Ontelolaattoja ja hirsirakentamista

Talo

Paraisilla Villa Helenassa asennetaan ontelolaattoja ja nautitaan hirsirakentamisen hurmasta parru kerrallaan.

Villa Helenassa eri työvaiheiden aikataulut suunniteltiin huolellisesti jo hyvissä ajoin. Aikataulutuksessa huomioitiin muun muassa suuremman nostokaluston tarve: talopaketin purussa tontille, ontelolaattojen asennuksessa, hirsikehikon pystytyksessä ja kattotuolien asennuksessa.

Ontelolaattojen asennus vaatii järeää nosturikalustoa, silloin homma sujuu vauhdilla ja takkuamatta. Villa Helenan nostoissa käytettiin ”50 tonnin” nosturia.

On hyvin tärkeää, että tuntihinnaltaan kalliin nosturin saapuessa työmaalle kaikki työvaiheet ovat valmisteltu siten, että nosturi voi tehokkaasti työskennellä ilman luppoaikaa, varsinkin jos nosturin hinta ei sisälly urakoitsijan tarjoukseen. 

– Tämäkin on erittäin oleellinen seikka, josta on syytä sopia urakkasopimuksen yhteydessä, sillä urakoitsija pitäisi mieluusti nosturin työmaalla vaikka koko rakentamisen ajan, muistuttaa suunnittelija Witka.

Hän lisää, että isompien tavaratoimituksien yhteydessä on syytä myös sopia, kuka vastaa kuorman purusta työmaalla.

Rahanarvoiset viivästykset

Vaikka kuinka huolellisesti tahansa suunnittelisi aikataulut, yllätyksiä tapahtuu aina.

– Meidän ja urakoitsijan puolesta aikataulu olisi sujunut täydellisesti suunnitelman mukaan, mutta kuinkas sitten kävikään. Lomakausi sekoitti täydellisesti ontelolaattavalmistajan toimitusaikataulut, huokaisee Witka.

Hän kertoo, että vaikka tuotteet oli tilattu alueen suurimmalta toimittajalta, se ei suinkaan ollut aikataulussa pysymisen tae.

Yhden oleellisen työvaiheen viivästyminen voi vaikuttaa erittäin moneen muuhun asiaan kokonaisprojektissa. Viivästykset ovat kuitenkin valitettavasti rakentajan arkitodellisuutta.   – Muista aina pitää määrätietoisesti puoliasi hyvitys- korvausasioissa, jos siihen suinkin on aihetta. Pitkän projektin aikana hyvityksistä saattaa koostua merkittävä summa. Me tosin saimme vain pienen nimellisen korvauksen ontelolaattojen viivästymisestä, joka ei kattanut todellisia ylimääräisiä kustannuksia. Mutta, aina parempi laiha sopu kuin lihava riita, summaa Witka.

Hirsi kerrallaan

Kun kahden viikon ontelolattaviivästymisestä selvittiin ja ne olivat onnellisesti paikoillaan, päästiin aloittamaan hirsikehikon paikalleen asennusta. Koitti kauan odotettu päivä, jolloin hirren hurmasta päästiin nauttimaan. Oli ilo katsella, kun hirsitalo valmistui parru kerrallaan.

– Laadukkaan hirsipaketin ansiosta työ sujui todella vauhdilla. Kolmen päivän nosturitunneilla saimme myös kattotuolit asennettua, iloitsee Witka.

Hirsien välivilloitus on huolellista puuhaa. Se varmistaa tiiviin asennuksen ja tämän päivän hirsitaloissa riittävän energiatehokkuuden.

Jotta hän ei unohtaisi rooliaan, eikä pienet tärkeät asiat unohtuisi, Witka muistuttaa kulmaliitoksista.

– Hirsikehikon pystyttämisessä on tärkeää huomioida kulmaliitokset. Itse olen hyvin tarkka hirsien väliin tulevien villanauhojen asentamisesta ja hirsien tapituksesta, koska se on lopullista. Tätä työvaihetta on hyvin vaikea korjata jälkikäteen, varsinkin nurkkien kohdalta.

Hyvälaatuinen ja oikein asennettu hirsirunko on tänä päivänä erittäin tiivis. Lisäksi hirsi on miellyttävä ja mukava materiaali kaikissa rakentamisen työvaiheissa. Sitä on helppo työstää.

– Hirsihän on ”maailman vanhin” elementtirakentamisen muoto, suunnittelija tietää.

Työmies-Jarmo varmistaa, että hirret loksahtavat kohdilleen.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.