MAINOS

Maa-artisokkakeitto – nopea resepti neljälle

Ruoka

Samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto toimii niin alkuruokana kuin maukkaana lounaanakin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Maa-artisokkakeitto on suosittu keitto, joka on helppo valmistaa puolessa tunnissa.

Maa-artisokkakeitto valmistuu näillä aineksilla

4 annosta | 30 minuuttia

  • 400 g maa-artisokkaa
  • ½ l maitoa
  • ½ l kermaa
  • suolaa
  • rouhittua valkopippuria
  • 2–3 rkl vehnäjauhoja
  • 1–2 sitruunan mehu
  • kesäkurpitsan- ja auringonkukansiemeniä
  1. Laita kuoritut maa-artisokat, maito ja kerma kattilaan.
  2. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä.
  4. Ota noin 1 dl lientä erikseen ja sekoita siihen vehnäjauhot.
  5. Soseuta kattilan ainekset sauvasekoittimella.
  6. Sekoita suurus keittoon ja kiehauta.
  7. Lisää sitruunamehu.
  8. Paahda kesäkurpitsan- tai auringonkukansiemenet kuumalla kuivalla pannulla.
  9. Koristele lautasille annosteltu maa-artisokkakeitto siemenillä ja tarjoile.


Vinkki! Jos et käytä kuorittuja maa-artisokkia heti, laita ne kylmään sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.

Maa-artisokkakeitto on klassikko, kokeile myös näitä maa-artisokkaruokia

Maa-artisokka sopii käytettäväksi ruoanlaitossa samalla tavoin kuin perunakin. Voit valmistaa maa-artisokasta herkullista keittoa, käyttää sitä se salaatteihin keitettyinä viipaleina sekä muhennoksiin ja erilaisiin paistoksiin. Kokeile myös maa-artisokan paistamista pannulla esimerkiksi sienien, valkosipulin ja salvian kanssa.

Maa-artisokan säilytys

Jääkaapin vihanneslokerossa maa-artisokka säilyy muutaman viikon. Maa-artisokka kannattaakin säilyttää pakastamalla. Mukulat keitetään ja soseutetaan tai pakastetaan paloina tai kuutioina.

Maa-artisokan kasvatus

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, joka kasvaa melkein missä tahansa. Parhaiten se kasvaa aurinkoisessa kasvupaikassa.
Maa-artisokan kasvualustaa voi tarvittaessa vahvistaa kompostoidulla maa-aineksella tai karjanlannalla.

Viljelytavaltaan ja käytöltään maa-artisokka muistuttaa perunaa.

Maa-artisokka kannattaa istuttaa huhti–toukokuussa tai syksyllä syys–lokakuussa tasamaalle tai harjuun 10–15 sentin syvyyteen. Maa-artisokan istutuksessa riviväli on noin 70–80 senttiä ja istutusväli noin 30–50 senttiä.

Maa-artisokan sadonkorjuuaika on myöhäinen syksy, syyskuusta marraskuuhun. Mukulat säilyvät maassa talven yli, joten niitä voi korjata myöhemminkin.

3 hyvää keittoreseptiä

 

 

Kuva: Maru Lemmetty

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alkuruoka resepti


Lisää samasta aiheesta