatiin seiniin, järkytyin! Päätin kuitenkin, että näitä tapetteja ei enää vaihdeta, ja nyt olen oikeastaan alkanut pitää niistä.” Onneksi juttu jaksaa jo naurattaakin.
 
Sanna on edelleen erittäin tyytyväinen pääurakoitsijaansa, klaukkalalaiseen Remontti Klaraan, joka on ollut koko ajan pari viikkoa edellä aikataulusta. Tosin muutto siirtyi helmikuun alusta helmikuun loppuun lähinnä putki- ja sähkötöiden takia.
Saunan pesuhuoneeseen Sanna valitsi vaaleita beesin ja vihreän sävyjä
Saunan pesuhuoneeseen Sanna valitsi vaaleita beesin ja vihreän sävyjä. Mieleiset laatat löytyivät Kaakelikeskuksesta, hanat Gustavsbergin mallistosta
Sanna halusi kulmikkaiden lauteiden tilalle pyöreitä muotoja
Sanna halusi kulmikkaiden lauteiden tilalle pyöreitä muotoja. SunSaunan lauteilla kylvetään Misan Sunny-kiukaan lämmössä ja Cariitin valokuitupisteiden alla.

 

”Esimerkiksi lämminvesivaraaja olikin 20 senttiä liian korkea, ja työt töksähtivät siihen paikkaan, kun piti tilata uusi varaaja”, Sanna kertoo.
 
Suihkukaappikin oli liian korkea, mutta silloin oli kysymys vain parista millistä. Mittaaja ei ollut tullut ottaneeksi huomioon, että lattia oli vielä mittaushetkellä laatoittamatta. Klinkkereiden paksuinen korotus riitti, kaappi ei mahtunut paikalleen itkemälläkään.
 
Laatoitukset aiheuttivat muutenkin ylimääräistä päänvaivaa, kun Sanna ei ratkaisuja suunnitellessaan tullut ottaneeksi huomioon, että laattojen asentaminen diagonaaliin ei suju yhtä sutjakkaasti kuin tavallinen shakkiruutulaatoitus. Esimerkiksi saunan pesuhuoneen (kuvassa) kauniit diagonaalilaatoitukset veivät aikaa ainakin kolme kertaa odotettua enemmän.
 
”Minulle tietysti kaakeloiminen ja kaakeloiminen on sama asia, mutta ei se näköjään niin olekaan”, Sanna toteaa naureskellen.
 
Ennen muuttoa hiotaan loppuun vihonviimeisetkin yksityiskohdat:
  • LVI-työt, kuten vesivaraajan asennus
  • sähkötyöt, muun muassa halogeenien säätö ja ulkovalaistus
  • kodinkoneiden asennus

 

Sanna on hyvillään, että kustannusarvio on pitänyt tähän asti kutinsa. ”Laskin budjettiin alun perinkin paljon ilmaa, ja vaikka jotkin tavarat ovat maksaneet enemmän kuin luultiin, jotkin toiset ovat olleet halvempia ja tasapainottaneet kustannusarvion mukavasti. Tosin ehtiihän tässä edelleen tapahtua yhtä ja toista; sitä vielä tiedä, miltä naama ja pankkitili sitten näyttävät, kun talo on valmis.”