Robottiruohonleikkuri on helppo asentaa

Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet suomalaisten pientalojen ja jopa kesämökkien pihoissa viime vuosina huomattavasti. Tarjontaa tähän tuoteryhmään on jo lähes kaikilta perinteisiltä ruohonleikkurivalmistajilta. Miten helppo robottiruohonleikkuri on asentaa ja käyttää? Tutustuimme maksimissaan 500 neliön leikkaamiseen tehdyn Gardenan Sileno City-merkkisen robottileikkurin asennukseen vaihe vaiheelta.
Käymme asennuksen eri vaiheet sekä tärkeät huomioitavat asiat läpi vaihe vaiheelta. Nämä ohjeet soveltuvat todennäköisesti melko monen muunkin merkin asennukseen mutta suosittelemme silti käyttöohjeen lukemista jokaisen laitteen kohdalla erikseen.
1.Lue vähintään Pika-asennusohje
Moni laitevalmistaja tekee nykyään koneille ja laitteille sekä pikaohjeen, josta selviää asennuksen eri vaiheet lyhyenä versiona ja usein myös kuvitettuna, että varsinaisen käyttöohjekirjan, josta löytyy asennukseen ja koneen säätöihin liittyvät asiat seikkaperäisemmin. Molemmat opukset kannattaa lukea ENNEN ASENTAMISTA!
2. Tarkista että paketissa on kaikki tarvittavat osat ja välineet
Joskus paketista on saattanut pakkauksen tai kuljetuksen aikana tippua joku tärkeä osa pois, joten niiden tarkastaminen ennen asennusta on paikallaan. Mikäli jotain puuttuu, kannattaa olla heti yhteydessä ostopaikkaan. Gardenan paketissa oli kaikki tarvittavat osat, joten saatoimme siirtyä asentamiseen.
3. Valitse latausasemalle sille sopiva paikka
Robottileikkuri tarvitsee töiden lomassa lisää virtaa ja siihen sille on oma latausasemansa. Latausasema tarvitsee verkkovirtaa, joten valitulle paikalle on vedettävä sähkö. Jatkojohtojen käyttö ei ole suositeltavaa.
Latausasema kannattaa yrittää sijoittaa mahdollisimman avoimelle paikalla johon leikkurilla on helppo ja esteetön pääsy. Tässä tapauksessa nurmikon yhteydessä olevalle terassille oli vedetty sähköt, joten pistorasia oli sopivasti lähellä.
4. Mieti leikattava alue etukäteen
Robottiruohonleikkuri selviää tavallisista monimuotoisistakin pihoista, joissa on erilaisia elementtejä, kuten puita, pensaita, kukkapenkkejä jne. Erittäin mäkinen maasto ei onnistu läheskään kaikilta leikkureilta, koska sateen sattuessa ruoho muuttuu liukkaaksi ja leikkuri saattaa jäädä jumiin. Asentamamme Sileno city leikkaa myös sateella ja selviää jopa 25 % kaltevista rinteistä.
5. Rajaa alue sille tarkoitetulla kaapelilla
Pakettiin kuuluu useimmilla valmistajilla aina kela jossa on kyseisen leikkurin leikkuualueeseen sopiva määrä asennuskaapelia. Tämän kaapelin tarkoitus on rajata alue, jossa leikkurin on määrä tehdä työtään. Kaapeli voidaan joko upottaa lapion avulla muutama sentti maan alle, tai sitten se voidaan kiinnittää aivan nurmikon pintaan paketin mukana tulevilla sinkilöillä. Tässä tapauksessa ne olivat mustia muovisia päästä teräviä tappeja, joiden yläosassa oli pieni koukku kaapelin pujottamista varten.
Sinkilät naputetaan varovasti maahan vaikka vasaralla. Ne eivät sovellu oikein kovaan maahan, jolloin kaivaminen on ainoa vaihtoehto. Gardenan ohjeissa kaapeli ohjeistetaan kiinnittämään maahan noin 20-40 centin etäisyydelle rajakohdasta, johon leikkurin halutaan pysähtyvän. Laatikossa on kiinni pahvinen mittatikku tämän etäisyyden hahmottamiseksi jos mittanauhaa ei satu olemaan käsillä. Etäisyys, kuinka paljon leikkuri ylittää rajakaapelin, määritellään leikkurin asetuksissa ja sitä voi muuttaa 20-40 cm:n välillä.
6. Asenna myös hakukaapeli jotta robotti löytää tiensä tehokkaasti takaisin kotiin
Kuten aiemmin mainittiin, tarvitsee robottileikkuri työn lomassa lisälatausta, jolloin sen on tultava takaisin kotipesään eli latausasemaan. Tämän nopeuttamiseksi latausasemasta vedetään ulospäin aina vastakkaisella puolella olevaan rajakaapeliin asti niin sanottu hakukaapeli. Kun robotti on lopettanut leikkaamisen akun varauksen heikennyttyä, robottileikkuri kulkee tehokkaasti latausasemaan hakukaapelia seuraillen. Hakukaapelin avulla leikkuri voidaan ohjata aloittamaan leikkaaminen myös välillä etäällä sijaitsevilta alueilta, kuten takapihalta.Hakukaapeli kytketään rajakaapeliin sille tehdyllä klemmarilla, joka löytyy paketista.

Tässä hakukaapeli kytkettynä rajakaapeliin ja kaksi sinkilää joilla liitin pysyy lähellä maan pintaa ettei leikkuri leikkaa sitä rikki.

Hakukaapeli vedetään latausaseman alta suoraan eteenpäin.
7. Tarkista että latausaseman valo palaa yhtäjaksoisesti
Kun rajakaapeli ja hakukaapeli on kytketty kiinni latausaseman takaosassa oleviin liittimiin, kytketään se virtalähteeseen, jolloin matalajännitevirta kulkee kaapeleissa ja latausasemaan syttyy vihreä valo, joka indikoi että kaikki on kunnossa. Jos kaapeli jostain syystä katkeaa, alkaa valo vilkkua. Silloin kaapeli on korjattava tai leikkuri ei voi toimia.

Vihreä valo palaa kirkkaasti kun kaapelit on oikein kytkettynä.
8. Aseta leikkuri latausasemaan ja anna akun latautua täyteen
Kun latausasema on kytkettynä ja toimintakunnossa, aseta leikkuri latausasemaan. Yleensä leikkureissa on jo tehtaalta tullessa jonkin verran latausta, joten sen voi ottaa käytöön vaikka heti. Kun laitat leikkurin päälle se kysyy kieltä, aikaa ja muita käyttäjätietoja joiden syöttäminen on varsin helppoa. Asetuksia voi helposti myös muuttaa jälkikäteen. Ohjeet löytyvät ohjekirjasta.
9. Leikkausajan asetus itselle sopivaksi
Robottiruohonleikkuri toimii parhaiten, kun se leikkaa usein ja vähän kerrallaan. Jos leikkuria ei halua häiritsemään esimerkiksi lasten pihaleikkejä tai koirien päiväunia, voi sen leikkuuajan säätää vaikka keskelle yötä. Lähes äänettömästi leikkaava robottiruohonleikkuri ei näin häiritse yöllä leikatessaan edes naapureita.
10. Huoletonta leikkausta ja parannusta nurmikon laatuun
Kun leikkurin asennuksen tekee ohjeiden mukaan ja alue jonka se leikkaa ei sisällä kiviä, juuria tai muita kovia paikkoja joihin terät voisivat riikkoontua, on robottiruohonleikkuri lähes huoltovapaa. Gardena Sileno city -mallin voi puhdistaa tarvittaessa vesiletkun avulla, mutta muuten se ei vaadi isompaa huoltoa. Terät on toki hyvä tarkistaa aina silloin tällöin ja vaihtaa tarvittaessa, mutta muuten kone hoitaa homman hyvin. Kun ruohoa leikataan säännöllisesti ja vähän kerrallaan, lannoittaa se itse itsensä ja muutaman vuoden kuluttua huomaa nurmikon laadun parantuneen selkeästi.
Gardenan asennus ja käyttöönotto kesti yhteensä noin tunnin verran.
Lisätietoa Gardena Sileno City-mallista ja muista Gardenan robottiruohonleikkureista löydät täältä.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Gardena latausasema robotti robottileikkuri robottiruohonleikkuri robottiruohonleikkurin asennus ruohonleikkuri Sileno CityLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja