Molemmat näyttävät taas paljon paremmalta, eli kehitystä on tapahtunut ja kaikki on valmista ihan lähiaikoina. Lisäksi nyt varmistui, että valot tulevat joko 12V tai 24V, joten senkin puolesta kaikki on paremmin kuin hyvin… Tuo uutinen avaakin sitten monta jo vähän ”suljetuksi” luulemaamme juttua! Eli toivottavasti tuon aiheen tiimoilta seuraa jotain entistä uusiutuvampaa.

Porrastoimittajalta tuli viestiä, että portaat tulevatkin vasta tammikuun puolella. No ei katastrofi sentään mutta myöhästyttää toisen kerroksen tv-huoneen ja makuuhuoneen seinien tekoa… Ja tietysti suunniteltu työjärjestys muuttuu taas. No onneksi näin ketterä organisaatio pystyy mukautumaan muuttuviin tilanteisiin helpohkosti.

Tero törmäsi surffaillessaan http://www.rakentajanekolaskuri.fi/ laskuriin. Vähän aikaa laskuria täytellessä kävi ilmi, että laskuri ei ole ihan tätä päivää, eikä varmaan ko. laskuri ole päivitetty 2000-luvun puolella ollenkaan. No tietty palautetta annettiin. Vastaus lämmitti mieltä… Eli päivitetty versio on tekeillä ja tulossa ulos 2010 tammikuussa. Toivoa siis on, että ko. laskuriin tutustuva ensirakentaja saisi siitä hyviä vinkkejä. Tässäkin pätee oikeastaan sama ”huoli” kuin tuossa viimeviikolla huomatussa RIL julkaisussa RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen eli tiedon monipuolisuus ja puolueettomuus. Lisäksi yksi Meidän mielestämme tärkeä asia millä karkotetaan ”tavallisia ihmisiä” kauaksi ekologisesta rakentamisesta/asumisesta on ”suositus” omasta tai yhteisistä viljelysmaista… Eli kyllähän tosiasia on se, että jos tuota omaa viljelysmaa läppää pidetään aina keskusteluissa kun puhutaan ekologisesta asumisesta/rakentamisesta niin ”suuri massa” pitää koko asiaa ”viherpiperöiden” höpinöinä. 

Sama mikä monesti toistuu, on että ekologinen asuminen tarkoittaisi viihde-elektroniikasta luopumista tai ainakin selvää vähentämistä. Kovin kuuroille korville tuntuu menevän laitevalmistajien kehittelemät uudet radikaalisti vähemmän virtaa kuluttavat laitteetkin, toivottavasti kaikkiin laitteisiin tulisi energialuokitusmerkki lähiaikoina niin kuin on puhetta. Tässä on selkeä parantamisen paikka myös laitevalmistajilla… Ihme kun tähän ei muuten ole laajemmin vielä herätty. Eli kovasti Asuntoministeri Jan Vapaavuorikin on mukana ”ajamassa” selvästi kiristyviä rakentamismääräyksiä, mikä on tietysti askel oikeaan suuntaan. Iso mutta tuossa on se mistä ollaan täällä ennenkin mainittu eli kaikissa laskemissa käytettävät hukkalämmöt, ko. määrät ovat niin isot, että suurimman osan vuodesta 2012 määräykset täyttävä talo ylilämpenee niillä!!! Toivottavasti huolemme/päätelmämme ovat aivan vääriä mutta toistaiseksi odottelemme laajoja käyttökokemusanalyysejä muutamalta jo valmistuneelta ns. passiivitalonormit täyttävältä talolta. Mutta onhan se, että VVT:n laskurin mukaan lämmitysenergiaa menee n.3000kWh ja hukkalämmöistä lämmitykseen tulee 13000kWh… Kyllähän tuo kertoo jotain, eikös?

Olikohan jo ennen ollut mainintaa, että Tero on alkanut tiedustella Tuusulassa vaikuttavilta kunnallispoliitikoilta Heidän ja Heidän puoleen mielipidettä kestävästä kehityksestä varsinkin rakentamisen saralla. Tämä sai taas tuulta alle kun huomattiin, että Tuusulan oma poika Antti Kaikkonen on lähdössä Kööpenhaminaan. Monesti ihmisten mielissä pyörivä ”suutarin lapset kulkee ilman kenkiä” tms. sanonta tuli mieleen… No Anttihan kertoi seuranneensa projektiamme Teidän tavoin blogin välityksellä. Ja kun aikataulu antaa myöden, niin olisi tulossa käymään, täytyy laittaa, että ottaa Vanhasen mukaan. Matti on ilmaissut kiinnostuksen tutustua hankkeeseemme. Vanhasen kiinnostus liittyy vahvasti Valtioneuvoston tulevaisuusselontekoon, joka Meidän mielestämme oli hyvällä asialla, rakentamisen oikealla ohjaamisella ja tukemisella uudiskohteet voitaisiin saada paljon suunniteltua nopeammin hyvälle tasolle. Tällä hetkellä käytössä oleva (pelkkä keppi) arsenaali ei motivoi kuin minimiin määräysten asteikoilla…

No joka tapauksessa kuten arvata saattaa niin Tuusulan Vihreiden edustaja osoitti selkeästi aitoa kiinnostusta aiheesta, tosin selväksi ei vielä käynyt mitä He ovat tehneet asian eteen mutta halu tehdä tuli kyllä ilmaistuksi, hyvä niin, eikös?

Sisäverhojen kiinnityksen suunnittelu jatkui taas . Nyt taidettiin löydä lukkoon miten verhot tulevat. Nyt jutun alussa näkyvässä lopullisessa versiossa versiossa karmeihin ei tule yhtään reikää, eiväthän ne karmit sitä varten olekaan.

Viime viikolla mainitun ” RILin uusi julkaisu RIL 249 – 2010 Matalaenergiarakentaminen” julkaisun luonnosversiot ovat netissä. Paljon ei ehditty niihin vielä tutustua mutta jotain huomattiin kumminkin. Eli nopealla selailulla julkaisusta löytyi ”tulevaisuuden juttuina” maininnat ainakin ledien yleistymisestä, energiatehokkuuden kehittymisen kodinkoneissa, sekä säätölaitteiden yleistymisestä. Kaikki mahdollisia jo tänään. Mutta hyvä, että joka tapauksessa ne ovat siellä! Eli oikealla asialla ovat. Täytyy vielä tarkemmin lukaista julkaisu läpi, yksi mielestämme tärkeä asia voisi olla ”varaavan massan” vaatimus passiivitalojen kohdalla eli siitä pitäisi mielestämme päästä eroon. Tai tietysti jos siellä on mainittu keinot miten varaavaa massaa pystytään hallitsemaan nopeasti ja automaattisesti niin avot, sitten perun edelliset sanani hyvin nopeasti. Ja sitten tietysti haluamme tietää lisää tuosta systeemistä.

Toissaviikolla kunnan aloittama puiston teko alkaa tuottaa tulosta, tänään oli jo lapsia keinuissa. Go Tuusula Go!

Seuraa Villa Unelman valmistumista! Tero Niemi ja Hanna Castrén-Niemi rakentavat Tuusulaan unelmiensa taloa, ”asumismukavaa passiivitaloa”. Tavoitteena on mm. aurinkoenergian ja taloautomaation laaja hyödyntäminen. Yksityiskohdat selkiytyvät sitä mukaa kun rakentaminen etenee. Lue lisää rakentamisen vaiheista, jokaista rakennusvaihetta on myös mahdollisuus kommentoida kunkin jutun jälkeen.