Led-lamppu korvaamassa hehkulamppuja

Talo

Hyvä vaihtoehto hehkulampulle on energiapihi ledi. Led-lamppujen ominaisuuksiin kannattaa perehtyä ennen niiden hankkimista.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tarpeeksi valoa.

Ledien valoteho on muihin lamppuihin verrattuna toistaiseksi pieni ja se sopiikin vain rajattuihin kohteisiin, kuten työpisteisiin ja kohdevaloihin.

Valaistuksen toteuttaminen ledeillä vaatii hieman erilaista lähestymistapaa. Valomäärän vuoksi on parasta sijoittaa valaisimet lähelle kohteita, joissa valoa tarvitaan eniten. Ongelmia aiheuttaa myös pistemäinen valonlähde, joka häikäisee helposti.

Valitse valon väri.

Ensimmäisen sukupolven ledit olivat kelmeän sinertäviä, mutta nyt tarjolla on laaja skaala eri sävyjä. Valon väriä ilmaistaan Kelvin-asteikolla, mutta valitettavasti eri valmistajien asteikot poikkeavat toisistaan. Niinpä pelkkien teknisten tietojen perusteella ei voi päätellä lampun täsmällistä värisävyä.

Hehkulampun kellertävään valoon (2700 K) tottunut silmä oppii myös neutraaliin valkoiseen (4000 K), mutta oleellista on se, miltä kodin materiaalit näyttävät valossa. Esimerkiksi monet puupinnat menettävät lämpönsä ja kodikkuutensa jopa joidenkin lämpimän valkoisten ledien valossa.

Älä osta huonoa lamppua.

Valmistajat lupaavat ledeille 20 000, usein jopa 50 000 tunnin käyttöikää, mutta todellisessa kestävyydessä on paljon vaihtelua.

-Ledien valmistusprosessissa saadaan parhaita ledejä melko vähän, mutta kaikki huonommatkin myydään, Zeeta Oy:n valaistussuunnittelija Pekka Väätäinen kertoo.

-Laadukkaat ledit ovat melko kalliita. Ledien laatua ei voi nähdä silmällä, mutta lampun hinnasta voi päätellä jotain. Sääntönä voi pitää, että kympillä ei saa laadukasta lamppua.

Vakavampi ongelma on puutteet sähköturvallisuudessa. Tukesin julkaisemien tietojen mukaan valtaosassa 230 voltin ledilampuissa oli jotain huomautettavaa, ja erityisesti joissakin halvoissa kiinalaisvalmisteissa oli jopa sähköiskun vaara. Sen sijaan 12 voltin lamput olivat turvallisempia.

-Kannattaa luottaa tunnettuihin valmistajiin, Väätäinen opastaa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energian säästö energiansäästölamppu hehkulamppu led led-lamppu led-valaisin ledi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: