Remonttilaina ja kotitalousvähennys

Talo

Remonttilaina ja kotitalousvähennys mietityttävät varmasti kaikkia remonttiaikeissa olevia henkilöitä. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten hyödynnät nämä etuudet remontoidessasi.

Remonttilaina

Remonttilaina on nimensäkin mukaisesti lainaa asunnon remontoimiseen tai korjaamiseen.

Henkilökohtainen remonttilaina on usein parempi vaihtoehto kuin taloyhtiö yhteisen yhtiölainaosuuden pitäminen. Remonttilainalla on mahdollista korvata yhtiölainaosuus, jolloin pääset itse vaikuttamaan takaisinmaksusuunnitelmaan. Oman lainan korot voit myös vähentää verotuksessa, yhtiölainan kuluja et.

Remonttilainan korkojen vähennys verotuksessa

Remonttilainan korkoja on mahdollista vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa, jos kyse on asunnon peruskorjauksesta. Peruskorjaukseksi lasketaan esimerkiksi putki- ja julkisivuremontit. Jos kyse on normaalista pintaremontista, niin lainan korkoja ei ole mahdollista vähentää. Vuonna 2017 korkovähennykseen voi laittaa 45% lainan koroista. Vuonna 2018 korkovähennysoikeus tippuu 35 prosenttiin.

Remonttilainan korot vähennetään aina ensisijaisesti pääomatuloista. Näihin lasketaan muun muassa vuokratulot, rahastot, osingot ja muut vastaavat. Jos sinulla ei ole pääomatuloja tarpeeksi kattamaan koko tätä määrää, voit tehdä alijäämähyvityksen ansiotuloistasi, jolloin pääomatulolajin alijäämästä hyvitettävä määrä on 30 %.

Remonttilainan kilpailuttaminen

Kaikkien lainojen kilpailuttaminen on aina suositeltavaa, niin myös remonttilainan. Lainan kilpailuttaminen onnistuu helpoiten netissä. Samalla kilpailutuksella voit myös hakea tarjoukset vanhojen lainojen yhdistämiseen.

Lainanvälittäjä.fi kilpailuttaa kaikki lainat täysin ilmaiseksi aina 50 000 € saakka. Yhdellä hakemuksella saat kymmeniä lainatarjouksia pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Lainan kilpailuttaminen ei sido sinua ottamaan lainaa.

Jos sinulla on jo useita lainoja, kuten kulutusluottoja ja luottokortteja, yhdistä lainat Lainanvälittäjän avulla ja säästät varmasti.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on kodinpalveluihin käytettäväksi kehitetty etuus. Saat kotitalousvähennystä kodin tai vapaa-ajanasunnon (esim. mökin) perusparannus ja kunnossapitotyöstä. Tämän lisäksi kodinhoito-, hoiva- ja kotitaloustyöt sekä tietotekniikan neuvonta- ja asennuspalvelut ovat vähennyskelpoisia. Täydellisen listan vähennyskelpoisista töistä löydät Vero.fi -sivuston taulukosta.

Käytännössä suurin osa kodintöistä, jotka teetätät ammattilaisella kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Muista hyödyntää etusi aina, kun töiden hinta on yli 200€, eli korvauksen määrään ylittäessä omavastuuosuuden.

Miten kotitalousvähennys toimii?

Riippumatta siitä, miten kustannat remonttisi, kotitalousvähennys kannattaa tehdä oikein. Vuonna 2017 kotitalousvähennykseen voi laittaa 50 % arvonlisäverollisen työn osuudesta aina 5 000 euroon asti, jossa vähennyksen omavastuu on kuitenkin 100 euroa. Tähän lasketaan kaikki remonttityöstä aiheutuvat kustannukset, mutta ei esimerkiksi tarvikkeita tai maaleja. Henkilö voi yksin siis lyhentää remonttikuluja maksimissaan 2 400 € vuodessa.

Vähennys on mahdollista tehdä, mikäli remontointi tehdään omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien / isovanhempien kodissa. Remontoitavaa asuntoa ei siis tarvitse itse omistaa. Remonttikohde voi myös sijaita toisessa ETA-maassa. Esimerkiksi, jos sinulla on mökki Espanjassa, voit ilmoittaa myös kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat kulut tämän loma-asunnon osalta.

Kotitalousvähennyksessä kannattaa huomioida myös se, että se on henkilökohtainen. Toisin sanoen, jos asut esimerkiksi puolison kanssa yhdessä, niin kumpikin teistä voi vähentää 50% remonttityön kuluista eli yhteensä 4800€ vuodessa. Toisin kuin monet muut vähennykset, kotitalousvähennyksen voi tehdä sekä ansio- että pääomatulojen verosta. Näin ollen sen hyöty on monia muita vähennyksiä suurempi.

Vähennys lasketaan seuraavasti 50 % x työn hinta – omavastuu (100 €).

Vuonna 2017 yhden henkilön maksimikotitalousvähennyksen saa työn osuuden ollessa 5 000 €.

  • 50 % x 5 000 € – 100 € = 2 400 €

Kahden henkilön hakiessa maksimilyhennyksen saa 10 000 euron työn osuudesta.

  • 50 % x 10 000 € – 200 € = 2 400 €

Lisätietoja kotitalousvähennyksestä löydät Verohallinnon sivustolta.

Unohditko hakea kotitalousvähennystä remontistasi? Ei hätää!

Jos unohdit hakea kotitalousvähennystä viime remontin yhteydessä, niin vähennystä voi hakea myös jälkikäteen oikaisuvaatimuksella. Muutoksenhaun määräaika on nykyään 3 vuotta ja vanhemmissa tapauksissa, joissa veropäätös on saatu ennen 1.1.2017, määräaika on 5 vuotta.

Yhteenveto

Remonttilainan korkojen vähentäminen henkilökohtaisessa verotuksessa ja kotitalousvähennys alentavat huomattavasti kodin remontoinnista ja töistä sinulle syntyviä kustannuksia. Muista hyödyntää vähennykset aina kun se on mahdollista.

Muista:

  1. Kilpailuttaa remonttilaina
  2. Remonttilainan korot voit vähentää verotuksessa – yhtiölainanosuutta et voi
  3. Kotitalousvähennystä voi saada vuodessa maksimissaan 2 400 € per henkilö. Voit vähentää 50 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta vain, jos työ on tilattu ennakkovähennysrekisteriin kuuluvalta yritykseltä. Jos palkkaat tekijäksi työntekijän, vähennettävä osuus on 20 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
  4. Voit hakea kotitalousvähennystä myös jälkikäteen
  5. Uudisrakentamisesta et voi saada kotitalousvähennystä

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kotitalousvähennys laina remontoida remontti remonttilaina

Julkaisuun liitetty yritys

Lainanvälittäjä.fi on STK Rahoitus Oy:n verkkopalvelu. Palvelu kilpailuttaa lainat pankeilla ja rahoitusyhtiöillä ilmaiseksi aina 50 000 € saakka. Lainanvälittäjä palvelee kuluttajia myös Ruotsissa ja Norjassa verkkosivustoilla Lånemäklaren.se ja Lånemegleren.no.

Lue lisää: Lainanvälittäjä