MAINOS

Rellestävät myyrät kuriin – kevätleikkausten kulta-aika alkaa

Piha

Se tuli sitten kesä – tai ainakin ihan mahdottoman lämmin huhtikuun loppupuoli. Ja tämä on hyvä pitää mielessä, että nyt on vasta huhtikuun loppu ja ottaa ihan rauhassa puutarhatöiden kanssa. Kesään on vielä matkaa ja on hyvä muistaa vanha viisaus, että vasta kesäkuun kymmennen päivän jälkeen on turvallista istuttaa arat kasvit ulos. 

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lumet suli – myyrät mellastaneet nurmikon pilalle

Näitä harmituksia on kuulunut nyt useammaltakin suunnalta. Myyräkanta on paikoin melko voimakas, ja ilmeisesti roudaton maa sai ne liikkumaan entistä hanakammin. No käynyt mikä käynyt, harmittaahan se, muttaei lannistuta – asioita voi aina korjata ja ehkäistä.

Ensimmäiseksi tasataan nuo myllätyt paikat ja kylvetään uudet siemenet mahdollisimman pian. Näin rikkakasvit eivät pääse valtaamaan myllättyjä paikkoja ja nurmikko ehtii ihan nätiksi vielä tälle kesälle. Samalla pitäisi keksiä keino lisätuhojen estämiseksi. Pyydystää vai torjua, vaiko molempia? Itse olen aina karkottanut. Olen päässyt siinä luvattoman helpolla jo kymmenkunta vuotta, kun löysin oikean karkottimen ja ymmärsin idean, miksi myyrä käyttäytyy niin kuin se käyttäytyy.

Karkottimella mellastajat kuriin

Tarina saa alkunsa reilu kymmenen vuotta sitten kun uusin koko takapihan nurmikkoalueet, ja myyräthän ne tekivät heti joukkovaltauksen sinne. Siitä se sitten alkoi, kunnollisen keinon etsiminen ja testaaminen. Vähän kaikkea tuli kokeiltua, aina mädistä silakoista vesisotaan ja vähän kaikkea siltä väliltä. Ainut mikä toimi melko hyvin oli koivutisle, kun sitä imeytti rättiin ja tunki koloihin. Mutta sekin piti uusia muutaman kerran kesässä.

Sitten löysin monien valmistajien joukosta tämän pienen valmistajan, joka kertoi testaavansa ja säätävän jokaisen karkottimen juuri sille taajuudelle, mikä vastaa myyrien ”omaa ääntelyä”. Kiinnostuin ja aloin selvittää asiaa enemmin. Sen kyllä tiesin, että myyrän hajuaisti on hyvä ja sille voimakkaat tuoksut ovat ”myrkkyä”. Sitä, että myyrä on hyvin voimakas reviirieläin, en tiennyt. Juuri siihen tämän valmistajan tekemät karkottimet perustuivat – ei pelkästään ääneen, vaan oikealla taajuudella toimivaan ääneen.

Ensimmäisellä kerralla sijoitin karkottimen suoraan myyrän koloon ja ajattelin, että siinä kun se on, niin johan tehoaa. No eipä tehonnut. Idea ei ollutkaan siinä äänessä vaan värähtelyssä, jota ääni karkottimessa saa aikaan. Ja eihän se maa mihinkään värähtele, kun laitteen ääntä johtava pää on käytännössä ilmassa! Siirsin karkottimen niin, että sen pää on yhteydessä takapihani suurimman puun juureen, niin johan rupesi ääni leviämään!

Parin päivän päästä soitin tälle laitteen valmistajalle hiukan tuohtuneena, että tämähän vain houkuttelee myyriä, ei häädä. Laitteen ympärille nimittäin alkoi muodostua kekoja vaan lisää, osa ihan laitteen viereen. ”Älä hätäile, kohta valta vaihtuu”, vastasi tämä valmistaja ja jatkoi: ”muistako kun kerroin, että myyrä on reviirieläin? Katsos ystävä hyvä, nyt se siellä jo oleva myyrä kokee tämän karkottimen tunkeilevana myyränä ja haluaa häätää sen pois, mutta eipä se sille mitään mahda. Ja kun se ei sieltä lähde, niin myyrä lähtee. Anna laitteen olla paikallaan ja odota rauhassa viikko, korkeintaan kaksi ja valta on vaihtunut pysyvästi konemyyräkuninkaalle.”

Mietin, että uskoisikohan tuota vai heitänkö koko laitteen menemään. No uskoin ja kuinkas kävikään, reilu viikko ja reikiä ei enää tullut, valta oli vaihtunut tuolle pikku laitteelle ja minun nurmikkoni sai olla rauhassa. Siitä saakka tämä karkotin on pitänyt huolen, että uusia myyriä ei ole tontille tullut, vaikka tuossa lähipelloilla kekoja riittää. Tosin se patterimallinen on vaihtunut jo vuosia sitten aurinkokennotoimiseen ja siellä se on saanut olla saarnipuun juurella kesät talvet. Näin minun myyräongelmat on siis hoitunut jo vuosia.

Pari paremman tuloksen kikkaa näistä vielä:

 • Sijoita karkottimen pää paikkaan, mikä johtaa mahdollisimman hyvin ääntä, esim. ison puun juurelle ja pää kevyesti puun juureen kiinni – ei koloon.
 • Kun laitat laitteet päälle, kekoja muodostuu alussa lisää, kun käydään valtataistelua reviiristä. Viikko-kaksi ja voittaja on selvillä.
 • Laitteet kannattaa pitää paikallaan ympäri vuoden. Näin ne ilmoittaa jo valmiiksi uusille mahdollisille tulijoille, että paikka on vallattu.
 • Laitteelle annettu 650m2 toiminta-alue on viitteellinen. Maan rakenne ratkaisee paljon.

Pakkauksessa kaksi kappaletta aurinkokennotoimista karkoitinta yhteishintaan 34,50 € (ovh. 37,95) ja saat ne täältä

Leikkausten kulta-aika alkaa

Kun kuu kääntyy laskevalle kantille ja kelitkin suosii, niin leikkausten kulta-aika alkaa olla käsillä. Ennen kuin otetaan sahaa tai saksia esiin, niin katsellaan rauhassa, että onko leikkaustarvetta vai ei? Mikään pakkohan ei ole joka kevät leikata, vaan se tehdään tarpeen, ei tavan vuoksi. Jos tullaan siihen tulokseen, että leikataan, niin sitten arvioidaan, että miten leikataan.

Kysyn itseltäni ennen leikkausta, että miksi leikkaan, mitä haluan sillä saavuttaa?

 • uudistaa?
 • tehdä tilaa valolle, sadolle, näkyvyydelle?
 • siistiä?
 • poistaa kokonaan?
 • hillitä kasvua?
 • parantaa kukintaa?
 • saada lisää / uusia satoa / kukkivia versoja?

Nämä kun olen tehnyt itselleni selväksi, niin sitten leikkaan tai jätän leikkaamatta. 

On myös hyvä muistaa, että monia puita ja pensaita voi ja kannattaakin leikata vasta kesällä. Etenkin kun halutaan tehdä muotoleikkauksia, niin silloin ne tehdään usein vasta kesällä. Isot leikkaukset (esim. vanhat ja pitkään leikkaamattomana olleet puut) kannattaa aina leikata harkiten ja jaksottaa vähintään kolmelle vuodelle. Muuten vaarana on versojen holtiton villiintyminen tai pahimmillaan koko puun joutuminen epätasapainoon ja sen kuoleminen. Parempi leikata vain osa ja katsoa miten se vaikuttaa. Maltti on valttia tässäkin asiassa!

Yleisesti ohjeissa kerrotaan vähintään se, että tehdäänkö alas- vai harvennus-/hoitoleikkaus. Näissä on iso ero.

Alasleikkuussa koko pensas leikataan poikki samaan aikaan. Alasleikkaus voi olla vuosittaista tai harvemmin tehtävä ”totaali” uudistus. Alasleikattavia kasveja ovat esimerkiksi:

 • Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Harvennus- / hoitoleikkauksella poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois. Tehdään harkiten ja ennemmin vuosittain, kuin kerran viiteen vuoteen. Harvennettavia kasveja ovat esimerkiksi:

 • Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

Kasvi- ja kasvupaikkakohtaiset asiat ovat aina yksilöllisiä ja ne on myös hyvä selventää ennen leikkausta. Käytännössä kirjat ja netti ovat pullollaan ohjeita ja aina voi ja kannattaakin kysyä neuvoa, ennen kuin sahaa.

Pora kainalossa metsään – miksi ihmeessä?

Tästä taisin jo pari vuotta sitten vinkata, että kuinka hyvästä mustikkapaikasta saa erinomaisen ihan pikku tempulla. Nimittäin vaikka mustikka kukkii kuinka hyvin, niin marjoja ei tulekaan, ei ainakaan niin hyvin kuin kukinta-aikaan oletti. Ja syy tähän on tuo pula pölyttäjistä, tai oikeastaan pula niille suotuisista paikoista. Asia on nykyään helppo parantaa. Akkuporakone kainalossa hyvälle mustikkapaikalle  ja poraillaan maassa oleviin pölleihin ja kantoihin erikokoisia reikiä. Toki maanomistajan luvalla tämäkin tehdään, mutta en usko, että kukaan maanomistaja sitä vastustaa, etenkään jos saa muutaman litran mustikoita silloin tällöin vastineeksi.

Kotipuutarhaan ja miksei metsäänkin vietäväksi voit tehdä myös käteviä keinopesiä, vaikka koivupölkyistä ihan samalla idealla. Ne voi tehdä kotona valmiiksi ja sitten vain vie metsään, sinne ”salaisen marjapaikan” luo. Idea on yksinkertainen ja parhaiten se oikeastaan selkenee tältä MTT:n tekemältä videolta.

Keinopesän (hämäyspesän) toinen käyttötarkoitus

Nyt tietysti puhun ampiaista ja siitä kuinka ne saadaan pysymään pois pesänrakennuspuuhista sieltä minne niitä ei haluta esim. terassien läheisyydestä. Nyt, kun talvehtineet kuningattaret alkavat muodostamaan yhteiskuntaa ja etsivät pesäpaikkaa, niin niille paikoille minne niitä ei haluta, laitetaan noita hämäyspesiä. Silloin se kokee, että se paikka on jo vallattu ja etsii uuden paikan. Hämäyspesiä voi tehdä melkein mistä vain. Ruskeista paperipusseista, suodatinpusseista aina virkattuihin luomuksiin asti. Pääasia on, että ne ovat paikallaan siellä nyt, kun pesäpaikan valinta kuningattarilla on käynnissä. Sitten, kun se on paikan valinnut, niin nuo keinopesät eivät enää tehoa. Minulle näppärä ja taitava ystävä teki viime vuonna lahjaksi muutaman virkatun pesän ja ne ovat niin hienoja, että toimivat ihan koristeinakin.

Terassi kasveilla paratiisiksi

Oli sinulla sitten terassi, patio tai parveke, niin sen ihanampaa kesäolohuonetta ei olekaan! Etenkin kun sen sisustaa herkuin ja kukin. Kovasti on toivottu ideoita ja minä kokosin omat parhaani kahteen pakkaukseen. Toisessa herkkuja ja toisessa loistoa.

Terassiherkku

Tähän kokosin niin kivaa naposteltavaa kuin kesäsalaatteihin sopivia herkkuja. Sisältää:

 • 6 x amppelimansikka Furore
 • 3 x päärynämeloni Pepiono
 • 4 x patiomunakoiso Jackpot
 • 3 x amppelikurkku Mini Star
 • +Kesäkeittiön parhaat -pakkaus (salaatti + persilja + basilika)

Koko pakkaus nyt vain 29,90 € (alennus –35%, ovh. 48,65) täältä.

Terassiloisto

Tähän kokosin kauneimpia ja helppohoitoisia kukkia, jotka viihtyvät erityisen hyvin astioihin istutettuina. Tämä pakkaus sisältää taimia ja juurakoita seuraavasti:

 • 3 x aurinkoliisa Lavender
 • 3 x villakko Angel Wings
 • 4 x ahkeraliisa Fiesta Bonita Pink
 • 5 x orvokki Athene
 • 6 x punakatara mix
 • 4 x miljoonakellovalkoinen
 • 3 x kanna Wilma
 • 5 x rusokki Yellow Sunshine
 • 6 x keijunemekko

Tämänkin ”terassiloiston” saat nyt kerhohintaan 39,90 € (alennus –50%, ovh. 79,55) täältä.

Terassiparatiisisi mix

Ja jos haluat pistää terassin komeaksi ja maukkaaksi paratiisiksi, niin molemmat pakkaukset ja koko kylän komeimmaksi paratiisin saat nyt yhdessä 59,90 € (ovh. 128,20) täältä.

Jos nuo valmiit pakkaukset eivät sovellu sinulle, niin ei hätää, näitä saa special hintaan myös erikseen täältä. Sieltä voit sommitella itsellesi mieluisan paratiisin.

Mitä kaikkea ihanaa täältä valmistuu, niin näet täältä.

Aurinkoisin terveisin hyvän mielen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka keinopesä kevätleikkaukset kevätleikkaus Kodin Kukat Kodinkukat myyrä myyränkarkoitus


Lisää samasta aiheesta