Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Rönsyansikka kiinnostaa Suomelan lukijoita

Piha
Viimeisimmässä Suomelan numerossa Sinikka Neuvonen kertoi täydellisestä maanpeitekasvista, rönsyansikasta. Lukijat kiinnostuivat kasvista ja lähettivät lukuisia kyselyitä toimitukselle. Tässä Sinikan vastaus.
SINIKKA NEUVONEN
Rönsyansikka  
Nimimerkki ”Vuohenputkitaistelu” kysyy: Onko rönsyansikka yhtä innokkaasti leviävä ja tiukkavartinen kuin rönsyleinikki? Ja istutetaanko sitä siemenistä vai taimista, mistä sitä saa ja minkä hintainen se suurin piirtein on?
 
Rönsyansikka kuuluu ruusukasveihin eikä sitä oikein voi verrata leinikkikasveihin kuuluvaan rönsyleinikkiin, vaikka kukka onkin samantapainen. Ansikka levittäytyy sekä maanalaisten, suikertavien maavarsien että maanpäällisten, 20-30 cm pitkien rönsyjen avulla. Rönsyleinikin rönsyt taas ovat usein puolimetrisiä ja kasvi leviää myös siemenestä. Istutuksen jälkeen ensimmäisenä kesänä rönsyansikan kasvu on melko hidasta, ja siksi onkin erittäin tärkeää, että mullasta on puhdistettu vuohenputket, voikukat ja muut kestorikat tarkoin pois. Toisena kesänä leviäminen ja tuuhettuminen on jo rivakampaa.
 
Rönsyansikkaa lisätään taimitarhoilla kasvullisesti eli pistokkaista tai jakamalla. Jos taimia ei löydy lähiseudun taimimyymälästä, sitä voi pyytää tilattavaksi. Kasvi ei ole harvinaisuus, mutta näköjään harmillisen huonosti tunnettu taimimyymälöissä. Tilauksen voi tehdä itsekin postimyyntiä harjoittavalta taimikauppiaalta, kuten Puutarhakeskus Kauppilasta, myynti@kauppila.fi tai Särkän perennataimistosta, myynti@sarkanperennataimisto.fi. Nettihaun perusteella rönsyansikkaa, Waldsteinia ternata, myyvät lukuisat taimistot ympäri maan, kuten Ahosen taimisto Karstulassa, Mustilan taimitarha Elimäellä, Oulujoen taimisto Muhoksella, Terolan taimitarha Tuuloksessa ja Tommolan tila Leivonmäellä.