Espoolainen Sanna pääsi muuttamaan taloonsa ja opettelee nyt uuden kodin tavoille.
Teksti Paula Herranen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image
Vaniljakuullotetut saarnikalusteet ovat Metsäpuun Villa-keittiöiden mallistoa. Tasot ovat IM-Kivitasojen Royal Beigeä, kaikki kodinkoneet Electroluxin.

 

Sannan talo valmistui pari kuukautta sitten, kun viimeisetkin sisustus-, sähkö- ja LVI-työt saatiin päätökseen. Ihan heti avara, vaaleasävyinen koti ei kuitenkaan tuntunut kodilta. Aluksi se tuntui vieraalta siksikin, että kaksion tavarat näyttivät talossa orvoilta.
 
”Alku on muutenkin hakemista ja opettelua. Yhdet saunavieraat ehdin jo panna kylmään suihkuun, ennen kuin opin käyttämään lämminvesivaraajaa”, Sanna kertoo naureskellen. ”Muutenkin on tarvittu hienosäätöä, joten timpuri ja sähköasentaja ovat istuneet kahvipöydässä harva se ilta.”
Sisustuksen sävyt ovat vaaleita ja valoisia
Sannan sisustuksen sävyt ovat vaaleita ja valoisia. Kirsikanväriset Laatuportaan raput sopivat perinnetalon henkeen. Lattia on samaa parkettia.
Olohuoneessa on pyöreä kaakeliuuni
Sanna valitsi olohuoneeseen Nibe Brasvärmen pyöreän kaakeliuunin. Viva-lattia on kirsikansävyistä puuta, Tarkett. Kattopaneelit ja listat Listatalosta. Jevenin puinen ilmastointiputken suoja sulautuu vaaleaan kattoon.
Kodinhoitohuoneen kaapistoon uppoava silituslauta on kätevä ja käytännöllinen
Kodinhoitohuoneen kaapistoon uppoava silituslauta on kätevä ja käytännöllinen eikä pyöri komeron nurkassa kun sitä ei käytetä. Huoneen ruskeasävyiset lattialaatat ja vaaleat kalusteet ovat Keittiö.netistä.
Kaikki urakat: rakennus-, sähkö- ja LVI-työtmahtuivat lopulta budjettiin. Joitakin ylilyöntejä tosin tuli, kuten maanrakennustyöt, jotka olivat yli 30 prosenttia odotettua kalliimmat, sekä sähkötarvikkeet, jotka maksoivat 20 prosenttia enemmän kuin oli laskettu. Onneksi muissa kohteissa syntyi säästöjä, jotka tasapainottivat budjetin.
 
”Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen tekemiini ratkaisuihin. Esimerkiksi keittiökalusteita ja kaakeliuunia valitessani päädyin kalliimpaan vaihtoehtoon kuin olin ajatellut, mutta nyt tuntuu, että satsaus kannatti. Sisustusmateriaaleja valitessani olin varovainen ja selvitin tarjonnan tarkasti, niin en sortunut ihan joka hullutukseen.”
Yläkerran kylpyhuoneessa on suihku
Alakerrassa on sauna, yläkerran kylpyhuoneessa suihku. Kaappi on Sangan, suihkusetti Gustavsbergin. Taustalla näkyvät kapeat lasitiili-ikkunat, jotka tuovat tilaan luonnonvaloa portaikon kautta. Ne tehtiin Vitrean lasitiilistä.
Kalteva katto tuo kylpyhuoneeseen vanhan ajan tunnelmaa
Kalteva katto tuo kylpyhuoneeseen vanhan ajan tunnelmaa, jota täydennettiin Svedbergsin mahonginvärisillä Romantica-kalusteilla. Boordilla somistetut laatat ovat laattapisteestä, kuten keittiössäkin.
Säästämisestä on muutenkin tullut arkipäivää: huvitukset ja vaatehankinnat ovat talourakan rytäkässä jääneet vähiin. ”Kai minä olen perussuomalainen, kun puolet palkasta hulahtaa asumiseen. Yksi vielä pelottaa: nimittäin rakennusajan sähkölasku, jota en ole vielä saanut. Se saattaa kuulemma olla tuhansia euroja.”
 
Ihan pelkkää päivänpaistetta urakka ei kuitenkaan ole ollut. ”Ystäville ei jäänyt aikaa, ja joskus kännykkä saattoi soida jopa 26 kertaa kahdessa tunnissa. Ja vaikka en itse osallistunut varsinaisiin rakennustöihin, olen suorastaan asunut puoli vuotta rautakaupoissa. Monta kertaa on käynyt mielessä, miten perheelliset pystyvät rakentamaan ja pitämään samalla huolta lapsistaan! ”