Rapujuhlat ovat kesän kohokohta

KeittiöPiha

Järjestä rennot rapujuhlat kesäruokien aatelisen kunniaksi! Ravuilla herkuttelu on hieman sotkuista puuhaa, joten kattaus kannattaa suunnitella niin, että pöydästä löytyy kaikki tarvittava.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ravustuskausi alkoi 21.7. ja jatkuu lokakuun loppuun saakka. Yleensä rapujuhlia järjestetään elokuun hämärtyvissä illoissa, jolloin perinteistä punavalkoista rapukattausta voi piristää lyhdyin ja kynttilöin. Punaisena hehkuvat ravut eivät tosin kaipaa ympärilleen kovinkaan paljoa rekvisiittaa: suurelle vadille koottu rapusaalis on upea pöytäkoriste sellaisenaan.

Rapuja on hyvä hankkia ruokavierasta kohden 8–10 kpl. Suomessa kasvaa kaksi rapulajiketta: jokirapu ja täplärapu. Täysin kotoperäinen jokirapu on harvinaisempi ja sen vuoksi myös kalliimpi herkku. Jokirapukantaa on verottanut vuosituhannen alkupuolella rapurutto, joka ei alkujaan pohjoisamerikkalaiselle täpläravulle tee mitään.

Ravut voi hankkia valmiiksi keitettynä tai keittää elävät ravut itse. Ravut kannattaa keittää rapujuhlia edeltävänä päivänä tai viimeistään juhla-aamuna.

Rapujen keitto-ohje

25 kpl eläviä rapuja

3 l vettä

1 dl merisuolaa

5 sokeripalaa

nippu tilliä

(tummaa olutta)

  1. Keitä vesi isossa kattilassa. Lisää veteen suola, sokeri ja sidottu tillinippu sekä olut. Oluen maltainen maku sopii rapujen kanssa, mutta ilman oluttakin pärjää.
  2. Lisää ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Odota, että vesi alkaa kiehua aina uudestaan, ennen kuin lisäät uuden ravun, jotta se kuolee heti. Keitä rapuja n. 10 min.
  3. Jäähdytä ravut keitinvedessä mahdollisimman nopeasti (esim. laita kattila tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä). Poista tilli ja nosta jäähtyneet ravut keitinliemessään jääkaappiin tai kellariin. Ravut saavat olla viileässä mielellään yön yli.
  4. Tarjoile ravut paahtoleivän, voin ja hienonnetun tillin kanssa.

Näin syöt rapuja

Rapujen syöminen on hieman sotkuista puuhaa. Varaa siis jokaiselle ruokavieraalle oma rapukauluri ja runsaasti lautasliinoja. Kata kaikille myös oma vesikulho, jossa voi huuhtaista kädet. Vesikulhoon voi lisätä sitruunalohkoja tai mustaherukanlehtiä, jotka ovat paitsi kivoja koristeita myös hajusyöppöjä. Rapulautasia kannattaa kattaa kaksi päällekkäin, jotta perkeistä täyttyvän lautasen voi tarvittaessa vaihtaa.

Ravut syödään käsin rapuveitsen avulla. Jos olet ensikertalainen, pyydä rohkeasti apua rapujen syömiseen.

  1. Irrota rapujen sakset ja jalat tyvestä ja ime saksissa oleva liemi.
  2. Halkaise saksi rapuveitsellä ja irrota saksien liha.
  3. Irrota selkäpanssari ja kaavi panssarin alla oleva rapuvoi talteen.
  4. Irrota pyrstö keksivartalosta kiertämällä. Avaa pyrstö joko sormin tai rapuveitsen avulla. Poista pyrstölihasta peräsuoli (musta juova).
  5. Syö liha sitä mukaa kuin se on irrotettu tai kokoa saksien ja pyrstön liha voidellun paahtoleivän päälle.

Juomaksi sopii snapsien lisäksi valkoviini, olut ja kivennäisvesi. Koska ravuissa on vähän syötävää, on juhlissa yleensä tapana tarjota lämmin pääruoka kauden raaka-aineista.

Rapujuhliin kuuluu olennaisena osana erilaiset snapsilaulut, tutuimpana ruotsinkielinen Helan går. Snapsilaulujen sanat on hyvä tulostaa etukäteen vaikkapa pieneksi laulukirjaseksi, jotta jokainen vieras pystyy osallistumaan laulamiseen. Snapsilaulujen sanoja löydät esimerkiksi täältä >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

rapu rapujuhlat ravustus ravustus kausi


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: