Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Ruoka-apaja linnuille

Talo
Talven vahvistaessa otettaan pikkulinnut tarvitsevat ruoka-apua. Hyvä ruokinta-automaatti estää ei-toivotut vierailijat ja takaa lintujen ruoansaannin koko talveksi.
Talven vahvistaessa otettaan pikkulinnut tarvitsevat ruoka-apua. Hyvä ruokinta-automaatti estää ei-toivotut vierailijat ja takaa lintujen ruoansaannin koko talveksi.
TEKSTI LEENA LUOTO
KUVAT HEIKKI LUOTO
Sinitiainen
Tiaiset ovat yleisimpiä talviruokintojen vierailijoita. Niille kelpaavat hyvin pähkinät. Sinitiainen on viime vuosikymmeninä levittäytynyt jo lähes koko Suomeen.

Ruoka kannattaa tarjoilla verkkoputkiloista, joista harakat tai oravat eivät saa niitä heti kahmittua mukaansa. Tiaiset käyvät mielellään myös pihan talipalloilla ja -makkaroilla. Ripusta ruokinta-automaatti tai talimakkara kahden puun väliin pingotettuun rautalankaan tai naruun. Näin ne ovat melko hyvin turvassa harakoiden ja oravien ryöväysretkiltä. Rasvapötkölle saattaa lennähtää myös yleisin tikkamme, käpytikka. Louskaistuaan vahvalla nokallaan muutaman rasvasiivun se siirtyy taas metsän kätköihin siemenruuan pariin.

Ruoan pitää pysyä puhtaana
Tarjoa auringonkukansiemenet pitkistä muoviputkiloista, joissa on muutamia aukkoja siemenien poimimiseen. Lintulauta, johon lintu pääsee sisään ruuan sekaan, on huono vaihtoehto, koska ulosteet likaavat ruuan. Salmonella-bakteerit ovat riesana huonosti hoidetuilla ruokintapaikoilla, ja linnut siirtävät bakteereja nopeasti myös muualle. Maassa pörröisenä ja apaattisena kököttävä lintu on yleensä sairas. Maasta tarjottava ruoka houkuttelee paikalle myös alueella mahdollisesti olevia rottia.
Kauralyhteessä on yllättävän vähän jyviä, joista osa varisee helposti. Lyhde on käytännössä syöty loppuun muutamassa päivässä, jos ruokailijoita on paljon. Kaura on keltasirkuille mieliruokaa, ja sitä voi tarjota laakealta alustalta, josta tyhjät kuoret on helppo lakaista pois. Viherpeipot sen sijaan syövät auringonkukan siemeniä, joita on nykyään saatavissa myös kuorettomana. Niistä ei kerry ruokintapaikalle kuorijätettä ja paikka pysyy siistimpänä. Riittävän iso ruokinta-automaatti varmistaa tarjoilun muutamaksi päiväksi.
Pähkinänakkeli
Pähkinänakkeli on harvinainen talvivieras maassamme.

Harvinaisia vieraita ruokapaikalla

Silloin tällöin ruokinnalle ilmaantuu myös erikoisia vieraita. Rypsinsiemenet, hamppu ja pähkinänmuruset houkuttelevat paikalle puukiipijän ja hippiäisen. Joinakin syksyinä maahamme vaeltaa vieraita idästä ja etelästä. Pähkinänakkeli on kaunis, talitiaisen kokoinen mestarikiipeilijä, joka painelee puun runkoa taidokkaasti myös alaspäin. Hyvän ruoka-apajan löydettyään se voi viihtyä paikalla koko lopputalven.
Muista!
  • Pidä pitkinä pakkasjaksoina tarjolla runsaasti monipuolista ruokaa.
  • Järjestä useampi tarjoilupaikka, jotta linnut mahtuvat syömään.
  • Hanki riittävän iso ruokinta-automaatti, johon linnut eivät pääse sisään ruoan sekaan.
  • Siivoa ruokintapaikka viikoittain.
  • Älä lopeta ruokintaa liian aikaisin, koska linnut eivät osaa hakeutua muualle.