Siirry pääsisältöön

Remonttikohteena 1700-luvun torppa

Talo
Kolmekymppinen pariskunta osti talon, jonka vanhin osa on 1700-luvulta. Torppaa on laajennettu kahteen otteeseen, 1920-luvulla ja 1970-luvulla. Talo oli erittäin huonossa, mutta kuitenkin asuttavassa kunnossa, joten pariskunta muutti taloon ja aloitti remontin.

Remontti aloitettiin olohuoneesta ja pari muutti huoneesta toiseen sen mukaan, mikä milloinkin oli työn alla. Remonttia tehtiin itse ilta- ja viikonloppupuhteena työn ohessa. Vain kylpyhuoneessa ja sähkötöissä käytettiin ammattilaisia.

Sisustuksessa yhdistettiin vanhaa ja modernia

Talon pinnat olivat huonossa kunnossa, joten kaikki uusittiin. Seiniin saatiin samalla kaivattua lisäeristystä tuulensuojalevyillä. Torpan uusi emäntä halusi seiniin vanhanaikaisia kartanotyylisiä tapetteja yhdistettynä värikkäisiin maaleihin. Moderniutta haettiin juuri värivalinnoilla.

 

Remontoinnin kohteena oli 1700-luvun torppa.
Remontoinnin kohteena oli 1700-luvun torppa.
 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Olohuone ennen remonttia
Olohuone ennen remonttia

Koska olohuoneen tapetti on erittäin voimakaskuvioinen, sitä on käytetty vain yhdellä seinällä. Muut seinät maalattiin täsmälleen vanhan sohvan sävyisellä ruskealla. Vanha pönttöuuni päätettiin säilyttää emännän toiveesta. Emäntä kunnosti ukin vuosisadan alun vanhan työpenkin olohuoneen tasoksi. Puulattia maalattiin kauttaaltaan valkoiseksi.

Työhuoneen musta kohokuvioinen tapetti sai seurakseen räikeän turkoosin maalin. Pariskunta tekee töitä myös kotona ja perheen nainen halusi työhuoneen huokuvan energiaa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Olohuone muutoksen jälkeen. Ukin penkki kunnostettuna.
Olohuone muutoksen jälkeen. Ukin penkki kunnostettuna.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla. Käytävän varastokaappi purettiin ja oviaukkoon teetettiin pariovet.Makuuhuoneen perälle tuli hyllyjä ja vaatetankoja koko seinän leveydeltä, joka eristettiin verholla.
Käytävän varastokaappi purettiin ja oviaukkoon teetettiin pariovet.Makuuhuoneen perälle tuli hyllyjä ja vaatetankoja koko seinän leveydeltä, joka eristettiin verholla.

Vaatekaappien tilalle rakennettiin vaateseinä

Makuuhuoneen väriksi tuli rauhallinen ja kaunis kermankeltainen. Yhdelle seinälle on sommiteltu asetelma peileistä. Käytävän puolella ennen makuuhuonetta oli iso varastokaappi, joka purettiin ja makuuhuoneesta käytävään johtavaan oviaukkoon teetettiin pariovi mittatilaustyönä.

Pariskunnalla on valtavasti vaatteita, joten säilytystilaa kaivattiin paljon. Perheen nainen koki perinteiset vaatekaapit epämiellyttäviksi käyttää, ja suunnitteli näyttävän verhoseinämän peittämään suuret vaatehyllyt. Tankotilaa on reilusti, peräti kuusi metriä. Verhon taakse mahtuu piiloon myös likavaatekori ja silityslauta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Keittiössä on upea vanha leivinuuni, joka haluttiin säilyttää.
Keittiössä on upea vanha leivinuuni, joka haluttiin säilyttää.

Keittiössä pitää mahtua vieraidenkin kokkaamaan

Keittiössä on upea vanha leivinuuni, joka haluttiin säilyttää. Nuohoojan mukaan se on 1900-luvun alkupuolelta. Uunin maalit olivat rapisseet, eli se kunnostettiin ja maalattiin. Keittiö sai tapeteiksi samaa kuosia kuin olohuoneessa, värit vain hillitymmät.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tiskialtaan ja hellan taakse muurattiin tiiliseinää.
Tiskialtaan ja hellan taakse muurattiin tiiliseinää.

Keittiökaapeiksi valittiin modernit, väriltään viileän tummanruskeat kaapistot. Leivinuunin viereinen kaappi on siirrettävä, sillä nuohousluukut jäävät kaapin taakse. Tiskialtaan ja hellan taakse muurattiin tiiliseinää. Perinteisiä yläkaappeja nuoren parin keittiössä ei ole lainkaan. Keittiön paras oivallus on rullilla liikuteltava saareke, jonka ympärille mahtuu useampikin kokki. Osat tilattiin mittatilaustyönä ja isäntä rakensi saarekkeen itse.

 

Pesutilat olivat talon huonokuntoisin osa.
Pesutilat olivat talon huonokuntoisin osa.

Pesutilat olivat talon huonokuntoisin osa. Laattojen väriksi valittiin ajaton harmaa. Kauniit kalliokukat tuovat väriä ja elävyyttä. Valmislauteista ei löytynyt mieleistä ja torpan isäntä rakensi saunan loppujen lopuksi itse yhteisen suunnitelman mukaan. Kuituvalot aseteltiin tunnelmallisesti selkänojaan.

 

Keittiöön tuli vanhanaikaista kartanotyylistä tapettejaLaattojen väriksi valittiin ajaton harmaa. Kauniit kalliokukat tuovat väriä ja elävyyttä.
Keittiöön tuli vanhanaikaista kartanotyylistä tapetteja.Laattojen väriksi valittiin ajaton harmaa. Kauniit kalliokukat tuovat väriä ja elävyyttä.
Pihaa torpassa on hehtaarin verran. Remontti valmistuu kokonaisuudessaan kesällä, kun pihalle rakennetaan terassi ja kesäkeittiö, autotallin päädyn varastohuoneeseen vierashuone sekä uima-allas. Suuri piha, omena-, luumu- ja päärynäpuut sekä lukuisat marjapensaat, perheen koira, ja lähes joka viikonloppuiset vieraat sekä emännän kyltymätön sisutushimo pitävät huolen, että parilla riittää puuhaa jatkossakin.