Ole tarkkana kuin porkkana pääurakkasopimuksessa – Sisko ja Se veli rakentavat – osa 4

Talo

Pääurakkasopimus on rakentajan rahapussin kannalta varsin tärkeässä roolissa, sitä tehtäessä on oltava tarkkana kuin porkkana.Pääurakkasopimus on rakentajan rahapussin kannalta varsin tärkeässä roolissa, sitä tehtäessä on oltava tarkkana kuin porkkana.

Rakentamisen edetessä usein rakentajasta alkaa tuntua, että lompsa on levällään alituisesti. Jotta moiselta tilanteelta vältyttäisiin, kannattaa ennakoida mahdollisimman monta asiaa ja laatia huolella pääurakkasopimus.
– ”On sanomattakin selvää, että urakkasopimus täytyy tehdä kirjallisesti ja mahdollisemman huolellisesti. Netistä saa pienurakkasopimuksia muun muassa osoitteesta www.sopimuslomake.net. Tosin jotkut urakoitsijat tarjoavat myös itse sopimuksia”, selvittää suunnittelija Witka.

Perussopimusehtojen lisäksi sopimuksessa on hyödyllistä mainita esimerkiksi kuka siivoaa ja tekee lumityöt tontilla.
– ”Ne ovat oleellisia asioita rakentamisen edistymisen kannalta. Jos urakoitsija laskuttaa vaikkapa lumitöiden teosta 100 tuntia lisätyöhinnalla, se näkyy jo budjetissa”, opastaa Witka.
Jos itsellä on mahdollisuus tarttua harjan varteen työmaalla, siinäkin säästää sievoisen summan, koska työmaalla rakennussiivousta on pakko tehdä säännöllisesti.

Niin sanotut rajapinnan työt tulee huomioida sopimuksissa, kuka niistä vastaa.
Niin sanotut rajapinnan työt tulee huomioida sopimuksissa, kuka niistä vastaa.

Aina tulee yllätyksiä

Totta on myös, että rakentamisessa tulee aina yllätyksiä. Mutta onneksi ne voi ottaa etukäteen huomioon. Perinteinen kiistakapula on rakennusaikataulu, koska sillä on tapana venyä syystä tai toisesta. Usein viivytyksiin liittyy lumipalloefekti, kun yksi asia viivästyy, niin se johtaa myös toisen asian viivästyminen. On muistettava, että liian hidas rakentaminen tulee kalliiksi, jos ei muuten niin epäsuorasti, vaikkapa kahden kodin maksamisena.

– ”Urakkasopimukseen tulee laittaa työmaan rakennusaikataulu, johon molemmat osapuolet sitoutuvat. Sopimuksessa pyritään ottamaan huomioon tulevat aikataulupoikkeamat ja niiden joustovarat. Ja jos aikataulu ei päde, on mainittava kuka korvaa siitä aiheutuvat kustannukset”, sanoo Witka.

Hän lisää, että on olemassa lakisääteinen takuuraha, joka on kaksi prosenttia koko rakennusbudjetista. Sen rakennuttaja maksaa urakoitsijalle vasta 12 kuukauden jälkeen rakentamisen päättymisestä, jolloin tilaaja on hyväksynyt urakan. Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että urakoitsija korjaa mahdolliset virheet ja puutteet.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

Rajapinnan työt

Rakennustyömaalla on paljon niin sanottuja rajapinnoissa olevia työtehtäviä, jotka eivät kuulu pää- eikä aliurakkaan. Tällaisia ovat muun muassa lvi- ja sähköurakoitsijoiden läpiviennit talon runkorakenteissa. Jos näistä ei muisteta sopimuksessa maininta, ne tulevat useimmiten ylimääräisinä yllätyksinä.

Vaikka rakentajan kannattaa olla erityisen tarkkana sopimusta tehtäessä, ei kuitenkaan kannata asennoitua urakoitsijaan siten, että hän pyrkii huijaamaan rakentaja raukkaa kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin. Asenne näkyy asioimisessa. Rehellisiä ja sanamittaisia urakoitsijoita on paljon. Ikävää vain, että huonokin kello kuuluu kauas. Mutta ”ei vara venettä kaada” -sanonta toimii rakentamisessakin.

– ”Vaikka olet selvillä urakoitsijan taustoista, silti kannattaa maksaa hieman jälkipainotteisesti, jotta työn ehtii tarkastaa. Tärkeää on myös ottaa huomioon vakuutusturva. Urakkasopimukseen tulee kirjata vakuutusvastuut muun muassa työntekijöistä ja työmaalla tapahtuvista toiminnoista. Muista myös oma vakuutusturvasi”, huomauttaa Witka.

Kättä päälle ja rakentamaan, tuumaavat sisko-Helena ja pääurakoitsija-Lasse.
Kättä päälle ja rakentamaan, tuumaavat sisko-Helena ja pääurakoitsija-Lasse.

Rahan hinta ratkaisee

Kun urakkatarjoukset on saatu, pystytään laskemaan realistinen budjetti. Sen kanssa on hyvä mennä pankinjohtajan pakeille. Yhteen pankkiin ja yhteen lainanantajaan ei suinkaan kannata tyytyä.
– ”Hae lainaa vähintään kolmesta pankista ja kilpailuta pankkeja rohkeasti”, kannustaa Witka.
Häveliäisyyttä eikä lojaliteettia omaa pankkia kohtaan kannata kauheasti miettiä. Kannattaa mieluumminkin miettiä rahan hintaa.

– ”Kun laina on jo lähes neuvoteltu, kysy pankilta mahdollista tilannetta, jossa budjetti ylittyy 20 prosentilla. Siskoni talossa edellytimme luottosopimusta, jossa lisälaina tullaan saamaan päälainan mukaisin ehdoin”, Witka vinkkaa.
Näin toimimalla vältyt tilanteelta, jossa olet puun ja kuoren välissä.

– ”Muista kuitenkin elää todella tiukasti alkuperäistä budjettia noudattaen. Ja viimeiseksi kerro lisärahoituksesta pääurakoitsijalle. Tiukan euron meininki työmaalla on aina paikallaan”, tietää suunnittelija kokemuksesta.
Hän lisää, että rakentaja joutuu rakentamisen aikana neuvottelemaan lukuisista pienistä ja suurista hankinnoista. Jos pystyt säästämään 20:ssä ostossa sata euroa, niin mitä kivaa tekisit 2000 eurolla? Varsinkin rakentamisen alkuvaiheessa rahaan suhtautuminen on usein turhan leväperäistä.

 

Lue myös:

Lassen vinkit

Klikkaa vinkkeihin >

Klikkaa ja lue siskon ja veljen välistä dialogia.

Klikkaa dialogiin >

Seuraa talonrakennusprojektia kuvagalleriassa

Klikkaa kuvagalleriaan >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

omakotitalo omakotitalon rakennus omakotitalon rakentaminen omakotitalot rakennusvinkit rakentaminen sisko ja se veli sopimus talon rakennus talon rakentaminen urakka uusi talo

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: