Kyseessä on niin sanottu kolmoisvoitto. Ympäristö voittaa vähentyneiden päästöjen takia, loppukäyttäjät voittavat säästyneinä kustannuksina, koska valaistusparannusten on laskettu olevan todella kannattavia toimenpiteitä ja talouselämä voittaa uuden tekniikan markkinoille tulon nopeutuessa.

Eco-design -direktiivi

Mitä kielletään?
EU-asetuksilla tullaan kieltämään annettujen energiatehokkuusrajojen alapuolelle jäävien tuotteiden markkinoille tuonti portaittaisen aikataulun mukaisesti.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Valmistajat eivät enää syyskuun 2011 alun jälkeen saa toimittaa himmeäkupuisia ympärivalaisevia (matta/opaali) hehkulamppuja myyntiin. Kirkaskupuiset hehkulamput poistuvat asteittain alkaen suuritehoisimmista. Laajalti käytettyjen 60 W hehkulamppujen valmistus loppuu syyskuussa 2011 ja vuotta myöhemmin pienempitehoisten hehkulamppujen.

Tuleeko vielä lisää rajoituksia?
Uusia energiatehokkuusrajoituksia on tulossa myös muille kuin kotitalouslampuille. Loiste- ja purkauslamppuvalaisimille, joita käytetään esim. toimisto- ja katuvalaistuksessa, energiatehokkuusvaatimukset tulevat voimaan jo vuonna 2009.

Ensi vuoden lopulla valmistunevat vaatimukset kotitalousvalaisimille ja suuntaaville lampuille (esim. halogeenispotit). Nyt säädetyt rajoitukset on määrä arvioida uudelleen viiden vuoden kuluttua ja koska valmistajat panostavat voimakkaasti energiatehokkuuteen on odotettavissa, että vaatimustasoja voidaan vuonna 2013 edelleen kiristää ja samalla on saavuttaa kustannussäästöjä.Korvaavista lampuista…

Mitä lamppuvaihtoehtoja vanhoihin hehkulamppuvalaisimiin jää jäljelle?

  • Energiansäästölamput – Laaja valikoima erilaisilla koko-, ulkonäkö- ja yms. ominaisuuksilla
  • Halogeenilamput – Samanlainen säädettävyys, ulkonäkö ja valo-ominaisuudet kuin hehkulampuilla
  • LED-lamput – Hehkulamput suoraan korvaavien LED-lamppujen tuotevalikoima laajenee nopeasti.

Hehkulampun voi korvata energiansäästölampulla tai kirkkaalla verkkokäyttöisellä halogeenilampulla. Halogeenilamppujen tekniikka, ulkonäkö ja ominaisuudet ovat varsin samanlaiset kuin hehkulamppujen, mutta energiansäästö on halogeenitekniikan ansiosta jopa 30 %. Lisäksi niiden elinikä on kaksinkertainen. Näitä lamppuja on saatavilla vuoden 2016 syksyyn saakka.

Halogeenilampuilla voidaan siirtymäajan aikana korvata kätevästi mm. himmennyskäytössä olevat hehkulamput, kristallikruunujen kynttilälamput sekä esim. saunavalaisimissa käytetyt hehkulamput. Markkinoilla on myös uudempia B-energiatehokkuusluokan halogeenilamppuja, jotka säästävät 50 % energiaa verrattuna hehkulamppuun. Nykytiedon mukaan nämä lamput tullaan sallimaan vuoden 2016 jälkeenkin ja niiden valikoiman odotetaankin voimakkaasti lähitulevaisuudessa kasvavan.

LED-lamput ovat voimakkaasti kehittymässä ja niiden energiatehokkuuden odotetaan tulevaisuudessa voittavan energiansäästölamput samalla kuin kuluttajahinnat todennäköisesti laskevat.

Alta löydät linkin kysymys- ja vastaussarjaan, joka keskittyy energiansäästölamppujen ominaisuuksiin, koska ne ovat lähitulevaisuudessa todennäköisin hehkulampun korvaava vaihtoehto.

Teksti perustuu Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry:n, Suomen Valoteknillinen Seura ry:n, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n tiedotteeseen ”Maailma hehkulamppujen jälkeen”.