Lampun tuottama valon määrä

Lampun tuottaman valon määrä
Lampun tuottaman valon määrän mittari on nimeltään lumen (lm). Muista, että wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä vaan sähkönkulutuksesta, joten wattimäärän perusteella tehdyt vertailut voivat johtaa harhaan. Esimerkiksi 60 wattisen hehkulampun tuottama valon määrä on noin 710 lumenia.

 


Valon värilämpötila

Valon väri
Hehkulamppujen värilämpötila on aina sama 2700 kelvintä (K), eli lämpimän valkoinen. Pienloistelampuissa ja led-valoissa värilämpötiloissa on taas enemmän vaihtelua. Mitä korkeampi kelvinarvo, sitä sinertävämpää valoa lamppu tuottaa.

 

 
Soveltuu himmenninkäyttöön

Himmennettävyys
Himmenninominaisuus liittyy valaisimen kytkimeen, jolla voi säätää valon voimakkuutta valaisimessa. Himmennettävään valaisimeen tulee hankkia himmentämisen mahdollistava lamppu.

 


Ei sovellu himmenninkäyttöön

Käyttölämpötila eli soveltuvuus ulkokäyttöön
Jos olet hankkimassa lamppua ulkokäyttöön tarkista aina pakkauksesta, että lamppu kestää myös alhaisempia käyttölämpötiloja.

 


Käyttölämpötila, soveltuvuus ulkokäyttöön
  

Käyttöikä ja syttymisnopeus

Lamppujen arvioitu polttoaika vaihtelee hehkulamppujen 1 000 tunnista parhaiden energiansäästölamppujen ja ledien 15 000 tuntiin. Usein pakkauksissa polttoikä ilmoitetaan vuosina. Tällöin oletetaan lamppuja käytettävän 1 000 tuntia vuodessa.

Energiansäästölamppujen syttyminen voi kestää pari sekuntia ja 60 % valotehon saavuttaminen jopa minuutin. Pakkauksessa voidaan ilmoittaa ”syttyy heti”, jos lämpenemisaika on alle 1 sekuntin.

Sytytyskertojen määrä
Tieto on tärkeä energiansäästölamppuja valittaessa. Pienloistelamppuja, jotka kestävät 3 000-6 000 sytytyskertaa, ei kannata asentaa tiloihin, joissa lamppua joudutaan sytyttämään ja sammuttamaan usein. Tällaisissa käyttökohteissa pienloistelamput eivät välttämättä kestä ilmoitettua käyttöikää. Halogeeneista ja ledeissä sytytyskertojen määrä ei vaikuta samalla tavoin lampun käyttöikään.

  


Lampun koko ja tehovastaavuus

Lamppujen ulkomitat
Muista tarkistaa ennen lampun ostamista, että uusi lamppu mahtuu valaisimen sisään. Lampun ulkomitat on kerrottu pakkauksessa.

 


Lampun hävitys

Lampun hävittäminen
Energiansäästölamppuja, loisteputkia ja ledejä ei saa hävittää tavallisen kotitalousjätteen mukana. Elohopeaa sisältävät energiansäästölamput ja loisteputket tulee toimittaa ongelmajätteen keräykseen tai sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin. Ledeistä kerätään elektroniikkaa talteen, joten ne kuuluvat myös SER-keräyksen piiriin.

 


Lampun energiamerkintä
  
Energiatehokkuus
Lampun energiatehokkuus selviää energiamerkinnästä. A-luokkaan kuuluva lamppu kuluttaa vain kolmanneksen siitä sähkön määrästä, jonka luokkaan C kuuluvat lamput kuluttavat.
 
Lamppujen pakkausmerkintöjen selitykset tarkemmin osoitteessa

 

 

Lampputieto on Motivan ylläpitämä palvelu, joka auttaa lamppujen valinnassa ja oikeaoppisessa hävittämisessä. Lampputieto -palvelua rahoittavat lamppuvalmistajien ja maahantuojien lisäksi tuottajayhteisö FLIP ry ja Suomen valoteknillinen seura.