MAINOS

Rakentamisen laatu myyntivaltiksi

Talo

Rakentamisen laatu on teknisesti parantunut, mutta koko rakennusprosessiin, johtamisesta alkaen, tarvitaan riittävän tehokasta valvontaa. Lue talonrakennustekniikan professorin mietteitä rakentamisen laadusta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talonrakennustekniikan professori Jari Puttonen Aalto-yliopistosta korostaa rakentamisen teknisen laadun parantuneen viime vuosikymmeninä, sillä uudet materiaalit, suunnittelumenetelmät ja tuotantotavat mahdollistavat entistä toimivammat tilaratkaisut.

– Talotekniikka eli lämmitys-, ilmastointi- automaatio- ja valaistusjärjestelmät ovat kehittyneet ja myös itse rakennusmateriaalit ovat parantuneet. Markkinoille on tullut korkealujuusteräksiä, entistä lujempaa ja kestävämpää betonia sekä uudenlaisia puupohjaisia rakennustuotteita, luettelee Puttonen uusia ratkaisuja.

Millainen on asuntojen rakentamisen laatu?

Julkisessa keskustelussa rakentamisen laatu, erityisesti asuinrakentamisessa, on kuitenkin osoitettu usein ongelmalliseksi. Professori Puttosella on näihin teknisiin laatukysymyksiin selkeä vastaus. – Koko rakennusprosessiin, johtamisesta alkaen, tarvitaan riittävän tehokasta valvontaa. Ei varsinaisen työn tekijällä ole todellista mahdollisuutta vaikuttaa laatuun, kyllä se on liikkeenjohdollinen asia.

Teollisuusrakentamisessa rakennuttaja käyttää joko omaa osaamistaan tai urakoitsijasta riippumatonta valvojaa, joka ajaa rakennuttajan etua. Koska asuntorakentamisessa tavoiteltu laatu perustuu viranomaismääräyksiin ja lisäksi rakennuttajan tavoitteena on usein myydä huoneistot heti, on väliaikaisen kiinteistönomistajan intressi eri kuin teollisuusyrityksessä, jossa tavoitteena voi olla, etteivät rakenteet missään olosuhteissa aiheuta tuotantoprosessiin katkosta.

Kannattaako rakennusvaiheessa ottaa riskejä?

Kulunvalvonta rakennukset

– Rakennuttajan kannattaisikin suhteuttaa rakennusvaiheen kesto, siis usein prosentti tai kaksi, koko rakennuksen ikään ja miettiä, kuinka paljon riskejä kannattaa ottaa rakennusvaiheessa, jos saa ongelmia koko rakennuksen käyttöiän ajaksi, muistuttaa Puttonen.

Rakennusmateriaalit ja niiden ominaisuudet tunnetaan aiempaa paremmin ja nykyisillä kehittyneillä suunnittelujärjestelmillä sekä toteutustavoilla uskalletaan mitoituksessa mennä aiempaa lähemmäksi nimellistä vaatimustasoa.

– Tämä tehostaa materiaalien käyttöä, mutta voi myös aiheuttaa ongelmia erityisesti silloin, kun rakenteen toteutustapaa halutaan muuttaa, sanoo Puttonen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

rakennusvalvonta rakentaminen työnjohto