Rotat ja hiiret voivat aiheuttaa paljon vahinkoa.

Piha
Anticimex Hiiri
Rotat ja hiiret menestyvät siellä, missä on ihmisiä, mutta on tärkeää pitää ne poissa sisätiloista. Sisällä ne ovat uhaksi terveydellemme ja voivat olla vahingoksi niin ruoalle kuin sähkökaapeleille tai eristemateriaaleillekin.

Rotat ja hiiret voivat aiheuttaa paljon vahinkoa.

Rotat ja hiiret menestyvät siellä, missä on ihmisiä, mutta on tärkeää pitää
ne poissa sisätiloista. Sisällä ne ovat uhaksi terveydellemme ja voivat olla
vahingoksi niin ruoalle kuin sähkökaapeleille tai eristemateriaaleillekin.

 

Rotat ja hiiret ovat ketteriä

Hiiri mahtuu sisään 6-7 mm aukosta (kynän halkaisija) ja rotta mahtuu sisään 20 mm aukosta. Ne voivat hypätä kymmeniensenttimetrien korkeuteen, kiivetä ylös pitkin pystysuorassa olevia sadevesiputkia ja uida veden allaviiden minuutin ajan.

Anticimex Hiiri (kuva Rotta)

Rotat levittävät tauteja virtsansa ja ulosteidensa välityksellä. Ne järsivät sähkökaapeleita ja voivat vahingoittaa rakennusmateriaaleja. Ne on torjuttava tehokkaasti. Siivoa hyvin ja älä jätä ylijäänyttä ruokaa tai roskaa lojumaan ympäriinsä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Anticimex Hiiri (kuva Hiiri)

Hiiret näykkivät mielellään hedelmiä, siemeniä ja viljaa. Puremajäljet ja virtsa voivat pilata suuria määriä elintarvikkeita. Hiirten pääsy rakennuksiin on estettävä mahdollisimman tehokkaasti, jotta ongelmilta vältytään. Tuki kaikki aukot ja pienet reiät. Poista puut ja pusikot talon seinien vierustoilta – niitä pitkin hiirten on helppo   kiivetä ylös. 

Lisääntyvät nopeasti.

Rotta (Rattaus Norvegicus) viihtyy kellareissa ja viemäreissä. Se kasvaa 20–30 cm pituiseksi, lukuun ottamatta häntää, joka on 15–23 cm pituinen. Rotat kaivavat koloja, joissa ne elävät ja säilyttävät ruokaa. Poikaset ovat sukukypsiä 2-4 kuukauden ikäisinä, minkä ansiosta laji lisääntyy nopeasti. Näin rottapari voi epäsuorasti tuottaa jopa 800–1000 poikasta vuodessa.

Kotihiiri (Mus Musculus) elää seinien väleissä, ullakoilla tai lattioiden alla. Se kasvaa noin 8-9 cm pituiseksi ja sen häntä on 9 cm pitkä. Vuoden kuluessa naaras synnyttää 3-4 poikuetta, joista kussakin on 4-8 poikasta. Kotihiiri on kaikkiruokainen, mutta suosii ravinnossaan hedelmiä, siemeniä, jyviä, jauhoja, muroja ja murotuotteita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pikkumetsähiiri (Apodemus Sylvaticus) ja metsähiiri (Apodemus Flavicollis) elävät luonnossa. Syksyisin ne saattavat pyrkiä sisään taloihin ja kesämökkeihin hakemaan lämpöä ja ruokaa ennen talven alkamista. Pikkumetsähiiri kasvaa noin 8-10 cm mittaiseksi, kun metsähiiri on 9-13 cm pituinen. Naaraat synnyttävät vuodessa 4 poikuetta, joista kussakin 4-7 poikasta. Nämä lajit pitävät pähkinöistä, versoista ja nupuista, mutta voivat elää kynttilän vahalla ja saippuallakin.

Kuinka välttyä rottien ja hiirten aiheuttamilta ongelmilta?

  1. Suojaa paikat, joista hiiret ja rotat saattavat päästä sisään.
  2. Huolehdi siitä, että ovet sulkeutuvat kunnolla ja ettei niiden alla ole reikiä tai ettei seinissä tai lattioissa ole isoja halkeamia.
  3. Tarkkaile ullakkoa ja kellareita. Laita pahvilaatikot hyllyille.
  4. Älä jätä ruokaa lojumaan ja siivoa huolellisesti.
  5. Säilytä patjat ja sohvatyynyt pystyasennossa, kun laitat kesämökin talviteloille.
  6.  Laita viemäreiden suille metalliritilät.
  7.  Pidä ruoho lyhyenä talon edustalla.
  8. Älä istuta pensaita ja puita lähelle talon seinustoja.
  9. Älä pinoa polttopuita tai talvisäilössä olevia puutarhakalusteita talon seinustoille.
  10. Siivoa ja poista kaikki tavarat, jotka on pinottu terassin tai matalien parvekkeiden alle.

Lähde: http://www.tuhoelain.fi