MAINOS

Puutarhaideoita – rakkaudesta puutarhaan

Piha

Ihania puutarhaideoita! Nina Petelius-Lehdon ja Pekka Lehdon unelma löytyy täältä, kymiläisestä maisemasta, rinteen kainalosta harmaan torpan pihapiiristä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tämä on Nina Petelius-Lehdon ja Pekka Lehdon koti, eikä ole liioiteltua sanoa, että torppa ja tila ovat heidän unelmiensa täyttymys. Tässä pihapiirissä kaikki on emännän ja isännän näköistä. Korialla, Kymenlaaksossa sijaitseva puutarha on saanut rakentua kaikessa rauhassa vuosien mittaan, siihen eivät ole vaikuttaneet muotioikut tai lehtien mallipihat. Ja juuri siinä taitaa piillä sen ultratrendikkyys: persoonallisissa ratkaisuissa, sujuvasti toisiinsa sulautuvissa hyöty- ja koristetarhassa sekä jännittävissä kasvilajeissa ja -lajikkeissa.

Puutarhan kasvivalikoima on hengästyttävä. Moni kyselee lajien ja lajikkeiden lukumäärää, mutta Nina sanoo lopettaneensa laskemisen viidensadan kohdalla. Ja siitä on kauan.

Tomaattihulluus

Pekan rakentama kaunis kasvihuone on pihan sydän. Näkee, että sitä on tehty rakkaudella, puiset osat ovat osin käsin veistettyjä. Suurin osa materiaaleista on kierrätettyä, tietysti. Kasvihuoneen täyttävät tomaatit, jotka ovat Ninan intohimo. Vuosi 2014 on julistettu erikoistomaattien vuodeksi, ja Nina on ottanut sen tosissaan. Tänä vuonna kasvatuksessa on 150 eri lajiketta! Kaikissa omanlaisensa maku, muoto ja väri.

Tomaattilajikkeita Ninan kolmessa kasvihuoneessa kasvaa 150 erilaista.

– Ruskea kirsikkatomaatti ’Chocolate Cherry’ on yksi suosikeista, mutta lajikkeita täytyy vaihdella joka vuosi,
 että ehtisi kokeilla mahdollisimman monta. Siemeniä haalin koko ajan sieltä täältä, netin kautta tilaamalla, omilta sekä tuttavien ulkomaanmatkoilta, Nina sanoo.

– Yksi ongelma tosin on: kun aina varmuuden vuoksi kylvää ylimääräisiä, on keväällä taimivaiheessa torpassa hieman tungosta, nauraa torpan emäntä eikä tunnu olevan yhtään pahoillaan. Jokaiselle taimelle on löytynyt ottaja.

Kanat munivat mahtavan makuisia munia riittävästi omaan käyttöön – joskus myös ystäville jakoon.

Pekan pottumaa

Pekka Lehdollakin on oma intohimonsa, ja se on peruna. Tarkemmin sanottuna vanhat lajikkeet, joiden siementä hän omalta osaltaan pitää hengissä kasvattamalla niitä pellossaan.

– Kaupallisessa viljelyssä perunoilta vaaditaan toisenlaisia ominaisuuksia, suurta satoa, kuljetuksenkestävyyttä ja tasakokoa. Näissä meidän perunoissa tärkeintä on maku, kertoo Pekka.

Isännän toinen syvällisen kiinnostuksen kohde ovat puut ja saniaiset. Osa tilasta on metsää ja sinne, luonnolliseen elinympäristöön Pekka on istuttanut erilaisia havuja ja harvinaisia saniaisia.

Perhoset ja pörriäiset rakastavat piikikästä kurhoa.

Puutarhaideoita kaikille – puutarha on jaettavaksi tarkoitettu

Puutarha ei ole koskaan valmis, sehän on selvä. Nina esittelee metsän reunassa kasvavan pähkinäpensaan hedelmiä.

– Tuonne puron luo ajattelin istuttaa pähkinälehdon, sellaista täällä ei vielä olekaan, hän valottaa suunnitelmiaan hymyillen.

Pähkinä tekee satoa metsän laidassa.

Perinteinen sormustinkukka sopii hyvin vanhan torpan pihamaalle.

Köynnöspinaatti (Hablitzia tamnoides) on vnaha viljelyskasvi, jota käytetään pinaatin tavoin.

Lehtojen puutarhaa halkovat suuret perennapenkit. Penkit on suunniteltu hyvin, aina on jotain kukassa. Mutta runsaita kukkameriä enemmän Ninaa kiinnostavat persoonallisuudet, kasviyksilöt, joita puutarhasta löytyy joka puolelta. Pienen, harvinaisen vuokkolajikkeen kukinta tapahtuu piilossa metsän siimeksessä ja kukka on pikkuruinen, mutta tämä puutarhuri odottaa sitä kuin kuuta nousevaa.

Kasviharvinaisuudet ja maalaisidylli kiinnostavat muitakin, ja Nina jakaa puutarhansa auliisti harrastajien kanssa. Erilaiset ryhmät käyvät tutustumassa Lehtojen pihapiiriin monta kertaa kesässä.

Puutarhaan pitää viedä aina jotain tuliaisiksi, ja tietäen Ninan innostuksen pioneihin olen varustautunut tänään ’Hot Chocolate’ -lajikkeella.

– Ai, tätä ei vielä olekaan, nauraa Nina. – Nyt erilaisia pioneja taitaa olla sitten 72.

Puolivarjossa viihtyvä köynnösukonhattu (Aconitum hemsleyanum) kiipeilee pitkin vanhan vesipumpun vartta.

Torpan ylpeät omistajat Nina Petelius-Lehto ja Pekka Lehto. Ninan intohimona on puutarha, ja Pekan harrastuksina ovat erityisesti maatiaisperunat ja puut.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötypuutarha kasvihuone köynnöspinaatti perennat piha puutarha puutarhaideoita pähkinäpuu


Lisää samasta aiheesta