Raparperi on helppo kasvattaa ja sen satokausi jatkuu läpi kesän.

Raparperin istutus tehdään näin

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi.

  • Raparperin tainta varten muokataan noin neliömetri maata ja samalla poistetaan rikkakasvit.
  • Istutuskuopasta kaivetaan 30-50 cm syvä; kuoppaan sijoitetaan kasaksi 2 litraa Luonnonlannoitetta.
  • Lannoitekeon päälle levitetään muutaman sentin kerros multaa, ja vasta tämän päälle istutetaan taimi.

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Ne istutetaan kunnostettuun maahan aikaisin keväällä tai syksyllä.

Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle.

Maanpinnan voi kattaa Kuorikatteella tai Lannoittavalla Puutarhan Multakatteella, jolloin vähennetään kitkemistarvetta jatkossa. Hyvään alkuun päässyt raparperi kyllä varjostaa kasvualustansa, niin ettei kitkemistä juuri tarvita.

Sadonkorjuusta jäävät raparperin lehtilavat ovat myös oiva kate tyvialueen peitoksi. Istutuksen jälkeen raparperin taimi kastellaan hyvin ja huolehditaan, ettei se kärsi kuivuudesta juurtumisaikanaan.

Raparperin lannoitus

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta. Keväisin raparperille annetaan vuosittainen hoitolannoitus.

Juuristoalueelle tehdään taimen koosta riippuen 1-5 kuoppaa, joihin haudataan kuhunkin noin ½ litraa Yleislannoite- tai Luonnonlannoiterakeita. Kasvi löytää lisäravinteet siinä tahdissa kun tarvitsee, kunhan vedensaanti on turvattu.

Lannoitustarve vähenee, jos juuristoalueen katteena käytetään Lannoittavaa Puutarhan Multakatetta, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita.

Näin hoidat raparperia

Raparperin kasvukauden hoitotoimiin kuuluu kukkavarsien poistaminen. Sinänsä kauniit kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa. Kukkavarret poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Joskus raparperin ruoteihin ilmestyy hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat varsiyökkösen toukat, jotka kaivautuvat lehtiruoteihin keväällä. Toukat siirtyvät raparpereihin viereisistä heinäkasvustoista.

Vioittuneet ruodit on syytä kerätä pois. Kannattaa myös pitää kasvuston ympäristö mulloksella sekä välttää istuttamasta raparperia heinikon läheisyyteen.