MAINOS

Jouluruoka – nämä ovat suosituimmat jouluruoat

Ruoka

Jouluruoka on kaikkein tärkein joulutunnelman tuoja suomalaisille. Perinteiset jouluruuat pitävät pintansa, mutta nuorempien ikäluokkien mukana joulupöytään päätyy uudenlaisia ruokalajeja. Arvaatko jo, mikä on Suomen suosituin jouluruoka?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaiset nauttivat joulusta kaikkein eniten syömällä maittavaa jouluruokaa. Edes läheisten seura tai joululahjat eivät tunnut tärkeämmältä kuin jouluruoka.

Mutta mitä kuuluu jouluruokaan? Kinkku on yhä joulupöydän kuningas, sillä jopa 66 prosenttia pitää sitä tärkeimpänä jouluruokana. Erityisen tärkeä kinkku on 55–64-vuotiaille, joista peräti 80 prosenttia vannoo kinkun nimeen.

Kinkku ei maita yhtä lailla nuoremmille, sillä esimerkiksi 18–24-vuotiaiden joukossa enää puolet pitää kinkkua olennaisimpana joulupöydän ruokana. Tämä on seurausta nuorten suosimasta kasvissyönti- ja fleksaustrendistä.

Nämä asiat selviävät Lejoksen toteuttamassa Joulu on sun -tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten joulunviettoon ja joulun ajan ruokailuun liittyviä merkityksiä ja mieltymyksiä.

Perinteisiä jouluruokia punaisella pöytäliinalla

Perinteiseen joulupöytää kuuluu kinkku, juureslaatikoita ja rosolli.

Joulun suosituimmat ruokalajit – mitä kuuluu joulupöytään?

Entä mitä muuta suomalaiset syövät jouluna? Kinkun jälkeen suosituin jouluruoka on Lejoksen tutkimuksen mukaan juureslaatikot (43 %). Niitä seuraavat riisipuuro (28 %), joulutortut (22 %) sekä graavilohi ja muut graavikalat (19 %). Kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä fleksitaristista ruokavaliota noudattaville juureslaatikot ovat tärkeimpiä jouluruokia.

Vanhemmille ikäluokille maittaa ylipäänsä lämmin suolainen jouluruoka, kun taas nuoremmille maistuvat paremmin makeat leivonnaiset, jälkiruoat, suklaat ja konvehdit. 18–24-vuotiaille suklaat ja konvehdit olivat selvästi tärkeämpiä jouluherkkuja kuin muille ikäryhmille, kuten myös joulutortut ja piparkakut.

Entä mikä on ollut alun perin suomalainen jouluruoka? Marttojen sivuilla kerrotaan, että joulupuuro tehtiin riisistä, koska se oli kallisarvoista ja ohra tavallista. Lanttu- ja perunalaatikko ovat perinteisiä joulupöydän ruokia, koska laatikkoruokana köyhäkin sai tarjolla olevista aineksista vähän parempaa ruokaa. Kinkku alkoi yleistyä jouluruokana vasta 1930-luvulla.

Suklaakonvehdit maittavat nuorille paremmin kuin suolainen jouluruoka.

Suklaakonvehdit maittavat nuorille paremmin kuin suolainen jouluruoka.

Perinteinen jouluruoka & ota reseptit talteen 

Riisipuuro

  • 3 dl vettä
  • 1 l maitoa
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Kiehauta kattilassa vesi, ja lisää siihen riisi.
  2. Sekoita riisiä niin kauan, että vesi on imeytynyt riiseihin.
  3. Lisää maito ja sekoita kiehumispisteeseen.
  4. Hauduta puuroa 40–50 minuuttia välillä sekoittaen niin, ettei puuro pala pohjaan.
  5. Mausta suolalla.
Riisipuuro on perinteinen jouluruoka.

Kuka löytää riisipuuroon kätketyn mantelin tänä jouluna?

Rosolli

  • 3 keitettyä porkkanaa
  • 3 keitettyä perunaa
  • 3 keitettyä punajuurta
  • 2 maustekurkkua
  • 1 omenaa
  • 1 sipuli

Kastike

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl punajuurien lientä
  • 1 tl väkiviinaetikkaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus suolaa

Valmistus

  1. Kuori ja leikkaa jäähtyneet juurekset pieniksi kuutioiksi. Kuutioi herkkukurkku ja omenaa. Hienonna kuorittu sipuli.
  2. Laita ainekset kulhoon kerroksittain tai sekaisin. Laita kylmään.
  3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta etikalla sekä sokerilla. Värjää kastike punajuurien liemellä. Tarjoa kastike erillisessä astiassa.

Kinkun paisto

  1. Sulata kinkku hitaasti viileässä (noin 1–3 vuorokautta).
  2. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi. Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan keskelle lihaa. Laita noin 10-asteinen kinkku uuniin.
  3. Kaada uunipannulle vettä, jotta lihasneste ei pala kiinni peltiin. Nosta kinkku ritilälle pellin päälle.
  4. Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60–90 minuuttia kiloa kohden. 
  5. Anna kinkun jäähtyä, poista verkko ja nahka.
  6. Sivele kinkun pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista vielä 250 asteessa noin 10 minuuttia, jotta kuorrutteesta tulee kauniin värinen. 
jouluruoka kinkku

Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta. Jos haluaa murean kinkun, kinkku tulee kypsentää 80-asteiseksi.

Lanttulaatikko

  • 1 kg lanttua
  • 0,5 l vettä
  • suolaa
  • 3 dl kermaista maitoa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1–2 munaa
  • 2–3 rkl siirappia
  • muskottipähkinää
  • inkivääriä
  • valkopippuria
  • voita

Valmistus

  1. Kuori lantut ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Soseuta lantut keitinliemineen. Anna jäähtyä.
  3. Turvota korppujauhot maidossa, ja lisää ne lattusoseeseen.
  4. Lisää loput aineet ja tarkista mausteet.
  5. Voitele uunivuoka, johon kaadat seoksen.
  6. Tee lusikalla pintaan kuvioita ja viimeistele korppujauhoilla ja voinokareilla.
  7. Paista 170 asteessa noin 1,5 tuntia.

Porkkanalaatikko

  • 1 kg porkkanoita
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 1 dl täysmaitoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 kananmuna
  • puoli dl siirappia
  • ripaus muskottipähkinää
  • ripaus jauhettua valkopippuria
  • korppujauhoja

Valmistus

  1. Kuori ja paloittele porkkanat.
  2. Keitä ne vain puolikypsiksi niukassa suolalla maustetussa vedessä.
  3. Kiehauta puuroriisi porkkanan keitinvedessä.
  4. Soseuta porkkanat.
  5. Lisää kerma, maito, muna ja mausteet.
  6. Yhdistä kypsä riisi seokseen. Tarkista mausteet.
  7. Kaada seos hyvin voideltuun vuokaan.
  8. Viimeistele ripauksella korppujauhoja.
  9. Paista 200 asteessa 45 min.
Porkkanalaatikko on perinteinen jouluruoka.

Lämpimät juureslaatikot ovat perinteisiä jouluruokia.

Imelletty perunalaatikko

  • 2,5 kg perunoita (soseutuva lajike)
  • 0,75 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl keitinvettä
  • 0,5 l maitoa
  • 1–2 rkl siirappia
  • suolaa
  • voita

Valmistus

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen.
  2. Survo perunat ja anna jäähtyä.
  3. Lisää 2–3 dl lämmintä keitinvettä. Huom! Perunamassan pitää olla 55–70-asteista, jotta peruna imeltyy.
  4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita.
  5. Asta kannellinen perunamuhennoskattila noin 60 asteiseen uuniin imeltymään.
  6. Lisää noin 30 minuutin kuluttua loput jauhoista.
  7. Jatka imeltämistä vähintään 3–4 tuntia. Imeltyminen onnistuu, jos sose löystyy ja makeutuu.
  8. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa, jotta lopputuloksena on löysähkö seos.
  9. Mausta suolalla ja siirapilla.
  10. Kaada seos voideltuun uunivuokaan, mutta vain puolilleen, ettei se kupli yli. Pinnalle voi laittaa pari voinokaretta.
  11. Paista laatikkoa noin 150-asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Graavilohi

  • 700 g lohifileetä
  • 1,5 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1–2 tl sokeria
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • tilliä
  • puolikas sitruuna

Valmistus

  1. Aseta lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin.
  2. Poista ruodot.
  3. Ripottele pinnalle merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Laita tillinoksia lohen pinnalle.
  4. Leikkaa filee kahtia. Nosta palat päällekkäin niin, että nahkapuolet jäävät ulospäin.
  5. Sido kala tiiviiksi paketiksi kelmulla sekä foliolla ja jätä jääkaappiin suolaantumaan 1–2 vuorokaudeksi. Kääntele pakettia välillä.
  6. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta.
  7. Leikkaa graavilohi ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile.

Sinappisilli

  • 150 g matjessillifileetä
  • 0,75 dl makeaa sinappia
  • 1 rkl sinappia (dijon)
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • puolikas tilliruukku
  • mustapippuria rouhittuna
  • ripaus suolaa

Valmistus

  1. Huuhtele, kuivaa ja paloittele sillifileet.
  2. Lisää kulhoon sinapit, etikka, sokeri ja ranskankerma. Sekoita.
  3. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
  4. Lisää hienonnettu tilli, mustapippuri ja suola.
  5. Lado sillipalat ja kastike kerroksittain purkkiin.
  6. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Suomalaisten suosikki jouluruuat

Jouluruuaksi voi valita mitä vain itselle tärkeitä herkkuja. Jouluna kuitenkin monessa kodissa vaalitaan perinteitä.

Luumukääretorttu

  • 4 kpl kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 1 kpl liivatelehti
  • 1 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 rkl sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 300 g luumumarmeladia

Valmistus

  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Kääntele tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 7 minuuttia.
  4. Kumoa kypsä pohja toiselle leivinpaperille, joka on sokeroitu.
  5. Irrota uunissa ollut leivinpaperi varovasti. Anna levyn jäähtyä.
  6. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto sokerin kanssa.
  7. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä hetki.
  8. Kiehauta sitruunamehu ja liuota siihen puristettu liivate. Valuta seos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen.
  9. Sekoita marmeladi joukkoon. Lisää kermavaahto kevyesti nostellen.
  10. Levitä täyte torttulevylle. Kääri rullalle ja siirrä viileään vetäytymään ennen leikkaamista.

Joulutortut

  • voi- tai lehtitaikina (pakaste)
  • luumusosetta tai marmeladia
  • kananmunaa

Valmistus

  1. Kaulitse sulanut taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi
  2. Leikkaa levy terävällä veitsellä tai taikinapyörällä 8 × 8 -senttiseksi neliöiksi, jotka asetat leivinpaperille. 
  3. Tee kulmiin viillot kohti keskustaa.
  4. Nosta joka toinen kärki keskelle ja painele yhteen.
  5. Voitele tortut munalla.
  6. Pane nokare täytettä kullekin tortulle. Liian iso määrä sosetta pursuaa yli.
  7. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia.
jouluruoka joulutortut

Kukapa ei pitäisi joulutortuista! Täytteeksi voi kokeilla luumuhillon lisäksi muitakin makuja, kuten omena-kanelihilloa.

Hedelmäkakku

  • 100 g sokeroituja kirsikoita
  • 100 g kandeerattua hedelmämixiä
  • 1 dl rusinoita
  • 50 g mantelirouhetta
  • 2 dl omenamehua
  • 200 g margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 kpl kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • margariinia
  • korppujauhoja

Valmistus

  1. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka.
  2. Hienonna kirsikat ja sekoita ne hedelmämixin, rusinoiden, mantelirouheen ja omenamehun kanssa kulhossa. Anna maustua 15 minuuttia
  3. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit.
  4. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  5. Sekoita keskenään kuivat aineet.
  6. Lisää rasva-sokeriseokseen vuorotellen kuivia aineita ja hedelmäseosta. Nostele tasaiseksi.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin ajan, kunnes cocktailtikkuun ei enää tartu taikinaa.
  8. Kumoa jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja siivilöi päälle tomusokeria.

Lue lisää jouluvinkkejä

 

Lähteet: mynewsdesk.com, Martat, k-ruoka.fi, yhteishyvä.fi ja valio.fi/kuvat: iStock ja Pixabay.com

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu joulukinkku joululaatikot jouluperinne jouluperinteet joulupöytä jouluruoka


Lisää samasta aiheesta