Pohdi sen jälkeen omia mieltymyksiäsi. Kuinka usein leikkaat ruohon kasvukaudella? Tarvitsetko koneelta vetoapua pihan koon tai korkeuserojen takia? Pitääkö koneen käynnistyä ilman lihasvoimaa? Pitääkö leikkurin olla mahdollisimman hiljainen oman ja naapurien rauhan takia? Ääni on tärkeä tekijä erityisesti taajamissa ja kaupungeissa, joissa tontit ovat usein pieniä.
Mieti etukäteen myös leikkuujätteen kohtaloa. Onko tontilla tilaa leikattaessa syntyvälle ruohosilpulle? Haluatko haravoida itse vai pitääkö koneen kerätä leikkuujäte talteen? Kun vielä pohdit valmiiksi budjetin, on aika lähteä asiantuntijoiden puheille ja käydä monessa liikkeessä vertailemassa malleja ja hintoja.
Puutarhakoneita myyvissä liikkeissä ja rautakaupoissa on asiansa osaavia myyjiä. Mitä pidemmälle olet tehnyt oman peruskartoituksesi, sitä nopeammin myyjä pystyy esittelemään sopivat vaihtoehdot. Vastuunsa tunteva myyjä ei myy parintuhannen neliön kumpuilevalle kartanopihalle akkuleikkuria eikä runsaan sadan neliön tasaiselle tilkulle itse vetävää tehopakkausta.

Valitse oikeanlaiset terät ruohonleikkuriin
Bio- tai ekoleikkurit, jotka silppuavat ruohon pieneksi, ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Leikkausjälkeä ei tarvitse haravoida, ja ruohosilppua voi käyttää lannoitteena. Kiinteäteräisellä ruohonleikkurilla pärjää hyvin silloin, kun ruoho leikataan epäsäännöllisin väliajoin. Tehokas ja yksinkertainen terä katkaisee ruohon pyöriessään ja levittää sen yleensä koneen sivulle.
Jos nurmikossa on kiviä tai muita esteitä, kysy teriä, jotka väistyvät kohdatessaan esteen, niin vältyt kone- ja terävaurioilta. Myös leikkuukorkeuden säätömahdollisuus on tarpeen, ja se löytyykin useimmista malleista. Tasaisen kivettömän, kävyttömän ja oksattoman n urmen saat näyttämään hyvältä kelaleikkurilla, kun käytät sitä ahkerasti. Kysy myös ennen ostopäätöstä, mitkä terätyypit toimivat missäkin koneessa. Jos terätyyppiä voi välillä vaihtaa, sama kone saattaa toimia vaikka kodin ja kesämökin erilaisilla nurmikoilla. Jos vierastat jalkapohjissa kulkeutuvaa leikkuujätettä, harkitse keräävän leikkurin hankkimista. Silloin tosin tarvitset kompostin tai joudut levittämään viherjätteen vaikka puiden ja pensaiden juurelle.
MAINOSVarmista, että löydät koneeseen varaosia ja huoltopaikan vielä vuosienkin kuluttua. Pidä itsekin hyvää huolta koneestasi, niin pidennät sen käyttöikää. Vaikka koneiden laadussa ja materiaaleissa on suuria eroja, hyvä ja kalliskin kone menee pilalle, jos käytät sitä huolimattomasti ja säilytät leväperäisesti. Vastaavasti asiallisesti hoidettu ja huollettu edullinen peruskone saattaa palvella uskollisesti vuosikausia.
- Leikattavan nurmen pinta-ala
- Korkeuserot / kumpareisuus
- Puut, pensaat, muut leikkaamisen esteet
- Leikkuukerrat
- Kertyvä leikkuujäte – silputaanko vai hävitetäänkö?
- Omat vaatimukset lopputuloksen suhteen
- Omat vaatimukset käyttömukavuuden suhteen
- Oma budjetti
- Tarkista öljyn ja bensiinin määrä sekä tulpan kunto.
- Tarkista terän kiinnitys ja kunto.
- Kun kallistat konetta, kallista sylinteri ja sytytystulppa ylöspäin eli aisan suuntaan, jotta öljy ei valu kampikammiosta ja vaikeuta seuraavaa starttia. Samasta syystä aja rinnenurmi mieluiten sivusuunnassa.
- Jos teroitat terän itse, varmista sen tasapaino. Toispuoleinen terä rasittaa moottoria ja koneen runkoa.
- Pyörivät terät pitäisi teroittaa muutaman kerran kesän aikana, kelaleikkurien terät kerran vuodessa.
- Kelaleikkurin terien teroittamiseen muun muassa Husqvarna suosittelee pastaa, jota sivellään teriin ennen leikkurin pyörittämistä esimerkiksi asfaltilla.
- Puhdista ajon jälkeen rungon alaosa. Älä ravista aisoista, vaan käytä esimerkiksi puukalikkaa ja puutarhaletkua. Älä pese pyörien laakereita painepesurilla.
- Säilytä koneesi suojassa.
- Huollata kone tarvittaessa ammattiliikkeessä.