Jouluruoka: tässä ovat suosituimmat jouluruoat ja ruokareseptit

Ruoka
jouluruoka pöydässä
Jouluruoka on kaikkein tärkein joulutunnelman tuoja suomalaisille. Perinteisiä jouluruokia tarjoillaan ja nautitaan vuodesta toiseen. Nuorempien ikäluokkien mukana joulupöytään päätyy myös uudenlaisia ruokalajeja. Samoin esimerkiksi kasvis- ja vegaaniruokavalioiden myötä jouluisten suosikkiruokien määrä ja valikoima lisääntyvät.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.11.2023

Jouluruoka on suomalaisten joulussa merkittävä asia: nautimme joulusta kaikkein eniten syömällä maittavaa jouluruokaa. Edes läheisten seura tai joululahjat eivät tunnu tärkeämmältä kuin jouluruoka ja joulupöytä.

Jouluruoka: mitä kaikkea kuuluu jouluruokiin?

Kinkku on yhä joulupöydän kuningas, sillä jopa 66 prosenttia pitää sitä tärkeimpänä jouluruokana. Erityisen tärkeä kinkku on 55–64-vuotiaille, joista peräti 80 prosenttia vannoo kinkun nimeen.

Joulukinkku ei maita yhtä lailla nuoremmille, sillä esimerkiksi 18–24-vuotiaiden joukossa enää puolet pitää kinkkua olennaisimpana joulupöydän ruokana. Tämä on seurausta nuorten suosimasta kasvissyönti- ja fleksaustrendistä.

Nämä asiat selviävät Lejoksen toteuttamasta Joulu on sun -tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten joulunviettoon ja joulun ajan ruokailuun liittyviä merkityksiä ja mieltymyksiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Perinteisiä jouluruokia punaisella pöytäliinalla

Perinteiseen joulupöytään kuuluu joulukinkku, juureslaatikoita ja rosolli.

Joulupöytä ja joulun suosituimmat ruokalajit

Entä mitä muuta suomalaiset syövät jouluna? Kinkun jälkeen suosituimmat jouluruoat ovat Lejoksen tutkimuksen mukaan

  • juureslaatikot (43 %)
  • riisipuuro (28 %)
  • joulutortut (22 %)
  • graavilohi ja muut graavikalat (19 %).

Kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä fleksitaristista ruokavaliota noudattaville juureslaatikot ovat tärkeimpiä jouluruokia.

Vanhemmille ikäluokille maittaa ylipäänsä lämmin suolainen jouluruoka, kun taas nuoremmille maistuvat paremmin makeat leivonnaiset, jälkiruoat, suklaat ja konvehdit. 18–24-vuotiaille suklaat ja konvehdit olivat selvästi tärkeämpiä jouluherkkuja kuin muille ikäryhmille, kuten myös joulutortut ja piparkakut.

Suklaakonvehdit maittavat nuorille paremmin kuin suolainen jouluruoka.

Suklaakonvehdit maittavat nuorille paremmin kuin suolainen jouluruoka.

12 x jouluruoka: ota suosituimmat jouluruokareseptit talteen!

Näillä resepteillä valmistat helposti herkullisia jouluruokia joulupöytään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Riisipuuro

  • 3 dl vettä
  • 1 l maitoa
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Kiehauta kattilassa vesi, ja lisää siihen riisi.
  2. Sekoita riisiä niin kauan, että vesi on imeytynyt riiseihin.
  3. Lisää maito ja sekoita kiehumispisteeseen.
  4. Hauduta puuroa 40–50 minuuttia välillä sekoittaen niin, ettei puuro pala pohjaan.
  5. Mausta riisipuuro suolalla.

Lue myös: Riisipuuro – valmistus liedellä, uunissa, mikrossa ja airfryerissa

Riisipuuro on perinteinen jouluruoka.

Kuka löytää riisipuuroon kätketyn mantelin tänä jouluna?

Rosolli

  • 3 keitettyä porkkanaa
  • 3 keitettyä perunaa
  • 3 keitettyä punajuurta
  • 2 maustekurkkua
  • 1 omenaa
  • 1 sipuli

Kastike

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl punajuurien lientä
  • 1 tl väkiviinaetikkaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa

Valmistus

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Kuori ja leikkaa jäähtyneet juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuutioi herkkukurkku ja omenaa. Hienonna kuorittu sipuli.
  2. Laita ainekset tarjoilukulhoon kerroksittain tai sekaisin. Laita kulho hetkeksi kylmään.
  3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta kermavaahto etikalla sekä sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä. Tarjoa kastike erillisessä astiassa.
rosolli

Rosollin valmistus vaatii pilkkomista.

Joulukinkun paistaminen

  1. Sulata joulukinkku hitaasti viileässä (noin 1–3 vuorokautta).
  2. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi. Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan keskelle lihaa. Laita noin 10-asteinen kinkku uuniin.
  3. Kaada uunipannulle vettä, jotta lihasneste ei pala kiinni peltiin. Nosta kinkku ritilälle pellin päälle.
  4. Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60–90 minuuttia kiloa kohden. 
  5. Anna joulukinkun jäähtyä, poista kinkusta verkko ja nahka.
  6. Sivele joulukinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista vielä 250 asteessa noin 10 minuuttia, jotta kuorrutteesta tulee kauniin värinen.

Lue myös: Joulukinkun paistaminen

jouluruoka kinkku

Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta. Jos haluaa murean kinkun, kinkku tulee kypsentää 80-asteiseksi.

Joululaatikot: lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja imelletty perunalaatikko

Paljonko joululaatikoita kannattaa varata per syöjä? Joululaatikoita kannattaa varata 150–180 grammaa henkilöä kohti. Yhdellä aterialla yksi aikuinen syö noin 240 grammaa laatikoita. Jos laatikoita on kolme, yhden annoskoko on noin 80 grammaa.

Lanttulaatikko uunissa

  • 1 kg lanttua
  • 0,5 l vettä
  • suolaa
  • 3 dl kermaista maitoa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1–2 munaa
  • 2–3 rkl siirappia
  • muskottipähkinää
  • inkivääriä
  • valkopippuria
  • voita

Valmistus

  1. Kuori lantut ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Soseuta lantut keitinliemineen. Anna jäähtyä.
  3. Turvota korppujauhot maidossa, ja lisää ne lanttusoseeseen.
  4. Lisää loput aineet ja tarkista mausteet.
  5. Voitele uunivuoka, johon kaadat lanttuseoksen.
  6. Tee lusikalla lanttulaatikon pintaan kuvioita ja viimeistele korppujauhoilla ja voinokareilla.
  7. Paista lanttulaatikko 170 asteessa noin 1,5 tuntia.

Porkkanalaatikko uunissa

  • 1 kg porkkanoita
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 1 dl täysmaitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 kananmuna
  • puoli dl siirappia
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • korppujauhoja

Valmistus

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Kuori ja paloittele porkkanat.
  2. Keitä ne vain puolikypsiksi niukassa suolalla maustetussa vedessä.
  3. Kiehauta puuroriisi porkkanan keitinvedessä.
  4. Soseuta porkkanat.
  5. Lisää kerma, maito, muna ja mausteet.
  6. Yhdistä kypsä riisi seokseen. Tarkista mausteet.
  7. Kaada seos hyvin voideltuun vuokaan.
  8. Viimeistele porkkanalaatikko ripauksella korppujauhoja.
  9. Paista porkkanalaatikko 200 asteessa 45 minuuttia.
Porkkanalaatikko on perinteinen jouluruoka.

Lämpimät juureslaatikot ovat perinteisiä jouluruokia.

Imelletty perunalaatikko uunissa

  • 2,5 kg perunoita (soseutuva lajike)
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl keitinvettä
  • 0,5 l maitoa
  • 1–2 rkl siirappia
  • suolaa
  • voita

Valmistus

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen.
  2. Survo perunat ja anna jäähtyä.
  3. Lisää 2–3 dl lämmintä keitinvettä. Huom! Perunamassan pitää olla 55–70-asteista, jotta peruna imeltyy.
  4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita.
  5. Asta kannellinen perunamuhennoskattila noin 60 asteiseen uuniin imeltymään.
  6. Lisää noin 30 minuutin kuluttua loput jauhoista.
  7. Jatka imeltämistä vähintään 3–4 tuntia. Imeltyminen onnistuu, jos sose löystyy ja makeutuu.
  8. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa, jotta lopputuloksena on löysähkö seos.
  9. Mausta perunalaatikko suolalla ja siirapilla.
  10. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta vain puolilleen, ettei se kupli yli. Pinnalle voi laittaa pari voinokaretta.
  11. Paista perunalaatikkoa noin 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Graavilohi

  • 700 g lohifileetä
  • 1,5 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1–2 tl sokeria
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • tilliä
  • puolikas sitruuna

Valmistus

  1. Aseta lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin.
  2. Poista lohifileestä ruodot.
  3. Ripottele pinnalle merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Laita tillinoksia lohen pinnalle.
  4. Leikkaa lohifilee kahtia. Nosta palat päällekkäin niin, että nahkapuolet jäävät ulospäin.
  5. Sido kala tiiviiksi paketiksi kelmulla sekä foliolla ja jätä jääkaappiin suolaantumaan 1–2 vuorokaudeksi. Kääntele pakettia välillä.
  6. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet graavilohen pinnalta.
  7. Leikkaa graavilohi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile.

Sinappisilli

  • 150 g matjessillifileetä
  • 0,75 dl makeaa sinappia
  • 1 rkl sinappia (dijon)
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • puolikas tilliruukku
  • mustapippuria rouhittuna
  • ripaus suolaa

Valmistus

  1. Huuhtele, kuivaa ja paloittele sillifileet.
  2. Lisää kulhoon sinapit, etikka, sokeri ja ranskankerma. Sekoita.
  3. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  4. Lisää hienonnettu tilli, mustapippuri ja suola.
  5. Lado sillipalat ja kastike kerroksittain purkkiin.
  6. Anna sinappisillin maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Lue myös: Joulusilli – viisi faktaa joulusilleistä

Joulupöytä täyttyy suomalaisten suosimilla jouluruoilla.

Jouluruuaksi voi valita mitä vain itselle tärkeitä herkkuja. Jouluna kuitenkin monessa kodissa vaalitaan perinteitä.

Luumukääretorttu

  • 4 kpl kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 1 kpl liivatelehti
  • 1 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 300 g luumumarmeladia

Valmistus

  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Kääntele tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
  4. Kumoa kypsä pohja toiselle leivinpaperille, joka on sokeroitu.
  5. Irrota uunissa ollut leivinpaperi varovasti. Anna levyn jäähtyä.
  6. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto sokerin kanssa.
  7. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä hetki.
  8. Kiehauta sitruunamehu ja liuota siihen puristettu liivate. Valuta seos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen.
  9. Sekoita marmeladi joukkoon. Lisää kermavaahto kevyesti nostellen.
  10. Levitä täyte torttulevylle.
  11. Kääri luumukääretorttu rullalle ja siirrä kääretorttu viileään vetäytymään ennen leikkaamista.

Joulutorttujen paistaminen

  • voi- tai lehtitaikina (pakaste)
  • luumusosetta tai marmeladia
  • kananmunaa

Valmistus

  1. Kaulitse sulanut taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi
  2. Leikkaa levy terävällä veitsellä tai taikinapyörällä 8 × 8 -senttiseksi neliöiksi, jotka asetat leivinpaperille.
  3. Tee kulmiin viillot kohti keskustaa.
  4. Nosta joka toinen kärki keskelle ja painele yhteen.
  5. Voitele joulutortut munalla.
  6. Pane nokare täytettä kullekin tortulle. Liian iso määrä sosetta pursuaa yli.
  7. Paista joulutorttuja 225 asteessa 10–15 minuuttia.
jouluruoka joulutortut

Kukapa ei pitäisi joulutortuista! Täytteeksi voi kokeilla luumuhillon lisäksi muitakin makuja, kuten omena-kanelihilloa.

Lue myös: Joulutorttujen leipominen – perinteiset ja uudet reseptit

Hedelmäkakku

  • 100 g sokeroituja kirsikoita
  • 100 g kandeerattua hedelmämixiä
  • 1 dl rusinoita
  • 50 g mantelirouhetta
  • 2 dl omenamehua
  • 200 g margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 kpl kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • margariinia
  • korppujauhoja

Valmistus

  1. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka.
  2. Hienonna kirsikat ja sekoita ne hedelmämixin, rusinoiden, mantelirouheen ja omenamehun kanssa kulhossa. Anna maustua 15 minuuttia
  3. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit.
  4. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  5. Sekoita keskenään kuivat aineet.
  6. Lisää rasva-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita ja hedelmäseosta. Nostele tasaiseksi.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin ajan, kunnes cocktailtikkuun ei enää tartu taikinaa.
  8. Kumoa jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja siivilöi päälle tomusokeria.

Mitä tehdä jouluruokien tähteistä?

Joulukinkun tähteistä saa maukkaan täytteen esimerkiksi lettuihin, vohveleihin, pizzaan, pannukakkuun tai vaikkapa patongin väliin.

Mitä voi tehdä joululaatikoiden lopuista?

Käytä joululaatikoiden jämät vaikkapa pihveihin, leipätaikinaan tai rieskoihin. Porkkanalaatikon tähteistä voit paistaa kasvispihvejä, bataattilaatikosta on helppo tehdä bataattipihvejä ja lanttulaatikon tähteet voit hyödyntää leipätaikinassa.

Lue lisää jouluvinkkejä