Kivilattia on kova juttu – Sisko ja Se veli rakentavat – osa 5

Talo

Kivilattia on näyttävä, haluttu ja trendikäs ratkaisu, mutta sen huono puoli on hintavuus. Tosin edullisestikin voi nauttia kiven ylellisyydestä, mutta miten? Kivilattia on näyttävä, haluttu ja trendikäs ratkaisu, mutta sen huono puoli on hintavuus. Tosin edullisestikin voi nauttia kiven ylellisyydestä, mutta miten?

– Minua on aina kiehtonut ratkaisut, joissa perusrakennusmateriaaleista saadaan pintakäsittelyn avulla valmista sisustus- ja/tai käyttöpintaa. Esimerkiksi Kyprok-seinälevyn sijasta voidaan sisäseinä pinnoittaa koivuvanerilla, joka petsataan ja lakataan. Näin toimimalla jää vähintään yksi välityövaihe pois, toteaa suunnittelija Witka.

Hän lisää, että lopputulokseksi saadaan edullisesti upeaa ja trendikästä pintaa.

Lasse Suominen levittää pigmenttibetonia alakerran lattiapinnaksi. Tämä työvaihe ei poikkea millään tavalla normaalista lattiavalusta.

Kuin Carraran marmori

Betonin raakavaluista syntyy myös tyylikkäitä ratkaisuja pienellä vaivalla.
– Itse innostuin aikoinaan näihin toteutuksiin tekemällä keittiö- ja kylpyhuonetasoja, joihin oli integroitu myös altaat. Ne toteutettiin samanaikaisella valulla näppärästi. Nykyään löytyy jopa elintarvikehyväksyttyjä ebokseja keittiön tasojen pinnoitukseen.

Villa Helenassa on ajatuksena toteuttaa koko kellarikerroksen lattia erikoisbetonivaluna. Massaan sekoitettaan mustaa väripigmenttiä ja täytteenä käytettään Paraisten valkoista kalkkikiveä. Itse valuprosessi ei poikkea normaalista millään tavoin. Mutta, valun jälkeen koko lattia timanttihiotaan. Sen jälkeen pinta käsitellään epoksilla. Märkätiloissa tämä tehdään useampaan kertaan. Näin saadaan kätevästi aikaiseksi vesieristys. Lopputulosta voidaan varioida vaihtamalla betonireseptissä pigmentin- sekä täytekiviaineen väriä. Lisäksi epokseistakin löytyy paljon värejä ja sävyjä. Eli vaihtoehtoja löytyy varmasti joka makuun.

Vaikka tässä vaiheessa betonimassa näyttää kuin tuhdilta pääsiäismämmiltä, se saatiin toimitettua kohteeseen normaalisti pumppuautolla.

Villa Helenassa hiottu betonipinta käsitellään kirkkaalla epoksilla. Näin saadaan aidon kiven luontaiset ja upeat sävyt esiin lopputuloksessa. Kivi on kova juttu käyttöpintana.

– Tässä on hyvä esimerkki siitä, ettei upean ja uniikin designsisustusratkaisun tarvitse maksaa hunajaa. Joka tapauksessa lattia vaatii usein perusvalun pohjakseen. Näinkin voi saada upean pinnan, jonka rinnalla Carraran marmorit kalpenevat.

Villa Helenan lattiavalut on suoritettu ja alakerran harkkorunko odottaa välipohjan ontelolaattasennusta.

Rohkeasti kokeilemaan

Villa Helenan alakerran ulkoterasseissa taas tehtiin päinvastoin, eli pigmettinä oli valkoinen väri ja täytekivi oli mustaa. Lisäksi valun pinta käsiteltiin hidastimella ja tällöin käyttöpinnasta saatiin pestyä karhea.

– Valuprosessissa massa oli kuin kaurapuuroa ja siksi vaikea työstää. Ammattimiehiltä homma sujui kuitenkin leikiten. Suunnittelijana sain kyllä muutaman vihaisen ja kauhistuneen katseen, kun ensimmäiset klöntit alkoivat valurännistä tipahdella.

Witka lisää, ettei tämän tyyppisiä materiaalisovellutuksi juurikaan omakotitaloissa ole näkynyt.

– Tokihan se on selvää, että se syö parketti- ja kaakelikauppiaiden leipää. Itse kehottaisin rakentajia olemaan rohkeita ja kokeilemaan uusia ideoita. Jos toteutus pelottaa ja esimerkiksi urakoitsija empii asiassa, niin kannattaa kokeilla vaikkapa pientä varastolattiaa ensin. Homma on jopa helpommin tehty kuin sanottu, kannustaa Witka.
Lopuksi hän huomauttaa, jos jonain päivänä kyllästyy näihin lattioihin, niin siitä vaan tavislaminaatit päälle ja puolipaneelia seinään.

Suunnitteleja Witkan käsissä mallipalat mustasta ja valkoisesta pigmenttibetonista. Paloista puuttuu vielä epoksipinnoite, joka antaa upean pintakiillon.


dialogi pääkuva arkkitehtisuunnittelu ja sisustussuunnittelu

Klikkaa dialogiin > 

Lue sarjan edelliset osat >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

betoni kivi kivilattia kivimateriaali kivimateriaalit kodinrakentaja lattia omakotitalon rakentaminen rakentaa rakentaminen sisko ja se veli talon rakentaminen valaminen valumuotti

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: