Suuria harmonisia lattiapintoja – Sisko ja Se veli rakentavat, osa 7

Talo

Villa Helenan lattiapintoja ei voi moittia suin surminkaan levottomiksi, sillä koko talossa on käytetty vain kahta kivilattiamateriaalia.

 

Villa Helenaan haluttiin näyttävyyttä ja harmoniaa, siksi siellä on käytetty vain kahta lattiamateriaalia. Yläkertaa hallitsee 50 cm x 50 cm tumman harmaa lattiaklinkkeri, jossa kynnykset ovat jätetty pois. Alakerta on yhtä tasaista kivimassaa, jossa ei ole häiritseviä saumoja lainkaan. Yksinkertainen on kaunista, johon voi kiteyttää filosofian: less is more.

Epoxin levittäminen aloitetaan nurkasta.
Epoxin levittäminen aloitetaan nurkasta.

Epoxilattia on näyttävä ja edullinen

Villa Helenaan haluttiin mahdollisimman elegantit lattiat, mutta järkevään hintaan, siksi päädyttiin raakahiottuun betoniepoxi-lattiaan.

Se tehdään tavalliseen lattiavaluun, joka löytyy miltei jokaisesta rakennuksesta. Ideana on hioa betoni timanttilaikalla, jolloin poistetaan pintaan nouseva betoniliima. Samalla saadaan hiottua valumassan seassa oleva kiviaines rikki. Sen jälkeen pintaan levitetään kirkas epoxi, jolloin kiven kaikki kauniit prisman värit saadaan esille, selvittää Witka.

Yläkerran kaikki lattiat ovat samaa rauhallisen tummaa ja harmoonista suurta kaakelilaattaa.
Yläkerran kaikki lattiat ovat samaa rauhallisen tummaa ja harmonista suurta kaakelilaattaa. Tilasta saatiin tyylikäs ja elegantti.

Hän lisää, että lattia päihittää Carreran marmorit mennen tullen. Epoxilattia on edullinen, sen kiilto on ylellistä ja saumatonta, toisin kuin laattakivilattioissa.

Jos epoxilattiasta halutaan erityisen näyttävä, voidaan valuun laittaa eri värisiä ja -muotoisia kiviä sekä pikmenttiä. Tosin markkinoilta löytyy monen sävysisiä ebokseja valmiina, mutta Witka käyttää väritöntä, koska haluaa korostaa kiven omaa yksilöllisyyttä.

Koska pikmentoitu betoni on hieman kalliimpaa, voidaan peruslattiavalun päälle tehdä pikmentoitu pintavalu, jonka tulisi olla vähintään 50 mm, varsinkin jos halutaan laittaa erikoisempia kiviä valumassaan, sanoo Witka.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla!

 

Epoxi on sinällään jo vesieriste, ja hoitaa sen tehtävän myös saniteettitiloissa. Kun talon emäntä ryhtyi laskeskelemaan kuinka paljon säästää, kun itse tekee rakennussiivouksen, sen jälkeen hän on hyvin viihtynyt  imurin varressa.
Epoxi on sinällään jo vesieriste, ja hoitaa sen tehtävän myös saniteettitiloissa. Kun talon emäntä ryhtyi laskeskelemaan kuinka paljon säästää, kun itse tekee rakennussiivouksen, sen jälkeen hän on hyvin viihtynyt  imurin varressa.

 

Vesieristeet kaupan päälle

Eräs suuri kustannuksia säästävä tekijä epoxibetonilattiassa on vesieristeominaisuus, josta hyödytään varsinkin saniteettitiloissa.  Se on sinällään valmis vesieriste. Ominaisuus tuo suuren kustannussäästön jo keskikokoisessa saunassa tai kylpyhuoneessa.

Saniteettitilojen epoxpinnoissa voidaan käyttää lasihelmikarhennusta liukkauden torjumiseksi. Tai niin sanotulla pesubetonikäsittelyn avulla saadaan pinta myös  ”karhennettua”, selvittää Witka.

Hän lisää, että epoxibetonilattian voi siis tilata aivan tavallisilta betoniasemilta, koska normaali betoninkuljetuskalusto soveltuu lattian ”toimitukseen”.

Takka
Takka ei ole vain kasa kiviä, vaan se pitää sisällään suuren linjan tuotekehittelyn helmiä.

Takka ei ole vain kasa kiviä

Villa Helenan takka on Linnatulen Anna-mallia, jota on hieman muunneltu design by Witka. Takka toimii tilanjakajana, jossa kahden tilan lattia korkeus on erilainen tosiinsa nähden. Se asetti takan sijoittelulle haastetta varsinkin, kun takka tuli oven ja piipun väliin. Takka toimii myös osittain väliseinänä.

Takan asentajan työ on tarkkaa, sitä on turha tehdä ilman vatupassia.
Takan asentajan työ on tarkkaa, sitä on turha tehdä ilman vatupassia.

Se puoli, jossa lattia on matalammalla, takkaan tehtiin muutama moduulikerros lisää. Näin saatiin takan ylemmän lattian luukku sopivalle korkeudelle.

Aiemmin varaavien takkojen sisukset tehtiin tiilestä, nykyisin valumassasta, koska niissä on parempi lämmönvarauskyky. Linnantulen takkojen perusideologia on, että ne ovat helposti asennettavia, summaa Ville Seppälä Linnatulelta.

Villa Helan läpiluukullinen takka on alakerran helmi. Se luo tunnelmaa kahteen tilaan: eteisaulaan ja tv-huoneeseen.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

epoxi kivilattia laatta lattia lattialaatta rakentaa rakentaja rakentaminen takka

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: