Remontoija: Lämpöverkko- ja käyttövesiremontti – Ajoissa tehty putkiremontti turvaa tulevaisuuden

Lämmitys Talo
Remontoija: Lämpöverkko- ja käyttövesiremontti – Ajoissa tehty putkiremontti turvaa tulevaisuuden

Putket liitetään pattereihin niihin tarkoitetuilla työkaluilla.

Lähes nelikymppisen omakotitalon putkiston kunto alkoi huolestuttaa asukkaita. Käyttövesiputkien saneerauksen yhteydessä uusittiin talon lämpöverkko. Nyt kodissa vallitsee huoleton tunnelma ja tasainen lämpö.

– Nyt kiertää uusi vesi, KotiSunin asentaja Mikko Honkanen ilmoittaa viikon kestäneen putkiremontin päätteeksi.

– Ei vuotoja, hän täsmentää ja jatkaa loppusiivouksen tekemistä.

Niemiset asuvat Mäntsälässä vuonna 1979 rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa. 100-neliöisen talon käyttövesi- ja lämpöverkkoputkisto on pysynyt ikäänsä nähden hyvässä kunnossa, koska mitään vesivuotoja ei lähes 40 vuoden aikana ole ilmennyt. Alkuperäisessä kunnossa oleva putkisto ja suuri vesivahinkoriski alkoivat huolestuttaa asukkaita, joten he päättivät toteuttaa käyttövesiremontin ennen kuin mitään vakavampaa sattuisi. Samassa yhteydessä kotiin uusittiin myös lämmityspatterit.

Putkiremonttikumppaniksi Niemiset valitsivat Koti- Sunin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Mietimme ensin paikallisia toimijoita, mutta vaakakupissa painoi lopulta enemmän kokemus ja vastuullinen firma. Remontti on sujunut hyvin, ja erityisen tyytyväisiä olemme olleet Mikkoon, jonka nopeaa ja huolellista asennustyötä on ollut ilo seurata.

 Valkoiset komposiittiputket jäävät kalusteiden taakse piiloon.

Remontti ennen vakavia vaurioita

Niemisten koti on pientaloalueella, jonka talot ovat reilusti yli kolmekymppisiä.

– Naapurustossa on tehty joitakin pienempiä kylppäriremontteja, mutta näin suurta käyttövesi- ja lämpöverkkoremonttia ei ole vielä kukaan tehnyt. Ensin meitä vähän hirvitti, millainen ruljanssi tästä tulee. Enemmän kuitenkin hirvitti vesivahinko, joten päätimme ryhtyä remonttiin, Niemiset kertovat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vesivuotojen pelko ei ole turha. Käyttövesiputkien rikkoutuminen voi aiheuttaa laajoja vesivahinkoja, ja riskiryhmässä ovat 1980-luvulla tai aikaisemmin rakennetut omakotitalot, joiden käyttövesiputket ovat kuparia tai muuta metallia. Usein huomaamattomasti alkaneet vuodot voivat tehdä tuhojaan jopa vuosia. Putkien korjaaminen ei välttämättä ole kallista, mutta muut vahingot voivat kasvaa kohtuuttomiin mittoihin ja kotoa voi joutua muuttamaan pitkäksi aikaa pois.

– Kun kupariset käyttövesiputket ovat yli 30 vuotta vanhat, remontti alkaa olla jo ajankohtainen eli putket ovat elinkaarensa päässä. Putkien kuntoa on hankala määritellä, koska suurin osa niistä menee lattian alla ja muissa rakenteissa. Tässäkin talossa vanha käyttövesiputkisto kulki rakenteissa ja patteriverkosto lattioiden sisällä. Ikääntymisen merkkejä voi etsiä niistä putkista, jotka ovat pinnassa. Kannattaa siis tarkkailla esimerkiksi pannuhuoneen putkia ja katsoa, onko niissä alkavia vuotoja. Yleensä putki menee ensimmäisenä rikki mutkasta tai liitoskohdasta, asennustyönjohtaja Aaro Mönkkönen KotiSunilta vinkkaa.

Putkisto voi kulua lyhyemmässäkin ajassa. Siihen vaikuttavat putkimateriaali ja veden laatu. Komposiittijärjestelmä sen sijaan kestää vähintään 50 vuotta, ja takuuta niille annetaan 30 vuotta. Vanhoja kupariputkia syövyttää epäpuhtaudet ja kova virtausnopeus, mutta komposiittiputkessa ei ole lainkaan näitä ongelmia eikä putki kulu.

Jos uusiin putkiin tulisi vuotoja, ne olisi helppo havaita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Pinnassa olevien putkien vuodot huomataan nopeasti ja järjestelmä voidaan sulkea ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ilman sen suurempia remontteja, Honkanen toteaa.

– Vesivahinkoriskin poistumisen lisäksi remontista on muitakin hyötyjä, esimerkiksi kiinteistön jälleenmyyntiarvo kasvaa. Myyntivaiheessa tällaiset remontit kannattaakin teettä vastuullisella yhtiöllä alta pois, jotta pääset talon myyjänä putkissa piilevien vahinkojen vastuusta eroon. Lisäksi useimmissa vakuutusyhtiöissä putkiremontin myötä ikävähennykset poistuvat ja vakuutuskin yleensä halpenee, KotiSunin aluejohtaja Jaako Luttinen listaa remontin etuja.

 Uusi putkisto sijoitetaan parhaaseen mahdolliseen paikkaan. WC-pöntön vesiputki kulkee lattianrajassa.

Suunnittelusta toteutukseen

Putkiston uusiminen alkaa suunnittelulla yhdessä asiakkaan kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Suunnittelu tehtiin ennen työn aloitusta, ja asentaja on työn edetessä löytänyt vieläkin parempia reittivaihtoehtoja. Koko ajan on siis petrattu, Niemiset kiittelevät.

Tavoitteena on löytää paras ja huomaamattomin kulkuväylä uusille putkille. Varsinainen remontti alkaa läpivientien kohdistamisella ja uusien putkien asentamisella.

– Uudet komposiittiputket asennetaan pintavetoina vanhoille pinnoille. Sen jälkeen irrotetaan vanhat patterit ja silloin katkeaa myös lämpö. Asukkaat ovat nyt hyvin pärjänneet muutaman päivän näillä helmikuun pakkasillakin, koska heillä on talossa takka ja KotiSun huolehti tarvittavasta lisälämmityksestä remontin aikana, Honkanen kuvailee työvaiheita.

 Uudet lämmityspatterit asennetaan vanhojen tilalle.

Läpivientien tekemiseen ja putkien asentamiseen meni tässä kohteessa alle viikko. Uudet patterit asennettiin päivässä, ja seuraavana päivänä katkaistiin vesi. Niemisten vesikatko kesti yhden työpäivän ajan.

– Emme jätä koskaan asiakasta ilman vettä yön ajaksi, Honkanen sanoo.

Vesikatkon aikana vanha järjestelmä purettiin ja imettiin tyhjäksi vesi-imurilla. Tämän jälkeen verkosto otettiin käyttöön uusilla putkilla ja uudet käyttövesiputket huuhdeltiin.

– Viimeisessä vaiheessa tehdään verkoston tiiveyskoe eli koeponnistus, jolla varmistetaan putkiston paineensietokyky ja liitoskohtien kestävyys. Tämän jälkeen kirjoitetaan dokumentit ja takuutodistukset asiakkaalle, Mönkkönen lisää.

 Kaikki työkalut ja materiaalit kulkevat mukana, mikä nopeuttaa asennustöitä.

Kustannukset ja remontin kesto

Yleensä omakotitalon putkiremonttiin menee aikaa muutamasta päivästä viikkoon. Työaikaa kuluu sitä enemmän, mitä enemmän talossa on lämpöpattereita tai vesipisteitä. Niemisten remontti kesti reilun viikon. Myös talon muut ominaisuudet, kuten lävistettävien seinien rakenne ja tarvittavien läpivientien määrä, vaikuttavat sekä remontin kestoon että hintaan.

– Väliseinään tehty läpivienti vaatii vähemmän työtä kuin lattian tai kerrosten väleihin tehdyt poraukset, Luttinen täsmentää.

Käyttövesi- ja lämpöverkkoremonttien hinnat lähtevät yleensä 12 000 eurosta ylöspäin. Luttinen huomauttaa, että talot ovat kuitenkin yksilöllisiä ja remonttien kustannukset lasketaan aina tarkasti paikan päällä.

Remontin alta ei tarvitse muuttaa pois, ja putkiremontin aikana talossa voi asua kuten ennenkin. Niemisten arkeen remontti ei juurikaan vaikuttanut.

– Olemme tosin laiskotelleet enemmän kuin normaalisti, talon emäntä sanoo.

Teksti: Elina Turunen, kuvat: Anni Lehti