Rantakasvit – hoida kosteikon kasvit ja vesiraja oikein

Näin vaalit mökkirannan tai oman talon rantakasveja. Kaislikkoa on usein vähennettävä ja uimapaikka on pidettävä käyttökelpoisena. Lue vinkit!
Mökkirannan kaislikkoa on usein vähennettävä ainakin laiturin kohdalta. Uimapaikan kunnostaminen vaatii joskus enemmänkin toimenpiteitä.
Ranta-alue säilyy parhaiten luonnonmukaisena, kun alueen ympäristöarvot ja kasvillisuus ovat selvillä. Vähäistä suuremmissa ruoppauksissa on lupa haettava alueen ympäristökeskukselta.
Ekologisista arvoista huolehtiva mökkeilijä muistaa, että pienetkin muutokset vesistössä vaikuttavat esimerkiksi kalojen viihtymiseen, ja suin päin tehty kasvien poisto voi hävittää harvinaisia lajeja.
Näin vähennät rantakasveja
Järvikaislaa, järviruokoa ja osmankäämiä on mahdollista vähentää joko niittämällä tai poistamalla kasveja juurineen vetoharalla. Niitetyt tai poistetut kasvit nostetaan pois vedestä. Ne voidaan joko silputa ja käyttää katteena tai kompostoida. Näppäräsorminen käyttää järvikaisloja askarteluun ja käsitöihin, sillä märkä kaisla taipuu kauniisti esimerkiksi korien ja kudontatöiden materiaaliksi. Niitto on suoritettava kahdesti kesässä ennen kuin kaislikko vähenee. Lintujen pesintä- tai poikasaikaan kaislikkoon ei pidä kajota.

Vaasan saariston rantakivikko on suojeltavaa suomalaista luontoa. Vaali rannalla luonnostaan kasvavia lajeja.
Tutut rantakasvit kunniaan – mutta varo näitä
Voit vaalia rantakosteikon tuttuja kasveja kuten keltakurjenmiekkaa, pohjanrantakukkaa, osmankäämiä ja lummetta, ja lisätäkin niitä, mutta vältä istuttamasta veden äärelle sinne kuulumattomia vieraslajeja. Esimerkiksi kurtturuusu on osoittanut kasvuvoimansa leviämällä rantahietikoille. Samoin keltamajavankaali on saanut liikaa jalansijaa, kun se on levinnyt jokivarsiin.
Luonnonlajeja rannalle
- herttamerikaali (Crambe cordifolia)
- keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus)
- punalatva (Eupatorium cannabinum)
- pohjanrantakukka (Lythrum salicaria)
- rantatyräkki (Euphorbia palustris)
- rantatädyke (Veronica longifolia)
Luonnonlajeja rantaveteen
- ahvenvita (Potamogeton perfoliatus)
- isoulpukka (Nuphar lutea)
- pohjanlumme (Nymphaea alba subsp. candida)
- Isolumme (N. alba subsp. alba)
- suomenlumme (N. tetragona)
- ratamosarpio (Alisma plantago-aquatica)
- järvisätkin (Ranunculus peltatus)
- osmankäämit (Typha)
Rantamaisema on suomalaisten etuoikeus. Kun ranta on hoidettu, näkymä on nautinto myös järvenselältä tai merenulapalta katsottuna.
Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden kanssa. www.kotipuutarha.fi
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja