Siirry pääsisältöön

Raparperi: istutus ja hoito – näin onnistut

Piha
Raparperi kannattaa istuttaa aikaisin keväällä tai syksyllä.
Raparperi on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen. Raparperi kannattaa istuttaa alkukeväällä tai loppusyksyllä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
11.3.2024
Raparperi on helppo kasvattaa ja sen satokausi jatkuu läpi kesän. Raparperi sopii käytettäväksi niin piirakkaan, kiisseliin, hilloon ja mehuun kuin myös suolaisten ruokien kaveriksi.

Raparperin istutus tehdään näin

Raparperi kannattaa istuttaa alkukeväällä tai loppusyksyllä.

  • Valitse raparperille puoliaurinkoinen paikka, jonka maaperä on hieman kosteaa, mutta kuitenkin riittävän hyvin vettä läpäisevää: vesi ei saa kerääntyä lammikoiksi, vaan sen tulee valua pois.
  • Käytä raparperin istuttamisessa multavaa ja ravinteikasta, syvää kasvualustaa.
  • Muokkaa raparperin tainta varten noin neliömetri maata. Poista samalla rikkakasvit istutusalueelta. Raparperi kasvaa noin 40-100 cm korkeaksi ja saman verran leveäksi. 
  • Raparperia ei tarvitse istuttaa kovinkaan syvälle vaan siten, että kasvin latvan päällä on enintään 5 senttimetrin verran multaa.
  • Huolehdi riittävästä kastelusta etenkin ensimmäisenä istutuksen jälkeisenä vuonna.

Kasvatusalueen maanpinnan voi kattaa esimerkiksi kuorikatteella, jolloin kitkemistarve vähenee. Hyvään kasvun alkuun päässyt raparperi varjostaa kasvualustansa myöhemmin niin ettei kitkemistä juuri tarvita.

Sadonkorjuusta jäävät raparperin lehtilavat ovat myös oiva kate tyvialueen peitoksi.

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Raparperin lannoitus

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta. Lisää keväällä lannoitteeksi orgaanista ainesta: esimerkiksi kompostoitua hevosenlantaa, nurmisilppua tai puolimaatunutta kompostia.

Mikäli raparperin kasvu on hyvää ja satoa tulee hyvin, älä lannoita turhaan.

Näin hoidat raparperia

Raparperin kasvukaudella poistetaan korkeaksi kasvavat kukkavarret. Raparperin kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa.

Kukkavarret kannattaa poistaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Joskus raparperin ruoteihin saattaa ilmestyä hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat varsiyökkösen toukat, jotka kaivautuvat lehtiruoteihin aikaisin keväällä. Toukat siirtyvät raparpereihin viereisistä heinäkasvustoista. Vioittuneet ruodit kannattaa kerätä pois.

Kannattaa myös pitää raparperin kasvuston ympäristö mulloksella sekä välttää istuttamasta raparperia aivan heinikon läheisyyteen.

Raparperi istutus kasvatus ja hoito

Milloin raparperisatoa pääsee korjaamaan?

Ensimmäisenä istutuksen jälkeisenä vuonna kannattaa jättää raparperisato korjaamatta. Näin raparperi saa asettua ja versoa kunnolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toisena vuonna voit jo tehdä varovaisen korjuun. Kolmantena vuonna pääset jo korjaamaan kunnon sadon.

Jätä raparperiin kuitenkin aina muutama lehti satoa korjatessasi.

Raparperin varsia voit nykäistä maasta helposti irti kokonaisina käsin kiertämällä. Ota raparperia käyttöön vähän kerrallaan ja useissa erissä.

Jos leikkaat raparperia, muista leikata raparperin varret aina kokonaan, jotta varren tyngät eivät jää pystyyn mätänemään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Milloin raparperi kannattaa siirtää?

Jos raparperi ei kasva puutarhassasi hyvin, se kannattaa jakaa ja siirtää parempaan paikkaan. Voit myös kokeilla laittaa uutta multaa ja kompostia raparperin juurelle. 

Raparperin jakamisen voi tehdä keväällä tai syksyllä. Kesälläkin se onnistuu tarvittaessa, kunhan muistaa kastella raparperia.

Lue myös nämä ohjeet!

Mansikkamaan perustaminen, lannoitus ja hoitaminen

Vanhan omenapuun leikkaus: katso ohjeet ja video!

Tuijan istutus, hoito ja leikkaaminen

Hedelmäpuiden leikkaus

Kukkapenkin perustaminen: tärkeintä on hyvä multa

Raparperi sopii moneen ruokaan – kokeile reseptejämme!

Raparperi on suomalaisten suosikkikasvi.