Remontti vanhaa kunnioittaen – koti kuin karamelli

Entisajan charmi säilyi upeassa porvoolaistalossa muutoksista huolimatta, koska remontti tehtiin rakennuksen vanhaa henkeä kunnioittaen. Valtaisa urakka oli todellakin vaivan arvoinen!
↑ Remontti tehtiin pääosin itse, mutta keittiön kaapistot ja tasot teki puuseppä. Hän viimeisteli liesituulettimen kuvun vanhasta lankusta.
Miia ja Pasi haaveilivat vuoden päivät omasta talosta. Pitkän etsinnän ja monen taloesittelyn jälkeen koti löytyi ja kaupat tehtiin kevättalvella. Talo oli rakennettu vuosisadan alussa. Ostohetkellä se oli kaikkea muuta kuin kelvollisessa kunnossa.
Uuteen kotiin muutettiinkin sillä asenteella, että edessä olisi mittava ja monta kuukautta kestävä täysremontti.

Kunnostettu takka tuo vanhan ajan tunnelmaa ja pehmeää lämpöä taloon.
Kaikki tilat uusiksi
Pariskunnan viikonloput ja illat kuluivat purkuhommissa sekä siivotessa. Isoimpia muutoksia oli uuden vierashuoneen rakentaminen kahden pienen lastenhuoneen tilalle. Myös keittiö muuttui paljon, vaikka sen maalaisromanttinen tyyli säilytettiin. Vanhat kalusteet purettiin ja kaikki kodinkoneet vaihdettiin uusiin. Miia ja Pasi harrastavat ruuanlaittoa, joten he halusivat ehdottomasti kaasulieden. Se vie vähemmän energiaa kuin sähköliesi ja on tyylikäs.
Keittiön kaapit ja tasot teetettiin tutulla puusepällä. Hän täydensi keittiön eheää kokonaisilmettä rakentamalla liesituulettimen kuvun vanhasta lankusta.
– En varmaan koskaan kyllästy ihailemaan tätä uniikkia kädentyön tulosta! Vanhasta lankusta tulee esiin puun ainutlaatuiset piirteet ja ajan tuoma patina, Miia ihastelee. Sama puuseppä teki myös keittiön avohyllyt.
Keittiöremontin yhteydessä ruokatilan ja olohuoneen välisen seinän sisältä kuorittiin hirret esiin. Pariskunnan onneksi seinähirret olivat säilyneet täysin ehjinä, eikä niissä ollut minkäänlaisia merkkejä lahoamisesta. Urakka oli kuitenkin ikimuistoisen työläs.
– Pinkopahveja irrottaessa hirsiin jäi kiinni tuhansia pikku nauloja, jotka piti napsia pois yksitellen, Pasi muistelee hikisiä työtuntejaan.
Harmoniaa ja ripaus rouheutta
Hirsiseiniä lukuun ottamatta kaikkien huoneiden seinäpinnat ja katto maalattiin vaaleaksi. Olohuoneen takka kunnostettiin käyttökelpoiseksi, ja sen pinta maalattiin. Alkuperäinen puulattia hiottiin, ennen kuin se lakattiin uudelleen. Jalka- ja kattolistat kunnostettiin viimeistelemään yhdenmukainen ilme. Miia ja Pasi päättivät hioa ovet puhtaiksi maalista ja jättää ne sen kummemmin käsittelemättä.
– Kuluneet pintamateriaalit sekä puun oma väri ja huokoisuus antavat nyt ripauksen rouheutta harmonian keskelle, Pasi kuvailee lopputulosta.

Olohuoneen värit rajoittuvat karamellin sävyihin. Karheat ja kulutetut pinnat kertovat eletystä elämästä.
Aika kultaa remonttimuistot
Remontoinnin valmistumisen jälkeen Miia pääsi mieluisaan hommaan, sisustamaan uutta kotiaan. Hän halusi huomioida tilan ominaispiirteet ja aikakauden yli 90 vuoden takaa. Tehtävässä auttoi läheinen tuttu sisustusalalta: ystävän neuvoin kotiin saatiin tuotua 1920–30-luvun tyyliä.
Osan huonekalusteista pariskunta otti mukaan vanhasta kodistaan, mutta uusiakin hankittiin. Nostalgista muotokieltä noudattavilla esineillä juurrutettiin taloon vanhan ajan tunnelmaa, ja muutamilla sisustuksen väripilkuilla loihdittiin joukkoon ripaus raikkautta.
Sisustamisessa noudatettiin myös terävämpää linjaa, sillä Pasin tekemät, jännittävät perinnepuukot on asetettu näytille vierailijoiden silmäniloksi. Sisustamisen aikana Miian sommittelutaidot pääsivät oikeuksiinsa: vaikka erilaisia esineitä on paljon, mitään ei ole liikaa. Remontin hankalimmat vaiheet pariskunta on jo ehtinyt unohtaa ja molemmat ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Nyt on parasta olla kotona.

Perinnepuukot ovat katseenvangitsijoita harmonisen sisustuksen keskellä.

Kylpyhuoneessa yhdisteltiin uutta ja vanhaa.
Teksti: Anni Hämäläinen, kuvat: toimitus
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
keittiöremontti remontti romanttinen sisustus sisustusideoita sisustusinspiraatioLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja