MAINOS

Ilmanvaihto kuntoon pikaremontilla

Talo

Huonosta sisäilmasta päästiin rintamamiestalossa helposti eroon ilmanvaihdon pikaremontilla, joka maksoi vain muutaman satasen.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Rintamamiestalojen painovoimainen ilmanvaihto on perinteisesti ajateltu toimivan niin, että ovien ja ikkunoiden rakosista on tullut raikasta korvausilmaa ja poistoilma on kulkeutunut talosta ulos piipun ilmanvaihtohormien sekä tulisijojen kautta. Tarvittaessa raitista ilmaa on saatu taloon tuuletusikkunan kautta tai avaamalla ulko-ovi.

Hieman ummehtunutta sisäilmaa on selitetty – milloin matalapaineella, milloin seisovalla ulkoilmalla. Suurin syy huonoon sisäilmaan on yleensä kuitenkin ollut puutteellinen korvausilman määrä. Näin on etenkin, jos talon ikkunat on vuosien saatossa korvattu uusilla tiiviimmillä ikkunoilla, eikä niissä ole erillisiä korvausilmaventtiilejä.

Tähän ongelmaan on kuitenkin helppo ja edullinen ratkaisu, jonka esimerkkimme talossa toteutettiin.

1940-luvun rintamamiestalossa tehtiin ilmanlaadun mittausta eri puolilla taloa, eikä tulos ollut hyvä. Asukkaat hätkähtivät, koska luulivat sisäilman olevan kunnossa. Kun lainaksi saatu mittari laitettiin vanhempien makuuhuoneeseen yöksi, hiilidioksidilukemat paukahtivat nopeasti reippaasti yli suositeltujen rajojen.

Vaikka makuuhuoneen ovi avattiin yön ajaksi, lukema ei parantunut merkittävästi. Kahden aikuisen ja keskikokoisen koiran tuottama hiilidioksidin määrä oli siis yllättävän korkea. Lisäksi ilmankosteus nousi 48 prosentista hieman yli 50 prosenttiin yön aikana. Lähes sama tulos oli perheen pojan makuuhuoneessa.

Yläkerrassa on wc ja pesuhuone, joissa on poistoilmaventtiilit, mutta korvausilmaa tuli taloon lähinnä vain rakenteiden rakosista. Asukkaat olivat itse tottuneet tällaiseen sisäilmaan, eivätkä voineet ymmärtää sen olevan niin huonoa – rintamamiestalojenhan piti hengittää hyvin.

Ratkaisu: lisää raitisilmaventtiileitä

Ilmanvaihdon parantamiseen löytyi kuitenkin helppo ja edullinen ratkaisu: raitisilmaventtiileitä lisättiin alakerran ruokailutilaan, olohuoneeseen ja molempiin yläkerran makuuhuoneisiin.

Ohjeistuksen mukaan jokaista 20 neliötä kohden tulisi olla vähintään yksi raitisilmaventtiili. Keittiöön ei venttiiliä aina suositella, koska siellä sijaitsee yleensä poistoilmaventtiili tai liesituuletin, eikä molempia tarvita.

Sauna on kuitenkin poikkeus. Erityisesti puulämmitteisessä saunassa loppuisi happi kokonaan ilman toista venttiiliä, koska sekä ihmiset että kiuas tarvitsevat ilmaa.

Muutaman satasen remontti

Koska lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana paljon, haluttiin venttiilit, jotka säätyvät automaattisesti lämpötilan mukaan: ne voivat olla auki kesällä enemmän ja talvella vähemmän. Näin talon lämmityskulutkin pysyisivät kurissa.

Läheisestä rautakaupasta löytyi hieman reilun sadan euron kappalehintaan neljä Velco-venttiiliä (malli VLR 100, joka on tehty erityisesti saneerauskohteisiin) suodattimineen. Neljä venttiiliä suodattimineen maksoi yhteensä reilu 400 euroa, mikä on varsin kohtuullinen hinta raikkaasta sisäilmasta.

Suodatin on tärkeä osa venttiiliä, koska sillä pidetään sisälle tuleva raitisilma puhtaana ilman epäpuhtauksista ja erityisesti kevätaikaan siitepölystä. Suodatin on hyvä vaihtaa pari kertaa vuodessa.

Ilmanvaihto

↑ Reikä porataan ensin sisältä vuorilaudan taakse ja viimeistellään sitten ulkopuolelta.

Reiät syntyivät helposti

Venttiilien asentaminen paikalleen oli suhteellisen helppoa. Siihen tarvittiin porakone, rasiaporanterä (105 mm), imuri, akkuporakone ja pitkä puuporanterä.

Reiän sijainti kannattaa suunnitella huolellisesti. Sen voi sijoittaa joko suoraan ikkunan päälle tai parikymmentä senttiä ikkunasta sivuun ja yläviistoon lähelle katon rajaa.

Pystykoolauksen sijainnit kannattaa yrittää varmistaa ennen porausta, ettei pora osuisi niihin ja vältytään turhilta rei ́iltä ja niiden paikkauksilta. Kannattaa myös katsoa talon ulkopuolelta, rajoittaako jokin siellä reikien sijaintia.

Ilmanvaihto Ilmanvaihto

↑ Venttiilin asentaminen aloitetaan sisältä. Läpimenoputki on paikallaan.

Reikä syntyi varsin helposti. Ensin porattiin sisältäpäin aina vuorilaudan takapuolelle asti ja tyhjennettiin purut varovasti ämpäriin. Purut olivat kuivat ja vuorilautakin näytti olevan hyvässä kunnossa. Sitten porattiin loppuosa ulkopuolelta, jotta saatiin siisti reikä aikaiseksi. Tämän jälkeen asennettiin venttiili paikalleen sisältäpäin aloittaen. Kun läpivientiputki oli paikallaan ja ulkoritilä oli kiinnitetty vuorilautaan, laitettiin suodatin paikalleen. Lopuksi ruuvattiin vielä venttiililautanen paikalleen ja homma oli valmis.

↑ Lopuksi ruuvataan venttiililautanen paikalleen.

↑ Suodatin on tärkeä osa ilmanvaihtoventtiiliä. Ilmanvaihtoventtiili voi sijaita joko suoraan ikkunan päällä tai hieman ikkunasta sivuun ja yläviistoon lähellä katon rajaa, kuten tässä.

Huomattava parannus ilmanlaadussa

Kun kaikki neljä venttiiliä oli asennettu ja jäljet siivottu pois, laitettiin mittari taas töihin.

Sen lisäksi, että mittarin lukemat tippuivat reilusti alaspäin, asukkaat huomasivat itsekin muutoksen ihan konkreettisesti: raikkaampi sisäilma paransi heti yöunen laatua, eikä ilma tuntunut enää tunkkaiselta makuuhuoneissa. Myös olohuoneessa ilma tuntuu illalla televisiota katsoessa raikkaammalta kuin ennen.

Koko talo hengittää nyt aivan uudella tavalla ja ennen kaikkea hallitusti. Ilma tulee sisään sieltä mistä sen pitääkin.

Pelkkä korvausilmaventtiilin lisääminen ei kuitenkaan yksin tuo parannusta tilanteeseen. Yhtä tärkeää on huolehtia siitä, että ilma pääsee vaihtumaan, eli sen pitää pystyä liikkumaan mahdollisimman tehokkaasti poistoilmaventtiilin kautta ulos. Jos makuuhuoneiden ovet ovat liian tiiviit ja ne halutaan pitää yön aikana kiinni, niihin on tehtävä muutoksia. Sama koskee wc:n ja pesutilojen ovia. Niiden alaosaan on hyvä jättää oven ja karmin väliin reilu rako, jotta raitisilma pääsee sisään ja kostea huono ilma poistoilmaventtiilin kautta ulos.

↑ Ulkoritilä kiinnitetään vuorilautaan.

Teksti ja kuvat: toimitus

Lue myös: Pientalotohtori – huomioi pientalon ilmanvaihto, Pientalotohtori vastaa – pientalon ilmanvaihdon parantaminen, Mitä teen, jos sisäilman laatu tuntuu huonolta?, Talon huono ilmanvaihto aiheuttaa vahinkoa, Toimiva ilmanvaihto raikastaa sisäilman, Tarkkaile sisäilman laatua, Huono ilmanvaihto voi johtaa kosteusongelmiin, Sisäilma ei parane tuulettamalla ja Huonolaatuinen sisäilma sairastuttaa

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmanvaihto ilmanvaihtojärjestelmä ilmanvaihtolaite ilmanvaihtoventtiili painovoimainen ilmanvaihto Pientalo ja piha poistoilmaventtiili raitisilmaventtiili


Lisää samasta aiheesta