Muuta omenasato viiniksi

Valmista maistuvaa omenaviiniä oman puutarhasi omenoista näillä helpoilla ohjeilla. Käytä viinin valmistuksessa mieluiten hapokkaita omenoita.
Omenaviinin valmistus onnistuu helposti kesän omenasadosta. Omenaviiniin sopivat varsinkin syys- ja talvilajikkeiden hapokkaat omenat. Jos teet viiniä tuoreista omenoista, noin 10 kiloa omenoita riittää 25 litraan valmista viiniä.
Valmista omenoista viiniä – noudata ohjeita huolellisesti!
Itse tehtynä omenaviini ja -siideri ovat edullisia, eikä tekeminen ole edes vaikeaa. Olet ehkä joskus aikaisemminkin valmistanut viiniä, mutta ole silti perusteellinen ja johdonmukainen.
Lue ohjeet kunnolla läpi, ennen kuin aloitat. Seuraa reseptejä ja valmistusohjeita, joita löytyy käymisainepakkauksista. Niissä suositellut sokeri- ja raaka-ainemäärät perustuvat kokemukseen.
Käytä kaupallista, varta vasten viinin tekoon tarkoitettua viinihiivaa. Leivontaan tarkoitettu hiiva ei sovellu viinin valmistukseen erityisen hyvin.
Omenaviinin valmistus onnistuu oikeilla välineillä
Tarvitset käymisastian, jossa viini valmistuu. 30 litran muoviastia vesilukkoineen maksaa noin 15 euroa. Hanki samalla kaksi, niin voit kätevästi siirtää viinisi lapolla astiasta toiseen kirkastusvaiheessa.
Lämpömittarilla varmistat, että viinimehusi on lämpötilaltaan sopiva käymisen aloitusvaiheissa. Ominaispainomittarilla seuraat käymisen edistymistä.
Näillä jo pärjäät, mutta kannattaa hankkia muitakin käteviä, helposti puhdistettavia välineitä. Esimerkiksi iso kattila sokerin sulattamiseen on kätevä. Lisäksi kannattaa hankkia sekoituslasta tai -kauha ja siiviläpussi.
Kotitekoinen omenaviini valmistuu parhaiten hapokkaista omenoista
Käytä omenaviiniin mieluiten hapokkaita omenoita, mutta älä ylikypsiä. Syys- ja talvilajikkeet sopivat yleensä hyvin.
Tarvitset 6–10 litraa mehua. Jos teet viiniä tuoreista omenista, noin 10 kiloa riittää 25 litraan valmista viiniä.
Jos käytät hyvin pestyjä tuoreita omenia, lohko omenat ja poista niistä siemenkodat. Pistä kuoret mukaan viinimehuun, koska ne antavat hapokkuutta ja makua.
Tutki käyttämästäsi reseptistä, mitä muita aineita tarvitset.
Käytä vain puhtaita valmistusvälineitä
Omenaviinin valmistuksessa ensimmäinen ja hyvin oleellinen vaihe on varmistaa, että käyttämäsi välineet ovat puhtaat. Siksi ne kannattaa pestä ja desinfioida ennen käyttöä.
Mikäli käytät raaka-aineita, joiden hapokkuus on vähäinen, voi olla syytä lisätä 20–60 grammaa sitruunahappoa/25 litraa viinimehua. Se edistää käymistä.
Panimosokeria on helppo käyttää, koska se sulaa haaleaankin veteen. Tavallinen kidesokeri käy myös hyvin. Älä koskaan käytä hillosokeria viinin valmistukseen, sillä sen sisältämä kaliumsorbaatti estää käymisen.
Käymispakkaus sisältää valmistukseen tarkoitetut käymisaineet: entsyymi auttaa siirtämään omenan makua ja väriä viiniisi. Viinihiiva ja hiivan ravinne varmistavat, että käyminen etenee toivotusti.
Käymisen pysäyttäjä lopettaa käymisen ja edesauttaa viinin säilymistä. Kirkastusaineiden tehtävä on nopeuttaa viinisi kirkastumista kiinnittymällä vastavalmistuneessa omenaviinissä vielä leijuviin raaka-ainehiukkasiin vajoten sitten käymisastian pohjaan sakkana.
Muistilista omenaviinin valmistukseen
1. Hanki tarvittavat raaka-aineet, välineet ja tarvikkeet.
2. Pese ja desinfioi valmistusvälineet.
3. Valikoi, puhdista ja esikäsittele valmistukseen käytettävät omenat. Käy mehuasemalla puristamassa mehuksi, mehusta tai lohko ne. Kaada omenat puhtaaseen käymisastiaan. Mikäli käytät lohkottuja omenia tai tuoreita marjoja, laita ne ensin siiviläpussiin.
4. Kuumenna 5–10 litraa vettä, sulata siihen sokeri ja mahdollisesti käytettävä sitruunahappo.
5. Kaada kuuma liemi astiaan raaka-aineen päälle.
6. Kun liemi on alle 60-asteista, lisää käymispakkauksen sisältämä entsyymi. Anna sen vaikuttaa muutama tunti, kunnes liemen lämpötila on n. 30 astetta. Lisää haaleaa, n. 20-asteista vettä ohjeen mukaan. Sekoita hyvin!
7. Nyt mittaa viinimehusi ominaispaino. Merkitse se muistiin esimeriksi käyttämääsi valmistusohjeeseen.
8. Lisää ohjeen mukaan käymispakkauksen sisältämä hiiva ja hiivan ravinne, jotka voivat olla samassa pussissa.
9. Laita käymisastian kansi kiinni.
10. Kiinnitä myös kanteen tulevat vesilukko ja tiiviste. Laita vesilukkoon tavallista vettä.
Yks, kaks, viini käy!
Siirrä käymisastia tilaan, jossa on tasainen lämpötila, mieluiten 20–24 astetta. Käyminen on kemiallinen prosessi, jossa hiiva muuttaa viinimehun sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Tästä syntyy jonkin verran hajua, joten astiaa ehkei kannata pitää olo- tai makuuhuoneessa. Älä myöskään laita astiaa lattialämmityksen päälle.
Käyminen sujuu nykyaikaisilla käymisaineilla 1–3 viikossa lämpötilan ja käyttämäsi sokerimäärän mukaan.
Mittaa käymisen aikana viinimehun ominaispaino muutaman kerran. Käymisen alussa ominaispaino laskee nopeasti hidastuen sokerin vähetessä ja alkoholipitoisuuden noustessa.
Kun ominaispainomittarin lukema pysyy pari päivää muuttumattomana, on aika varmistaa käymisen loppuminen: lappoa viini pohjasakan päältä toiseen astiaan. Lisää pysäyttäjä ja sekoita hyvin. Anna vaikuttaa pari päivää.
Kirkasta ja tarkista omenaviinin makeus
Lappoa viini uudestaan. Lisää kirkastusaineet ohjeen mukaisessa järjestyksessä: ensin piihappoliuos ja sitten kitosaani varovasti sekoittaen. Pistä kansi päälle ja anna vaikuttaa noin viikon ajan, minkä jälkeen lappoa valmis viini vielä kertaalleen.
Kokonaan kuivaksi käynyt viini voi ainakin aluksi olla maultaan karheaa. Mikäli haluat pehmentää viinisi makua makeuttamalla, niin tee se nyt, ennen pullotusta. Omenan aromi tulee paremmin esiin puolimakeassa tai makeassa viinissä.
Lisää (panimo)sokeria vähitellen, sekoita hyvin ja maista. Kun tuntuu, että lähestyt sopivaa makeutusastetta, lopeta sokerin lisääminen. Sulje kansi.
Säilytä omenaviini pulloissa tai hanapusseissa
Nosta astia varovasti pöydälle ja avaa kansi. Lappoa viini puhtaisiin pulloihin tai hanapusseihin. Jätä pulloon pullonkaulan verran, pussiin mahdollisimman vähän ilmatilaa hapettumisen ehkäisemiseksi. Sulje pullojen korkit tai hanapussit heti.
Säilytä viinisi tasalämpöisessä, valottomassa tilassa. Valmis viini kypsyy melko nopeasti juomakelpoiseksi. Säilytysaika vaihtelee lämpötilan, viinin alkoholipitoisuuden ja sokeripitoisuuden mukaan.
Omenaviinejä ei kannata säilyttää kovin pitkään, sillä omenien antama aromi on parhaimmillaan muutaman kuukauden ajan ja häviää usein pitkäaikaisen säilytyksen yhteydessä.
Oikea lasi omenaviinin nauttimiseen
Omenaviini on väriltään vaalean kellertävä, sopii hyvin valkoviinilasiin. Viileä, puolikuiva tai puolimakea viini sopii erinomaisesti seurustelujuomaksi.
Makea viini tarjoillaan pienemmästä jalallisesta lasista. Makes viini sopii erinomaisesti yhteen makeiden jälkiruokien tai hedelmien kanssa.
Suomen suurin ja vanhin kotiviinin, -oluen ja -siiderin valmistukseen käytettävien aineiden, välineiden ja tarvikkeiden toimittaja.
Lue lisää omenapuista
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Omena omenapuu omenapuut omenasato omenaviini omenaviinin valmistus viini viinin valmistusLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja