MAINOS

Runkosuojat paikoilleen, valkosipulit maahan – tuhkaa myös kukkasipulipenkkeihin

Piha

Lämpimän syksyn myötä on ollut hauska puuhastella vielä kaikkia ”sulan maan” juttuja. Ainakin itsellä leppoisat kelit ovat tehneet sen, että kaikkea kivaa on ehtinyt tehdä lumen ja roudan puuttuessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

No meidän Somahan se kannessa tosiaan on!

Kalenterin kansikuvasta on moni kysellyt ja osa oikein arvannutkin, että meidän oma ”pikkuprinsessa” Somahan se siinä katsoa nallittaa ja lähettää sinulle ja kaikille koirakavereille kesäterveisiä!

Nämä ”Somat” puutarhakalenterit tulivat juuri painosta ja kyllä kotimaiseen työhön on ilo luottaa. Jokainen sivu on komea kuin taulu konsanaan!

Tämän kehtaa antaa kelle vain ja samalla tuet meitä kotimaisen työn tekijöitä! Tämä kalenteri kun on 100 % kotimaista työtä ja tekoa! Somat puutarhakalenterini itselle tai koko vuoden ilahduttavana joululahjana ystävälle saat täältä. 1 kpl / 17,95 €, tai 3 kpl / 49,95 € (ovh. 53,85)

ps. Kuuosuus on tänäkin vuonna keskittynyt vain kasveihin ja siinä on ne tärkeimmät kuun vaiheet sekä niiden selitykset. Mikäli haluat tarkempia tietoja kuun vaikutuksesta, niin kätevä (ja ilmainen) puutarhurin ja maanviljelijän nettikuukalenterin löydät täältä.

Nurmikko, mitähän sille tekisi?

Nurmikko se sitten kumminkin intoutui lämpimien kelien myötä vielä hiukan kasvamaan ja olen aprikoinut, että mitähän sille olisi viisainta tehdä. Liian pitkäksi se ei ainakaan vielä ole kasvanut, mutta hiukan lyhyempi se saisi olla. Toisaalta maa on nyt sen verran märkää, että jäljet jää, jos menen leikkaamaan. Olenkin tullut siihen tulokseen, että en tee sille vielä mitään. Jos tulee sopiva pikkupakkanen ennen lumia, niin saatan leikkaa sen vielä kerran matalaksi, mutta muuten annan sen olla.

Perennoja en leikkaa vaikka vähän rumia ovatkin. Lähinnä siksi, että tuo kasvusto saa talven aikana maatua omia aikojaan, ja toisaalta se suojaa juuristoa ja antaa suojaa talvehtiville pölyttäjille. Pystyssä olevista törröttäjistä taas on iloa niin silmälle kuin lintuystävillekin. Keväällä nuo jäljelle jääneet varret yms. on helppo siivota pois ja antaa uuden kasvun lähteä käyntiin.

Runkosuojat paikoilleen – suojasta saa myös koristeen

Runkosuojia voi hiljalleen alkaa virittelemään paikalleen, ettei talvi yllättä. Perinteisen verkkosuojan tilalle löytyy myös kivempi vaihtoehto – kuusenhavut. Laitan havuja sopivan paksulti narulla kiinni rungon ympäri, latvat alaspäin. Ne suojaavat runkoa niin pitkäkorvilta kuin myös kovilta pakkasilta. Niihin kun vielä kiedon led-lamput, niin johan on toimivat, koristeelliset, ekologiset ja edulliset runkosuojat!

Tuhkaa myös kukkasipulipenkkien päälle – hyvä konsti ”sipulivarkaille”

Viime viikolla oli puhetta tuhkan käytöstä komposteissa, mutta se on Pentin kokemuksen mukaan erinomainen apu myös kukkasipulipenkeissä. Sitä ripotellaan sipuli-istutusten päälle ja ympäri penkkiä. Tuhka pitää loitolla nuo pitkähäntäiset ”sipulivarkaat” niin hiiret kuin myyrätkin, ja bonuksena se parantaa myös maata kaikkinensa.

Valkosipuleita istuttamaan

Jos sinulla (niin kuin minullakin) on vielä valkosipulit istuttamatta, niin pari juttua olisi hyvä ottaa huomioon, jos tuo talvi sattuisi yllättämään.

  • Istutetaan mieluusti kohopenkkiin
  • Istutetaan hiukan syvemmälle (10-15 cm) ja keväällä tarvittaessa lanataan hiukan maata päältä pois.
  • Lannoitteen (=palanutta hevosenlantaa) voi sotkea huoletta maahan ennen istutusta. Ellei sitä ole, ei huolta, keväällä sitten kanakakkarakeilla voimaa, niin hyvin kasvaa. 
  • Jos talvi tulee kovina pakkasina ja ilman lunta, niin peitellään sitten istutukset esim. oljilla tms. Jos talvi tulee leppoisasti lumen kera, niin mitään ei tarvitse erikseen tehdä.
  • Savimaahan istutettaessa Ritun hyvä kokemusvinkki oli, että reilu reikä, kynsi pohjalle ja reikä täytetään hiekalla. Näin kasvaa hyvin ja nostokin on helppoa.

Valkosipuliharrastelijan joululahjavinkki: Mr. Valkosipulin eli Kalevin ”Kiehtova kynsilaukka” on varma valinta!

De Re allii sativin sanoin, ”Teos on vankan viljelykokemuksen omaavan henkilön ja alan suomalaisen edelläkävijän perintö tuleville harrastajille ja kasvattajille.”

Varmaan Suomen kovimmalla kokemuksella kirjoitetun valkosipuliaiheisen kirjan saat pukinkonttiin (tai vaikka itsellesi, jos ei vielä ole) 19,90 € / kpl täältä.

Huonekasveille huolenpitoa

Nämä pimeät kelit pistävät huonekasvit nyt hiukan tiukoille, etenkin kun ovat vasta totuttelemassa tähän pimeään ja kuivempaan huoneilmaan. Se, mitä niille olen nyt tehnyt, on ihan perusjuttuja eli;

  • Sumutellut päivittäin sumupullolla – hienojakoinen ja erittäin hyvä sumu!
  • Kastellut hyvin niukalti, varon ettei multa jäisi liian märäksi. Kasvien vedentarve on toki olemassa, mutta hyvin vähäinen haihdutus ja käyttö saattaa jättää liiaksi kastellun mullan niin märäksi, että juuristo alkaa mädäntyä.
  • Parin viikon välein pyyhin kostean nihkeällä liinalla lehdet puhtaiksi pölystä, myös alapinnat. Näin kasvi saa kaiken mahdollisen valonkin käyttöönsä.
  • Kukkivilta kukilta olen poistanut kukat heti kun ne alkavat hiukankin nuutua, samoin mahdolliset kuihtuvat/kuivuvat lehdet.
  • Ja kaikkein tärkein on tuo led-kasvulamppu, jolla annan kasveille lisävaloa neljä tuntia aamulla ja toiset neljä tuntia illalla. Sen avulla kasvit suorastaan loistaa eivätkä kärsi pimeästä.

Leppoisan mukavaa marraskuuta sinulle hyvä puutarhaystäväni toivottaa amaryllisten istutuspuuhiin ryhtyvä puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvien talvihoito huonekasvit Juha Toikka kalenteri Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipulit runkosuoja


Lisää samasta aiheesta