Led-valaisin ja keittiön valaistus – led-lamppu kirkasti keittiön!

Talo

Hehkulamppujen portaittain kiristyvä myyntikielto pakottaa kotitaloudet puntaroimaan korvaavia lamppuja viimeistään silloin, kun palaneen lampun tilalle ei saa enää uutta samanlaista. Led-lamppu on yksi vaihtoehto.

Koska keittiön työtasojen valaisu led-nauhoilla on nyt muotia, päätimme kokeilla, kuinka se onnistuu ja millainen on lopputulos. Vaihdoimme samalla muihinkin keittiön valaisimiin led-polttimot.

Työtasojen päälle välitilaan valittiin puhtaan valkoinen ja erittäin kirkas led-nauha, jonka valoteho on 800 – 1000 luumenia ja sähköteho 11 wattia metriä kohti. Limic Oy:n myyntineuvottelija Teemu Malkin mukaan puhtaan valkoinen on suosituin väri keittiön valaistuksessa.

Sokkeliin ja yläkaappien yläosan avohyllyille valitsimme lämpimän valkoisen valon, jonka tehtävänä on toimia tunnelmavalona silloin, kun työtasojen valot on sammutettu. Huoneen kahteen riippuvalaisimeen kierrettiin led-lamput.

 

Keittiö led-valojen asennuksen jälkeen. Tältä keittiö näytti ennen.
Valon väri sokkelissa ja yläkaapin avohyllyssä on selvästi lämpimämpi kuin työtasolla. Riippuvalaisimen ja liesituulettimen valot jäävät himmeähköksi. Keittiö ennen.

Haastava johdotus.

Sähkömies kytki irti vanhat valaisimet ja laittoi tilalle uudet muuntajat.

Kaksipuolisella teipillä varustetun nauhan kiinnittäminen on yksinkertaista, sillä se katkaistaan saksilla sopivan mittaiseksi ja painellaan kiinni kaapin pohjaan. Ruuvasimme nauhan etupuolelle kaappien alle 20-millisen alumiiniprofiilin häikäisysuojaksi. Keittiön pienempien käyttäjien silmät kun osuivat juuri valojen korkeudelle.

Heikkovirtakytkennät saa tehdä itse, jos taitoa riittää. Johdotus olikin projektin haastavin toimenpide.

Valmiin työtilan valomäärä lisääntyi selvästi entiseen verrattuna. Valitsemamme nauha on ehkä liiankin kirkas, mutta siihen voi kytkeä jälkikäteen himmentimen.

Parempaa valoa.

Työtilan rinnalla keittiön kaikki muut valot tuntuvat himmeiltä, mutta nyt valoa on siellä, missä sitä eniten tarvitaan.

Valon väri on selvästi valkoisempi kuin entinen loisteputkien ja halogeenien yhdistelmä, mutta ei lainkaan sinertävä. Ruokien ja materiaalien värit toistuvat luonnollisina. Tosin silmä vaatii vielä pientä totuttelemista entistä valkoisempaan väriin.

Sokkelin ja avohyllyjen heikko valo ja lämpimän valkoinen väri toimivat kuten suunniteltiinkin. Niiden sähköteho on kokonaisuudessaan noin 15 wattia, ja ne saavat olla päällä, kun keittiössä ei työskennellä. Työtason 50 watin ledivalaistus ei varsinaisesti säästä sähköä entiseen verrattuna, mutta valaistus on nyt joka suhteessa entistä parempi.

 

Sokkeliin kiinnitettiin lämpimän valkoista valoa antavat led-valot. Työtasolla näkee työskennellä kirkkaan valon ansiosta.
Uuden valaistuksen myötä keittiössä näkee työskennellä paremmin.

Mitä maksoi

Ledinauha, tehokas, 5 m 169 €
Ledinauha, himmeä, 10 m 118 €
Muuntajat n. 230 €
Alumiiniprofiilit 45 €
Ledilamput liesituulettimeen 16 €
Ledilamput riippuvalaisimiin 50 €
Pientarvikkeita 15 €

YHT. 643 €

Lisätietoja:

valokas.fi
dreamled.fi
cariitti.fi
limic.fi
zeeta.fi


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

halogeenilamppu led led-lamppu led-valaisin sisävalaistus valaistus