Siirry pääsisältöön

Ruohonleikkurit: Nyt pihaa parturoimaan!

Talo
Jos tarvitset uuden ruohonleikkurin, älä sorru heräteostoksiin. Kun "parturi" on pihan ja käytön mukaan oikein valittu, sen näkee sekä nurmikon pinnasta että leikkaajan hikipisaroista.
Jos tarvitset uuden ruohonleikkurin, älä sorru heräteostoksiin. Kun ”parturi” on pihan ja käytön mukaan oikein valittu, sen näkee sekä nurmikon pinnasta että leikkaajan hikipisaroista.
TEKSTI KYÖSTI SUOLANEN
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
Tuntuuko ruohon leikkaaminen työläältä? Onko vanha leikkuri tullut tiensä päähän, vai onko konevalinta ollut alun perinkin väärä? Kun ryhdyt valitsemaan uutta ruohonleikkuria, tutustu mallitarjontaan perusteellisesti ja tee tiukka peruskartoitus omista tarpeistasi. Lähtökohtia ovat pihan koko, muoto, tasaisuus sekä istutusten ja muiden kiinteiden esteiden sijainti. Muistele, onko nurmikossa esimerkiksi kiviä ja puunjuuria.

Pohdi sen jälkeen omia mieltymyksiäsi. Kuinka usein leikkaat ruohon kasvukaudella? Tarvitsetko koneelta vetoapua pihan koon tai korkeuserojen takia? Pitääkö koneen käynnistyä ilman lihasvoimaa? Pitääkö leikkurin olla mahdollisimman hiljainen oman ja naapurien rauhan takia? Ääni on tärkeä tekijä erityisesti taajamissa ja kaupungeissa, joissa tontit ovat usein pieniä.
Mieti etukäteen myös leikkuujätteen kohtaloa. Onko tontilla tilaa leikattaessa syntyvälle ruohosilpulle? Haluatko haravoida itse vai pitääkö koneen kerätä leikkuujäte talteen? Kun vielä pohdit valmiiksi budjetin, on aika lähteä asiantuntijoiden puheille ja käydä monessa liikkeessä vertailemassa malleja ja hintoja.

Puutarhakoneita myyvissä liikkeissä ja rautakaupoissa on asiansa osaavia myyjiä. Mitä pidemmälle olet tehnyt oman peruskartoituksesi, sitä nopeammin myyjä pystyy esittelemään sopivat vaihtoehdot. Vastuunsa tunteva myyjä ei myy parintuhannen neliön kumpuilevalle kartanopihalle akkuleikkuria eikä runsaan sadan neliön tasaiselle tilkulle itse vetävää tehopakkausta.

Black & Decker GR 386
Black & Deckerin GR 386 -ruohonleikkuri on varustettu 1400 watin induktiomoottorilla. Leikkuuleveys on 38 cm. Suositushinta noin 170€. (Vuonna 2002)

Valitse oikeanlaiset terät ruohonleikkuriin

Kun valitset ruohonleikkurityyppiä, valinnan onnistuminen riippuu myös terävalinnasta. Leikkuujärjestelmät jaetaan leikkuutavan perusteella vaakatasoleikkureihin ja kelaleikkureihin. Eri merkeillä on leikkuujärjestelmistä erinimisiä sovellutuksia. Sinun on tärkeintä tietää, millaisella terällä työ sujuu mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti juuri sinun pihallasi.

Bio- tai ekoleikkurit, jotka silppuavat ruohon pieneksi, ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Leikkausjälkeä ei tarvitse haravoida, ja ruohosilppua voi käyttää lannoitteena. Kiinteäteräisellä ruohonleikkurilla pärjää hyvin silloin, kun ruoho leikataan epäsäännöllisin väliajoin. Tehokas ja yksinkertainen terä katkaisee ruohon pyöriessään ja levittää sen yleensä koneen sivulle.

Jos nurmikossa on kiviä tai muita esteitä, kysy teriä, jotka väistyvät kohdatessaan esteen, niin vältyt kone- ja terävaurioilta. Myös leikkuukorkeuden säätömahdollisuus on tarpeen, ja se löytyykin useimmista malleista. Tasaisen kivettömän, kävyttömän ja oksattoman n urmen saat näyttämään hyvältä kelaleikkurilla, kun käytät sitä ahkerasti. Kysy myös ennen ostopäätöstä, mitkä terätyypit toimivat missäkin koneessa. Jos terätyyppiä voi välillä vaihtaa, sama kone saattaa toimia vaikka kodin ja kesämökin erilaisilla nurmikoilla. Jos vierastat jalkapohjissa kulkeutuvaa leikkuujätettä, harkitse keräävän leikkurin hankkimista. Silloin tosin tarvitset kompostin tai joudut levittämään viherjätteen vaikka puiden ja pensaiden juurelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Varmista, että löydät koneeseen varaosia ja huoltopaikan vielä vuosienkin kuluttua. Pidä itsekin hyvää huolta koneestasi, niin pidennät sen käyttöikää. Vaikka koneiden laadussa ja materiaaleissa on suuria eroja, hyvä ja kalliskin kone menee pilalle, jos käytät sitä huolimattomasti ja säilytät leväperäisesti. Vastaavasti asiallisesti hoidettu ja huollettu edullinen peruskone saattaa palvella uskollisesti vuosikausia.

Tiesitkö tämän kaupankäynnistä?
Ruohonleikkurikauppa käy kuumimmillaan toukokuusta juhannukseen. Sen jälkeen tahti hiljenee, mutta loppukesällä ryntäävät kauppoihin vielä nekin, jotka haluavat unohtaa lehtien haravoinnin ja ostaa keräävän ja silppuavan leikkurin. Ruohonleikkurien myynti ei ole nappikauppaa. Teknisen Kauppaliiton pienkonejaoston mukaan suomalaiset alan maahantuojat toimittivat viime vuonna (2001) jälleenmyyjille noin 70 000 ruohonleikkuria ja -perässä käveltävien- lisäksi noin 14 000 kelaleikkuria. Akun ja virtajohdon varassa olevia leikkureita myytiin noin 5 000 kappaletta.
Tiesitkö tämän moottoreista?
Suurin osa ruohonleikkureista sisältää merkistä riippumatta amerikkalaisen nelitahtisen Briggs & Stratton -moottorin. Pienkoneista tuttu Tecumseh-moottori on niin ikään amerikkalainen, ja sitä käytetään muutaman japanilaismerkin ohella. Äänekkäitä kaksitahtimoottoreita ei ole enää myynnissä, eivätkä ne läpäisisi voimassa olevia ja tulevia ääni- ja pakokaasurajoituksia.
Ota leikkuria valitessasi huomioon:
 • Leikattavan nurmen pinta-ala
 • Korkeuserot / kumpareisuus
 • Puut, pensaat, muut leikkaamisen esteet
 • Leikkuukerrat
 • Kertyvä leikkuujäte – silputaanko vai hävitetäänkö?
 • Omat vaatimukset lopputuloksen suhteen
 • Omat vaatimukset käyttömukavuuden suhteen
 • Oma budjetti
Käytä ja huolla ruohonleikkuriasi oikein!
 • Tarkista öljyn ja bensiinin määrä sekä tulpan kunto.
 • Tarkista terän kiinnitys ja kunto.
 • Kun kallistat konetta, kallista sylinteri ja sytytystulppa ylöspäin eli aisan suuntaan, jotta öljy ei valu kampikammiosta ja vaikeuta seuraavaa starttia. Samasta syystä aja rinnenurmi mieluiten sivusuunnassa.
 • Jos teroitat terän itse, varmista sen tasapaino. Toispuoleinen terä rasittaa moottoria ja koneen runkoa.
 • Pyörivät terät pitäisi teroittaa muutaman kerran kesän aikana, kelaleikkurien terät kerran vuodessa.
 • Kelaleikkurin terien teroittamiseen muun muassa Husqvarna suosittelee pastaa, jota sivellään teriin ennen leikkurin pyörittämistä esimerkiksi asfaltilla.
 • Puhdista ajon jälkeen rungon alaosa. Älä ravista aisoista, vaan käytä esimerkiksi puukalikkaa ja puutarhaletkua. Älä pese pyörien laakereita painepesurilla.
 • Säilytä koneesi suojassa.
 • Huollata kone tarvittaessa ammattiliikkeessä.