Rakentamisen laatu – rakentamisprosessi on poikkeuksellisen altis virheille

Talo

Rakentamisen laatu on asia, jota käsitellään yleensä kielteisessä mielessä. Lue, mitkä asiat vaikuttavat rakentamisen laatuun.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kattoliiton puheenjohtaja Jari Suuronen on kuullut työurallaan paljon keskusteluja hyvästä ja huonosta laadusta. – Rakentamisen laatu ei synny yksittäisen urakoitsijan loihtimana työmaalla eikä missään tietyssä vaiheessa, vaan se syntyy koko rakentamisprosessin yhteistyönä, suunnittelusta lähtien. Oikeat materiaalivalinnat, pätevä urakoitsija, hyvä toteutus ja käytönaikainen huolto muodostavat yhdessä laadun, Suuronen selventää.

Rakennusala on panostanut paljon laatuasioihin viime vuosina ja laatukysymyksiä on tutkittu paljon. Aalto-yliopiston selvityksen mukaan ylivoimainen enemmistö asunnoista luovutetaan jo täysin virheettöminä, ja vuosikorjauskustannukset ovat kymmenessä vuodessa pudonneet kymmenesosaan. Alalle on tullut paljon pätevyysvaatimuksia takaamaan, että tekijät osaavat tehtävänsä.

– Nykypäivän rakentajat haluavat toteuttaa kohteensa laadukkaasti, siten että rakentamisen laatu on hyvä, jättäen työnsä tulokset tuleville sukupolville. Halutaan jättää käden jälki tämän päivän rakentamisen osaamisesta, kuten aina on tehty, Suuronen uskoo.

Rakentamisen laatu syntyy koko rakentamisprosessin yhteistyönä, suunnittelusta lähtien

Veronumero-rakennustyomaa-futureimagebank.jpg

Suurosen käsitystä tukee Rakentamisen Laatu RALA ry:n äskettäin tekemä selvitys, jossa analysoitiin 2 000 rakennushankkeesta annettua palautetta. Sen mukaan projektinhallinta toimii alalla hyvin, yhteistyö on sujuvaa, henkilöstöä pidetään osaavana ja turvallisuusasiat hoituvat.

Rakentamisprosessi on kuitenkin poikkeuksellisen altis virheille, kun tuhansia rakennusosia liitetään toisiinsa jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa. – Silloin pitää minimoida suunnittelun virheet ja puutteet. Aikataulu ei saa olla liian kireä, eikä kova hintakilpailukaan saa synnyttää rimanalituksia, Suuronen summaa yleisimpiä syitä virheiden taustalla.

 

Lisätietoja: www.kattoliitto.fi

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.