Kodin valaistus huone huoneelta
Kodin eri tiloissa tarvitaan erilainen valaistus.
Teksti Annuli Perheentupa
Piirros Mike Swantak
 
Eteinen
Eteinen on ensimmäinen tila, jonka asukkaat ja vieraat näkevät astuessaan sisään. Se ei ole pelkkä läpikulkualue, vaan kodin käyntikortti. Eteinen on myös toiminnallinen tila, jossa tarvitaan valoa pukeutumiseen, riisuuntumiseen ja peilaamiseen. Eteinen on usein ikkunaton. Peiliä voi käyttää hyväkseen sijoittamalla sen vastapäätä valonlähdettä, jolloin valo ”monistuu”. Silloin pitää kuitenkin huolehtia siitä, ettei valo häikäise peilin kautta. Eteisessä kannattaa käyttää mahdollisimman vaaleita värejä, jottei hämärä tila entisestään synkisty.
 
Portaikot, väliköt ja käytävät muistuttavat luonteeltaan eteistä. Niissä täytyy olla riittävästi valoa, jotta kulkeminen on helppoa. Etenkin portaikon kunnollinen valaiseminen on turvallisuuden takia tärkeää. Jos seinillä on tauluja, niiden valaiseminen seinälampuilla tuottaa sekä kohdevaloa taideteoksille että yleisvaloa kulkijoille.
 
Olohuone
Olohuone on kodin keskus. Siellä seurustellaan, rentoudutaan, luetaan, harrastetaan ja katsotaan televisiota. Siellä tarvitaan monenlaista valoa: yleis-, paikallis– ja kohdevaloa, suoraa ja epäsuoraa, kirkasta ja himmeää. Olohuoneessa valaistukselta vaaditaan ennen kaikkea muunneltavuutta erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin sopivaksi.
 
Suomessa kattovalaisin on perinteisesti saanut huolehtia yleisvalaistuksesta. Yksinäisen valaisimen luoma valo on kuitenkin kovaa ja räikeää, eikä toisaalta riitä antamaan perusvaloa. Se tuottaa usein suoraan alapuolelle kirkkaan valoläiskän mutta jättää nurkat pimentoon. Parempi ratkaisu on sijoittaa useita valaisimia ympäri huonetta antamaan katon ja seinien kautta heijastuvaa epäsuoraa valoa.
 
Television katseleminen vaatii niukkaa yleisvaloa tai vastaanottimen taustan epäsuoraa valaisemista vaikka seinän kautta. Silloin kirkkaan kuvaruudun ja sen ympäristön välinen kontrasti ei rasita silmiä. Lukuvalon pitäisi olla suoraa ja tulla mieluiten takaviistosta, jolloin se tehokkaimmin heijastuu kirjan sivuilta ja vähentää valon tehontarvetta ja kulutusta. Kohdevalaistuksen avulla voi nostaa esiin veistoksen, huonekasveja tai erkkerin luomalla mielenkiintoisia varjoja ja korostuksia.
 
Himmentimet ja valaistuksen ohjausjärjestelmät ovat hyvä ratkaisu olohuoneeseen. Niillä voi muokata valaistusta ja tunnelmaa. Muuttamalla yleis-, paikallis- ja kohdevalaistuksen välisiä suhteita ja kirkkautta saadaan eri valaistustilanteita. Näitä voi kehittyneissä ohjausjärjestelmissä ohjelmoida etukäteen ja valita vaikka kaukosäätimellä tarpeen mukaan.
suomela1  
Keittiö
Keittiön valaistuksen tulee olla mahdollisimman runsas ja laadukas. Keittiö on työskentelytila ja vaatii sekä tehokasta yleis– että paikallisvaloa. Mitä enemmän on luonnonvaloa, sen parempi.
 
Keittiön valaistus rakennetaan usein kattovalaisimesta ja yläkaappien alle seinään kiinnitetyistä loisteputkivalaisimista tai kaappien pohjaan upotetuista kalustehalogeeneista. Seinästä paistavat lamput saattavat kuitenkin häikäistä lapsia tai pöydän ääressä istuvia. Kaappien alusvalaisimien parempi paikka on yläkaapin etuosassa valolistan takana piilossa.
 
Halogeenien kirkas valo taas saattaa aiheuttaa ikäviä heijastuksia kiiltävistä pinnoista, mikä olisi hyvä ottaa huomioon materiaaleja valittaessa. Jos kaapiston päälle asennetaan valaisimet, joiden valo heijastuu pehmeästi katon kautta, ei keskelle kattoa tarvitse asentaa lainkaan valopistettä. Yleisvalaistus voidaan luoda myös pelkillä työvalaisimilla tai ruokapöydän ja työpisteen valaisimilla.
 
Valo antaa pirteyttä ja energiaa päivään aamiaispöydästä lähtien. Toisaalta pöydän ääreen myös kokoonnutaan viettämään mukavia yhteishetkiä perheen ja ystävien kesken, jolloin usein toivotaan tunnelmavalaistusta. Ruokapöydän valaistuksen olisi siis hyvä olla säädettävissä. Himmennin onkin ruokapöydän valaisimeen hyvä ratkaisu. Jos pöytä on pitkä, yksi valaisin ei riitä. Leveinkään varjostin ei ohjaa riittävästi valoa pöydän päihin saakka. Tarvitaan ainakin kaksi, ehkä kokonainen rivi valaisimia.
 
Makuuhuone
Makuuhuoneen valaistus riippuu pitkälti huoneen koosta ja siitä, mitä muuta siellä tehdään kuin nukutaan. Pienessä huoneessa, jossa vain nukutaan, voivat valaistukseksi riittää hyvät lukulamput sekä luonnonvalo. Päivänvaloa tulisi makuuhuoneessa suosia mahdollisimman paljon, koska se on luonnollinen ja puhdas valon muoto. Vaaleiden ja pastellisävyjen käyttö pinnoilla ja tekstiileissä auttaa moninkertaistamaan päivänvalon vaikutuksen.
 
Makuuhuoneeseen ei aina kannata hankkia lainkaan ainakaan suoraan alaspäin suuntautuvaa kattovalaisinta. Sen valo häikäisee sängyllä makaavaa. Pehmeä yleisvalo saadaan eri puolille sijoitetuista pöytä-, seinä– tai lattiavalaisimista. Pukeutuminen ja peilaaminen vaativat jo tehokkaampaa valaistusta. Myös vaatekaapilla kävijä tarvitsee riittävästi valoa. Jos makuuhuoneessa on kampaus- tai työpöytä, sen yhteyteen tarvitaan laadukkaat työvalaisimet. Valonlähteitä olisi hyvä olla peilin molemmin puolin, jotta saadaan mahdollisimman tasainen ja varjoton valo.
 
Sängyssä tarvitaan lukuvaloa. Parisängyn molemmilla käyttäjillä pitää olla oma valaisin. Jos lampuissa on himmentimet, toinen voi nukkua, vaikka toinen vielä lukee. Lukuvalaisimet voivat olla yöpöydillä tai seinässä, ja niiden on hyvä olla suunnattavaa mallia. Niitä täytyy voida käyttää sängystä nousematta.
 
Lastenhuone
Lastenhuoneen valaistuksessa tärkein tekijä on turvallisuus. Valaisimien on oltava sekä sähkö– että paloturvallisia. Pistorasiat on hyvä suojata, johdot nostaa pois jaloista ja kuumenevat valaisimet sijoittaa niin, ettei niihin leikin temmellyksessä voi lentää leluja eikä tekstiilejä. Valaisimet pitää valita huolella, jotta ne ovat tukevia ja turvallisia. Nipistinvalaisimet eivät ole paras vaihtoehto lastenhuoneeseen, vaikka niitä on helppo siirrellä tarpeen mukaan.
 
Häikäisyä pitää välttää erityisesti lastenhuoneessa. Kannattaa ottaa huomioon, että lapsen silmät ovat huomattavasti matalammalla kuin aikuisen. Häikäisyn testaamiseksi kannattaa laskeutua lattialle makaamaan, kontalleen ja istumaan, jotta huomaa häikäisylähteet ja osaa poistaa ne.
 
Lapset tarvitsevat myös lukuvaloa sängyn viereen, työskentelyvaloa pöydän ja leikkipisteiden ääreen sekä usein yölampunkin. Himmenninkatkaisin auttaa nukahtamisen ja yöheräämisten aikana.
 
Työtila
Kirjoituspöytä, käsityöpiste tai muu vastaava tila vaatii tehokasta työskentelyvaloa. Valon tulee olla riittävän voimakasta ja laadukasta, jotta värit ja yksityiskohdat näkyvät tarkasti. Hehkulampun lämminsävyisessä valossa tarkkuus ei ole parhaimmillaan. Siksi laajaspektrinen valo, jonka värierotteluominaisuudet vastaavat mahdollisimman paljon luonnonvaloa, sopii huoneisiin, joissa halutaan nähdä tarkasti. Valaisimia hankittaessa on hyvä kysyä myyjältä lamppujen värientoisto-ominaisuuksista.
 
Työskentelyvalon paras sijainti on oikeakätisillä ylävasemmalla ja vasenkätisillä yläoikealla. Näin käden varjo jää mahdollisimman pieneksi. Säädettävyys ja liikuteltavuus on tärkeää, jotta valon saa suunnattua ja kohdistettua myös paikaltaan nousematta.
 
Tietokoneen läheisyyteen ei välttämättä tarvita erillistä työskentelyvaloa, jos hyvä epäsuora yleisvalaistus on kunnossa. Monitorin ja taustan välistä kontrastia voi pienentää valaistuksen avulla, jotta silmät eivät rasitu. Tietokoneen paras paikka on ikkunaseinän viereisellä seinällä. Sitä ei kannata sijoittaa vastapäätä ikkunaa, koska ikkunan peilikuva ruudussa haittaa näkemistä ja rasittaa silmiä. Myös tietokoneen lähellä olevat valaisimet saattavat peilautua konetta käyttävän silmään.
 
Kylpyhuone
Kylpyhuoneessa valontarve on suuri. Ehostamiseen ja parranajoon tarvitaan tehokasta ja luonnollisen väristä valaistusta. Jos huoneessa on ikkuna, päivänvalo kannattaa hyödyntää mahdollisimman tarkkaan. Mikään keinotekoinen valo ei vastaa päivänvaloa esimerkiksi meikattaessa.
 
Myös pesukoneen ja allaskaapin alueiden on oltava riittävästi valaistut. Valoa ja tilantuntua voi lisätä peilien avulla. Peilit ja valaisimet kannattaa sijoittaa harkiten, etteivät valonlähteet häikäise peilin kautta. Etenkin halogeenien valo on niin kirkas, että tekee suorastaan kipeää osuessaan silmiin.
 
Kylpyhuoneessa on muistettava sähköturvallisuus – siellä saa käyttää vain kosteisiin tiloihin tarkoitettuja valaisimia.