Raparperi kasvaa, perennojen ja pensaiden taimista voi olla pulaa

Piha
Raparperi kasvaa, perennojen ja pensaiden taimista voi olla pulaa

Loistava raparperijuoma

  • 5 l pilkottuja raparperinpaloja
  • 1,5 kg sokeria
  • vaniljatanko
  • ripaus fariinisokeria
  • 3 sitruunan kuoret ja mehu
  • vettä
  • 12 tl sitruunahappoa

Laita ainekset sitruunahappoa ja vettä lukuun ottamatta ämpäriin (10 l). Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Anna jäähtyä ja lisää kylmää vettä niin paljon, että ämpäri täyttyy. Lisää sitruunahappo ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi mehu pulloihin.

Taimituhoja ympäri Suomen – taimista voi olla pulaa

Tammikuun kovat pakkaset tekivät paljon tuhojaan, varsinkin kun pitkän lämpimän syksyn jälkeen kovat pakkaset tulivat lähes lumettomaan maahan. Toisaalta laajat taimituhot antavat tilaisuuden istuttaa uusia kasveja ja uudistaa pihapiirin ilmettä.

Laajamittaisten tuhojen takia monista monivuotisista perennoista sekä pensaista ja puista on odotettavissa saatavuuspulaa. Pakkaset tekivät tuhojaan myös monilla taimitarhoilla, joten kun kysyntä on normaalia suurempi ja saatavuus pienempi, nyt kannattaa olla taimihankinnoissa ajoissa liikkeellä.

Suojaudu punkeilta myös puutarhatöissä

Punkit ovat heränneet ennätysaikaisen kevään johdosta ja niitä vastaan on hyvä suojautua myös puutarhatöissä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Paras tapa suojautua on pukeutuminen eli pitkähihaiset ja -punttiset vaatteet, lakki päähän ja mielellään kumisaappaat jalkaan. Sukkien varret kannattaa vetäistä punttien päälle. Puutarhatöiden jälkeen kannattaa vielä käydä kunnolla suihkussa, niin punkkien pesiytymistä ei tarvitse murehtia. Kotieläimille kannattaa laittaa punkkien häätöaineet tai sitten ne pitää tarkastaa vähintään kerran päivässä.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU