Rikkakasvit pois – lue vinkit

Piha

Rikkakasvit Rikkakasvit

Voikukkia, juolavehnää, ohdakkeita?

Pihojemme rikkaruohot voidaan jakaa yksi- ja monivuotisiin. Suurin osa niistä on monivuotisia lajeja, jotka leviävät tehokkaasti juurien avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi voikukka, juolavehnä, ohdake, nokkonen, rikkanenätti, vuohenputki ja valvatti. Monivuotiset rikkakasvit leviävät juuriston lisäksi myös siementen, maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla. Niiden torjunta on vaikeaa ilman torjunta-aineita.

Yksivuotisista rikkakasveista hankalimpia ovat runsasravinteisessa ja hyvin kastellussa maassa viihtyvät lajit, kuten pihatähtimö, kylänurmikka ja pihasaunio. Niille on ominaista nopea ja runsas siementuotanto sekä taipumus juurtua kitkemisen jälkeen uudelleen. Koska yksivuotiset rikkakasvit leviävät siementen avulla, joten niiden torjunta on tehokkainta ennen kukintaa.

Miten sitten ehkäistä rikkakasvien kasvua? Perustamisvaiheessa olevassa pihassa tärkeintä on mullan laatu. Sen pitää olla kalkittua ja lannoitettua sekä puhdasta monivuotisten rikkakasvien juurista ja mielellään myös siemenistä. Vanhassa pihassa tärkeintä on kasvien pitäminen hyvässä kunnossa, jotta ne pystyvät kilpailemaan tehokkaasti rikkakasvien kanssa.

Rikkakasveja kasvaa sorapihoilla, kivituhkakäytävillä, liuskekivipoluilla, kiveyksillä, sokkelin vieressä, pensaiden alla ja nurmikoilla. Rikkakasveja voi hävittää mekaanisesti kitkemällä tai liekittämällä, mutta tehokkain ja helpoin tapa on käyttää torjunta-aineita. Nykyään rikkakasvien torjunta-aineita löytyy kaikkiin tarpeisiin ja kohteisiin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkki! Sopii erinomaisesti myös taloyhtiön kivituhkapoluille ja pensaiden alustoille.

Rikkakasvit, Levende-plante

A Rikkakasvit pois kiveyksiltä, sorapihoilta, kivijaloista jne.

Rikkakasvien torjunta-aineita, jotka tehoavat kaikkiin kasveihin, kutsutaan valikoimattomiksi rikkakasvien torjunta-aineiksi. Nämä tuotteet vaikuttavat systeemisesti imeytyen vihreiden kasvinosien kautta kasvinesteen mukana kasvin kaikkiin osiin ja juuriin hävittäen ne. Eli näillä pääset eroon sitkeimmistäkin monivuotista rikkaruohoista kuten esim. voikukista. Valikoimattomat rikkakasvien torjunta-aineet tehoavat kaikkiin kasveihin eli älä käytä niitä esim. nurmikolla.

Vinkki! Torjunta-ainetta ruiskutetaan kun rikkakasvien lehdissä on ruiskutuspintaa ja lämpötila on yli 12 astetta.

Koko kesä ilman rikkakasveja ja VAIN YHDELLÄ ruiskutuksella! Rikkakasvit

RikkakasvitTalojen reunustat, kivijalat, sorapolut ja -pihat, laatoitukset sekä kiveykset ovat alttiita rikkakasveille. Rikkakasvit selviävät vaatimattomissakin olosuhteissa ja siksi muista kasveista paljaana olevat alueet ovat otollisia itämispaikkoja rikkakasveille. Kiveyksien saumoista tai sorapihoilta on kuitenkin melkoisen työlästä käsin kitkeä rikkakasveja ja vieläpä monta kertaa kesän aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tähänkin on nyt ratkaisu: Bayer Garden Keeper L on pitkävaikutteinen rikkakasvien torjunta-aine, joka toimii ainutlaatuisesti kahdella tavalla: 1) hävittää rikkakasvit tehokkaasti juuria myöten ja 2) pitää ne poissa neljän kuukauden ajan, koska se muodostaa näkymättömän ja kestävän kalvon maakerrokseen, joka estää uusien rikkakasvien itämisen. Keeper L on siis tuote, jonka avulla halutut alueet pysyvät täysin rikkakasvittomina, koko kesän ajan ja vain yhdellä käsittelykerralla!

Rikkakasvit, voikukka

Rikkakasvit alta pois ennen kylvöjä

Onko pihallasi kokonaisia rikkaruohojen valtaamia alueita, joihin haluaisit mieluimmin kukkia tai kauniin nurmikon? Haluatko aloittaa istutustyöt niin sanotusti puhtaalta pöydältä? Bayer Garden Keeper Bio rikkakasvien torjunta-aine, joka hävittää rikkakasvit tehokkaasti juuria myöten ja hajoaa 100 prosenttisesti 2-4 viikossa, jonka jälkeen uudet kasvit voi istuttaa tai kylvää nurmikon. Keeper Bio sopii käytettäväksi myös sorapihoilla, käytävillä ja kiveyksillä.

Keeper_Bio_Tiiviste_alkuperainen Keeper_Bio_Spray_painokelpoinen

DSC_1823

B Luonnonmukaista – ja erittäin nopeaa – rikkakasvien torjuntaa Rikkakasvit

Luonnonmukaiselle puutarhurille sopii Bayer Garden Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja, jonka tehoaineet ovat täysin luonnonmukaisia rasvahappoja. Tuote on kosketusvaikutteinen ja vaikuttaa vain kasvin vihreiden osien kautta ja vieläpä jopa 3 tunnissa. Tuote sopii rikkakasvien torjuntaan sorapihoilla, käytävillä ja kiveyksillä sekä rakennusten, puiden ja pensaiden ympärillä. Sen lisäksi, että tuote poistaa rikkakasvit, se poistaa tehokkaasti myös sammaleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vinkki! Tiedätkö sen tunteen kun seuraavana päivänä on esim. ylioppilasjuhlat ja pihalle ohjaavat kivituhkapolut/kiveykset ovat rumien ja rehottavien rikkakasvien peitossa!?  Ei hätää! Bayer Garden Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja on ihan täydellinen sen ongelman nopeaa ja helppoon ratkaisuun. Niin ja vaikutus näkyy jopa 3 tunnissa!

C Rikkakasvien torjunta nurmikolta – vahingoittamatta nurmikkoa Rikkakasvit Rikkakasvit

Kuinka harmillinen näky onkaan voikukat ja piharatamot nurmikolla, mutta niiden mekaaninen kitkeminen on työlästä ja lähes toivotonta. Onneksi nurmikoille onkin ihan oma nurmikkoystävällinen rikkakasvien torjunta-aine. Bayer Garden Trim nurmikon voikukkahävite torjuu tehokkaasti kaikki rikkakasvit nurmikolta, mutta ei vahingoita itse nurmikkoa. Se tuhoaa leveälehtiset rikkakasvit kuten voikukat ja piharatamot, mutta ei vahingoita nurmikkoa. Muistathan, että myös valkoapila on leveälehtinen!

Vinkki! Kokeile Trimiä myös jättitatariin!

Rikkakasvit

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikon hoito ja ylläpito Rikkakasvit

Kun rikkakasvit on hävitetty nurmikolta, nurmikko kunnostetaan ja ehkäistään uusien rikkakasvien kasvaminen. Rikkaruohojen tuhouduttua nurmikolle syntyy aukkoja, jotka vaativat usein paikkauskylvöjä esim. paikkausseoksella. Siemen Paikkausseos vihertyy nopeasti, koska se sisältää raiheinää. Kasvualusta rikotaan esim. haravalla, tarvittaessa lisätään multaa ja siemenet kylvetään möyhennettyyn kasvualustaan. Tasainen ja riittävä kastelu on tärkeää itämisen ja hyvän kasvuun lähdön takaamiseksi.

Jotta rikkakasvit eivät valtaisi tilaa nurmikolla, nurmikon ravitsemiseen kannattaa panostaa. Säännöllinen lannoitus pitää nurmikon vahvana myös rikkaruohoja vastaan. Erityisesti nurmikolle suunnitellun Bayer Garden Trim-lannoitteen ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammalen ja rikkakasvien kasvua. Nopeavaikutteinen lannoite tekee nurmikosta kestävän, kauniin ja vihreän. Lannoitus kannattaa tehdä 2-3 kertaa kasvukaudessa.

Useat rikkakasvit eivät pidä matalaksi leikkaamisesta, joten nurmikon säännöllinen leikkaaminen tarpeeksi matalalla leikkuukorkeudella pitää myös rikkaruohot kurissa.

Vinkki! Valitse aina uutta nurmikkoa perustaessasi laadukas kasvualusta ja käyttötarkoitukseen sopiva nurmikkosiemenseos.

Rikkakasvit Rikkakasvien torjunta-aineiden käyttö

Käsittelyn voi tehdä milloin vaan toukokuusta elokuuhun, jolloin lämpötila on yli +12 °C. Ruiskutus kannattaa tehdä tyynenä iltana välttääkseen auringonpaistetta ja aineen kulkeutumista tuulen mukana muille kasveille. Vältä ruiskuttamista, jos sadetta on luvassa 6 tunnin sisällä. Muista aina käyttää torjunta-aineita turvallisesti, lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Lataa ja tulosta artikkeli tästä >

Lisätietoja:

www.bayergarden.fi

www.puutarhasielamaan.fi

Lue myös: Taltuta rikkakasvit puutarhassa, Rikkakasvien torjuntakeinot, Satoikäinen mansikkamaa: Rikkakasvien torjunta, Rikkakasvit – termit tutuiksi, Puutarhamansikan kasvattaminen: Rikkakasvien hävittäminen mansikasta, Torju rikkakasvit ja hyönteiset niin kotona kuin puutarhassa ja Viherpeukalon muistilista