Remontoija – portaat mökille mittatilaustyönä

MökkiPiha

Vuosien varrella rakasta kesäpaikkaa on kunnostettu säännöllisesti. Yksi tärkeä on kuitenkin puuttunut: portaat venelaiturilta mökille. Kun sopivat rakentajat ja mieleinen materiaali löytyi, oli aika tehdä viimeinen silaus saareen.

Siuntion saaristossa sijaitseva kesämökki sijaitsee korkealla kalliolla. Venepaikalta mökille on yli 20 vuotta kuljettu jyrk­kää ja mutkittelevaa polkua pitkin, jossa on pieniä kiviä ja kasvillisuutta. Kun mökille on lähdetty useammaksi päiväk­si lomanviettoon, on sinne samalla viety monta kassillista tavaraa. Tällöin kipuaminen venelaiturilta mökille on käynyt haastavaksi.

Saaressa on tehty vuosien varrella monenlaista remppaa ja rakennusprojektia, mutta porrasprojekti oli odottanut vuo­roaan. Sysäyksen portaiden rakentamiselle antoi muutama vuosi sitten rakennettu upea terassi. Terassin rakentamiseen käytettiin Lunawoodin kestävää ja helppohoitoista kom­ posiittia. Tuttu materiaali oli havaittu erityisesti saaristo­ olosuhteisiin sopivaksi ja se soveltui täydellisesti myös portaiden rakentamiseen.

 

 Kalliolla sijaitsevalle mökille kivuttiin aiemmin jyrkkää polkua pitkin. Portaiden puurunko rakennettiin suoraan maan päälle, joten kaivuutöitä ei tarvittu.

Hetkessä valmista

Porrasprojekti päätettiin toteuttaa keväällä heti mökkikauden alkaessa. Työ aloitettiin kuljettamalla rakennusmateriaali veneellä saareen. Työkoneiden tuominen saareen aset­taa aina omat haasteensa, ja tästä syystä kaikki hoidettiin täysin hartiavoimin.

Portaiden paikka sijoitettiin polun kohdalle. Portaiden runko rakennettiin suoraan maan päälle, joten maata ei tar­vinnut kaivaa. Kun runko oli valmis, rakennettiin askelmat. Lopuksi valaisimia varten kaivettiin lapiolla ja rautakangella puolen metrin mittaiset kuopat, joihin valaisimet upotettiin. Reitille venelaiturilta mökille ja ulkovessaan asennettiin yhteensä kymmenen alumiinarunkoista pollari­valaisinta valaisemaan askelmat. Portaiden rakentaminen ja valaisi­mien asennus tuli valmiiksi viikossa.

 

 Askelmat rakennettiin kestävästä komposiitista, joka sopii hyvin saaristo-olosuhteisiin. Valaisimet kaivettiin noin puolen metrin syvyyteen.

Valaistuksella turvallisuutta

Mökillä vietetään aikaa myöhään syksyyn asti. Jo ensimmäisen kesän aikana koettiin, että portaiden kunnollinen valaistus tuo turvallisuutta ja käyttömukavuutta. Mökin omistajat huomasivat myös nopeasti, että Airamin Argo­ -valaisin oli loistava valinta, sillä laadukkaan pintakäsittelyn ansiosta ne kestävät hyvin korroosiota ja UV­-säteilyä. Vaikka valaisimet ovat kooltaan melko suuria, sulautuvat ne värin ja muotoilun ansiosta täydellisesti miljööseen. Illan pimetessä valot valaisevat kauniisti ympäristön ja ovat näyttävä näky mereltä päin. Portaiden ja valaistuksen ansiosta mökillä viihdytään entistä paremmin.

 Portaiden ja valaisimien ansiosta rinnettä pitkin on nyt turvallista kulkea.

Mitä maksoi?

  • Työ 2 500 €
  • Sähkötyöt 1 500 €
  • Valaisimet 3 240 € (10 kpl)
  • Komposiitti ja runkopuut noin 2 000 € (Materiaalia meni portaisiin noin 35 m²)
  • Muut tarvikkeet noin 500 €
  • Yhteensä noin 10 000 €
  • Työn kesto: 1 viikko

Teksti: Anni Lehti, kuvat: toimitus


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kesämökki laituri laiturit mökki pihaportaat pihavalaisimet pihavalaisin pihavalo pihavalot porras portaat puurunkoiset portaat

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: