Pientalon lämmitysjärjestelmä useasta eri elementistä. Ekopihistelyä Witkan tapaan.

Talo

Paraisten omakotitaloprojektin Villa Helenan lämmitys ei ole vain yhden kortin varassa, vaan se koostuu useasta toisiaan täydentävästä lämmitysjärjestelmästä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Lämmitysjärjestelmä kannattaa koostaa useasta eri elementistä. Lämmitysasioissakaan ei kannata pelata yhden kortin varaan. Peruslämmitys hoituu varaavalla suoralla sähkölämmityksellä, joka on toteutettu uudenlaisella älykkäänä lattialämmityksenä, sanoo suunnittelija Ville Witka.

Hän lisää, että Villa Helenassa on myös hyödynnetty auringon valoa suurina etelänsuuntaisilla ikkunapintoina. Talon alakerrassa on varaava takka ja kerrosten välissä ilmanvaihtoaukot, jotka takaavat ilman tasaisen kierron talossa. Tätä prosessia avittaa huonekohtainen Mobair-ilmansiirtojärjestelmä.


Mobair-ilmansiirtojärjestelmä mahdollistaa omalta osaltaan huonekohtaisen lämpötilan yhdessä lattialämmityksen kanssa.

Edullinen sähkölämmitys

– Tällä hetkellä tutkimusten mukaan sähkölämmitys on edullisin lämmitysvaihtoehto, kun huomioidaan investoinnit, käyttökulut ja lasketaan 20 vuoden sähkölaskut näillä energiahinnoilla, sanoo Jore Penttinen Oryx Oy:stä. Hän on mittaus- ja sähkötekniikan insinööri.

Villa Helenan ilmanvaihtojärjestelmässä on toteutettu uudenlainen innovaatio. Siinä hyödynnetään maalämpöenergiaa joko sisääntuloilman lämmittämiseen tai viilentämiseen. Suurin hyöty saadaan ilmaston ääriolosuhteissa; kylmillä pakkasilla tai kuumilla helteillä. Energiatuotantokustannukset ovat lähes nolla.

Jos jostain syystä tulevaisuudessa sähkön hinta riistäytyisi käsistä, talossa on valmius myös muihin lämmitysmuotoihin, koska varmuuden vuoksi Villa Helenan kaikkiin lattioihin on asennettu vesikiertoisen lattialämmityksen putkisto. Se ei ollut iso menoerä, vain noin kaksi tuhatta euroa. Investointi on pieni summa siitä, että rakentajalla on turvallinen olo jatkossakin talon energiakulujen kohtuullisuudesta.

Täsmällistä lämpöä


Älykäs sähkölattialämmitys tarkoittaa sitä, että mikroprosessori ymmärtää myös huoneilman lämpötilan, eikä mittaa lattian lämpötilaa

Villa Helenan varaavaa sähkölattialämmitystä vartioivat älykkäät mikroprosessorisäätimet. Se haistelevat huoneilmaa, eikä vain lattian lämpötilaa, kuten usein vanhemmissa lattialämmitysjärjestelmissä oli tapana.

–      Eberlen mikroprosessorisäädin ymmärtää lopettaa lämmityksen, kun huoneilma on halutun lämpöinen. Ilma voi lämmetä monestakin syystä kuten esimerkiksi takasta, auringosta tai ihmisistä. Huoneesta tulee liian kuuma, jos huonelämpöä mitattaisiin vain lattiasta, varsinkin jos lattia on lämpöön hitaasti reagoivaa kiveä, selvittää sähköinsinööri Penttinen.

Eberlen älykkään lattialämmitysjärjestelmän voi säätään helposti viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan.

– Ei ole mitään järkeä pitää huoneita lämpöisinä pitkiä päiviä, jos kotona ei oleilla. Lämmittäessä on hyvä huomioida huoneiden käyttö huonekohtaisesti suhteessa lämmitystarpeeseen.

Esimerkiksi makuuhuone voi olla hieman viileämpi. Päivisin siellä ei juurikaan vietetä aikaa ja uni on parempaa viileässä huoneessa. Jos vierashuone on pääsäätöisesti käyttämättä, kannattaako se pitää 22 asteisena? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmanvaihto ilmanvaihtojärjestelmä lattialämmitys lämmitys maalämpö sähkölämmitys