Kodin valaistustyypit
Valaistuksen avulla voi tuoda sisustuselementtejä esille tai piilottaa niitä sekä luoda huoneeseen tunnelmaa.
Teksti Annuli Perheentupa
 
YLEISVALAISTUS tarkoittaa laajalle leviävää valoa. Parhaimmillaan yleisvalaistus on silloin, kun se on epäsuoraa hajavaloa. Yleisvalaistus kannattaa suunnata vaaleisiin pintoihin, esimerkiksi seiniin tai kattoon, joista se heijastuu tasaisesti huoneeseen. Keinovalaistus pitäisikin suunnitella samalla tavalla huomaamattomaksi kuin auringonvalo pilvisenä päivänä – lähdettä ei voi paikantaa, esineillä ei ole varjoja, valo on vaimeaa ja häikäisemätöntä ja yhtä voimakasta kaikkialla. Hyvä keino luoda yleisvalaistusta on sijoittaa lamppuja eri puolille huonetta antamaan tasaista hajavaloa.

PAIKALLISVALAISTUSTA tarvitaan työskentelyyn, lukemiseen, kirjoittamiseen tai ruoanlaittoon. Tärkeää on oikea sijoitus, suuntaus, valon voimakkuus ja laatu. Häikäisyn välttäminen on erityisen tärkeää, koska se rasittaa silmiä ja haittaa näkökykyä. Vain valon tulee olla näkyvää, mutta itse valonlähteen pitäisi jäädä silmiltä piiloon. Valon pitäisi olla mahdollisimman luonnollista, päivänvalon spektriä muistuttavaa ja värinätöntä, jotta värit ja yksityiskohdat toistuvat luonnonmukaisina eivätkä silmät rasitu.

KOHDEVALAISTUKSEN avulla voidaan korostaa rakenteiden tai sisustuksen yksityiskohtia. Kun yleisvalaistus on neutraalia ja yksityiskohdat latistavaa, kohdevalaistus vaikuttaa päinvastoin: selkeä valo nostaa esiin yksityiskohdat, kuten taideteokset, kasvit ja kokoelmat. Valon suunta vaikuttaa selvästi lopputulokseen. Esineiden muotoa voi korostaa valaisemalla ne ylhäältä, alhaalta tai sivulta. Taideteokset on ehkä paras valaista mahdollisimman suoraan edestä tai yläviistosta. Kohdevalo ei saa olla liian voimakas, sillä sen tarkoitus on kiinnittää huomio valaistavaan kohteeseen, ei polttaa sitä puhki. Pääosassa ei ole valo, vaan valon kohde. Kannattaa muutenkin muistaa, että tehokeinojen ylenpalttinen käyttö tekee levottoman vaikutelman.

KORISTEVALAISTUKSEN tehtävä on puhtaasti esteettinen, toimia itsessään katseenvangitsijana. Koristevalaisimien päätehtävä ei ole antaa valoa, vaan näyttää kauniilta ja luoda tunnelmaa. Tyypillisiä esimerkkejä koristevalaisimista ovat kynttilät, jouluvalot, laavalamput ja valokuituvalaisimet.