Siirry pääsisältöön

Sähkönkulutuksen seuranta kodeissa helpottuu

Talo

Suomalaisiin koteihin asennetaan parhaillaan etäluettavia sähkömittareita. Urakka on mittava, ja sen on määrä valmistua vuoden 2013 loppuun mennessä. Etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat oman sähkönkulutuksen tarkastelemisen huomattavasti aiempaa nopeammin, eikä arviolaskutusta enää tarvita. Etäluettavien sähkömittarien asennustyö on eri puolilla Suomea eri vaiheissa. Eteläisessä Suomessa sähköasiakkaat on jo siirretty mitattavan laskutuksen piiriin, mutta pohjoisemmissa osissa Suomea saattaa mittareiden asennus vielä olla kesken.

Kun sähkönkäyttäjä tuntee kuukausittaisen vaihtelun kouriintuntuvasti omassa kukkarossaan, herättää se varmasti kiinnostusta oman sähkönkulutuksen tarkkailuun aivan eri tavalla kuin vanha arvio- ja tasauslaskuihin perustunut malli, Motivan asiantuntija Antti Kokkonen uskoo. Hänen mukaansa mahdollisuudet oman sähkönkäytön hallintaan paranevat huomattavasti lukemalaskutuksen sekä energiayhtiön jakaman kulutusraportin myötä.

– Lukemalaskutukseen siirtyminen vähentää odottamattomia yllätyksiä, Kokkonen sanoo. – Tuhlaavaiset sähkönkäyttötottumukset näkyvät laskussa heti, ja niihin voi myös nopeasti puuttua. Silloin vaikkapa se klassisin ja kalleimmaksi tulevin kömmähdys, lämmön talteenoton kesäasentoon unohtaminen, on mahdollista huomata nopeammin. Kömmähdyksestä voi helposti seurata jopa 300 – 400 euron lisälasku. Vaikka seuranta helpottuu huomattavasti, edellyttää se kuitenkin omaa kiinnostusta asiaan, Kokkonen jatkaa.

Etäluettavat mittarit asentaa alueen sähkön jakelusta vastaava yhtiö. Aivan valtaosaan suomalaisista kodeista etäluettavat sähkömittarit asennetaan vuoden 2013 loppuun mennessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Energiaa myyvä yhtiö postittaa asiakkailleen sähkön kulutusraportteja vuoden 2011 alusta alkaen. Vuonna 2012 puolestaan energiayhtiöiltä on luvassa vertailutietoa, johon omaa sähkönkulutusta voi verrata.

Lähde: Motiva, www.motiva.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU