MAINOS

Täydellinen remontti uudisti tylsän 60-luvun tiilitalon mansardikattoiseksi unelmaksi

Talo

Suomen kolmanneksi kauneimmaksi omakotitaloksi valittua Villa Bokullaa katsoessa ei voi uskoa, että se vielä äsken edusti 1960-luvun muotokieltä. "Alkuperäisestä talosta on jäljellä vain perustukset, ulkoseinät ja hormi. Kaikki muu meni uusiksi, kertovat Yvonne ja Guy.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Suomelan lukijaäänestyksessä Suomen kolmanneksi kauneimmaksi taloksi tuli Pohjanmaan Vöyrissä sijaitseva Villa Bokulla. Talossa asuu Yvonne Kunnari-Bokullin ja Guy Bokullin viisihenkinen perhe.

Guy Bokull asui lapsena naapuritalossa ja nykyisessä asuintalossa asui hänen setänsä. Kun lapseton setä kuoli, Yvonne ja Guy päättivät lunastaa talon ja tehdä siitä omanlaisensa. – Näin jälkeenpäin on pakko todeta, että emme olisi ryhtyneet tähän projektiin, jos olisimme ymmärtäneet miten työläs ja kallis prosessi on. Mutta toisaalta tunnemme talomme läpikotaisin, ja siitä tuli juuri sellainen kuin halusimme, sanoo Yvonne.

Heti oli selvää, että  taloon tulisi mansardikatto, erkkereitä ja kakluuni

Uusi kerros ja katto Villa Bokulla
Talo sai uuden kerroksen ja uuden katon

Uuden talon suunnittelu alkoi siitä, että perhe tilasi kaikkien mahdollisten talotehtaiden esitteet ja alkoi kerätä niistä ideoita ja inspiraatiota. Alusta asti oli selvää, että taloon tulisi mansardikatto, erkkereitä ja kakluuni. Yvonne alkoi piirtää perheen uutta kotia, vaikka hän ei ollut koskaan ennen suunnitellut taloja. – Olen luonteeltani aika tarkka ja koulutukseltani kirjanpitäjä, ehkä siitä oli apua, hän toteaa.

Yvonnen luonnokset annettiin rakennusmestarille, joka käänsi ne ammattikielelle ja samalla antoi hyväksi osoittautuneita muutosehdotuksia muun muassa mittasuhteisiin ja korkeuteen. Itse rakennusvaihe alkoi alkuvuodesta 2005 ja kesti noin vuoden päivät.

Talon remontoiminen ja rakentaminen oli odotettua työläämpää

Mansardikatto rakennettiin vanhan talon päälle
Remontoiminen ja rakentaminen oli työläämpää, kuin mitä perhe oli osannut odottaa.

Kaksi rakennusmiestä työskenteli täyspäiväisesti työmaalla suurimman osan ajasta. Guy tuli aina työpäivänsä jälkeen paikalle ja työskenteli siellä usein kello yhteen asti yöllä. Loppuvaiheessa yöunet jäivät aina vain lyhyemmiksi. Yvonne oli tähän aikaan äitiyslomalla perheen kuopuksen kanssa ja hänkin oli työmaalla mitä imettämiseltään ehti isoisän hoitaessa Rebecca-vauvaa. – Onneksi Rebecca oli hyvin helppo lapsi, koliikkivauvan kanssa järjestelyt

Remontoiminen ja rakentaminen oli työläämpää, kuin mitä perhe oli osannut odottaa. Talo sai uuden kerroksen ja uuden katon. tuskin olisivat toimineet. Kutsumme joskus leikkisästi taloa neljänneksi lapseksi. Jos olisin etukäteen ymmärtänyt taloon liittyvän työmäärän, olisin ehkä sittenkin valinnut ihan oikean neljännen lapsen ja valmiin pakettitalon, Yvonne nauraa.

Vanhan talon kaikki väliseinät purettiin


Vanhan talon kaikki väliseinät purettiin, ja talo näyttää siksi täysin uudelta myös sisältä.

Monet luulevat Villa Bokullaa pakettitaloksi, mutta Guyn mielestä valmistalot ovat yleensä jonkun verran kulmikkaampia. Ja vaikka pakettitalo olisi ollut edullisempi, perhe arvelee kuitenkin, ettei siitä olisi tullut yhtä hyvä. – Olemme ylpeitä talostamme ja olemme tehneet sen eteen paljon työtä. Siksi tuntui erittäin mukavalta, että pärjäsimme niin hyvin Suomelan äänestyksessä.

Rakennusprosessin aikana vanhan talon kaikki väliseinät purettiin. Niiden täytteenä oli yllättävää kyllä sahanpuruja, mikä hidasti työtä. Myös vanha katto purettiin, jotta talosta voisi rakentaa kaksikerroksisen. Vanhassa talossa oli neliöitä noin 140, nyt niitä on 333, joista asuinpinta-alaa on 202 m².


Uuden talon muoto myötäilee vanhaa taloa lukuun ottamatta kahta uutta erkkeriä.

Uuden talon muoto myötäilee vanhaa taloa, lukuun ottamatta kahta uutta erkkeriä. – Autotalli on alkuperäisellä paikalla. Rakensimme senkin päälle toisen kerroksen, vaikkemme oikeastaan olisi tarvinneet niin paljon pinta-alaa. Talo olisi kuitenkin näyttänyt hassulta, jos autotalli olisi ollut yksikerroksinen, Guy sanoo.

Talon yläkerta on lasten valtakuntaa


Yläkerran seinät seuraavat mansardikaton muotoa. 8-vuotiaan Rebeccan huone on herttainen.


Kylmällä vintillä Robinilla on hyvin tilaa pelata pingistä ja salibandya.

Autotallin ja apukeittiön yläpuolella on nyt kylmä vintti, jota käytetään säilytystilana ja 14-vuotiaan Robinin, 12-vuotiaan Rasmuksen ja 8-vuotiaan Rebeccan leikkitilana. Siellä voi vaikka pelata salibandya tai pingistä. Viime kesän iso projekti oli vintin siivoaminen, koska kaikki epämääräiset tavarat oli rakentamisen aikana tungettu sinne.

Talon yläkerta on muutenkin lasten valtakuntaa. Omien huoneidensa lisäksi lapset ovat myös vallanneet yläkerran kirjastohuoneen, jonka lattiaa peittää legoista rakennettu kokonainen kaupunki. Alakerrassa ovat vanhempien makuuhuone, olohuone, työhuone, keittiö, apukeittiö, kylpyhuone ja sauna.

Villa Bokulla lämpenee oman metsän puilla

Villa Bokullan iso keittiö on alakerrassa
Iso keittiö on alakerrassa, ja koko perhe mahtuu sinne yhtä aikaa laittamaan ruokaa.

Sen takia alakerrassa on myös paljon säilytystilaa haloille. – Näin jälkiviisaina olisimme asentaneet kalliolämmön, mutta se oli lämmitysmuotona vielä niin harvinainen Suomessa vuonna 2005, ettemme tulleet edes ajatelleeksi sitä. Onneksi työskentelemme molemmat opettajina ja ehdimme pitkien kesälomien aikana kerätä puita, sanoo Guy, joka myös osapäiväisesti viljelee taloa ympäröiviä peltoja. Pariskunta suunnittelee kuitenkin kalliolämmön asentamista viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset muuttavat pois kotoa. Lapset nimittäin auttavat mielellään halkojen teossa.

Monet tuttavat antoivat talon asukkaille neuvon, että olisi viisainta laittaa koko projekti kuntoon kerralla, eikä jättää pieniä töitä myöhemmäksi. Ne nimittäin tuuppaavat jäädä täysin tekemättä, ellei niitä tee heti. – Tämä oli hyvä neuvo, jonka mielellään annamme eteenpäin. Rakennusmiehet olivat täällä kunnes viimeinenkin lista oli paikalla. Jälkeenpäin meihin iski suuri uupumus, emmekä olisi enää jaksaneet tehdä mitään rakentamiseen liittyvää. Siinä vaiheessa halusimme vain vihdoin nauttia itse asumisesta.

Villa Bokullan asukkaat
Villa Bokullan asukkaat koolla: vasemmalta Guy, Yvonne, Robin, Rasmus ja Rebecca.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

erkkeri mansardikatto omakotitaloremontti saneeraus