MAINOS

Paistetut ahvenet, kauden kasvikset ja Sandefjordin kastike

Ruoka

Paistetut ahvenet maistuvat kauden kasvisten ja Sandefjordin kastikkeen kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Paistetut ahvenet on helppo valmistaa paistinpannulla tai Muurikka-pannulla.

Paistetut ahvenet valmistuvat näillä aineksilla

  • 2–3 ahvenfileetä ruokailijaa kohden
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 2–3 rkl voita
  • suolaa ja pippuria
  • kauden kasviksia, esimerkiksi uusia perunoita, pikkuporkkanoita, retiisejä, parsaa ja varsiparsakaalia
  1. Keitä valitsemasi kauden kasvikset kypsiksi.
  2. Kierittele ahvenfileet ruisjauhoissa ja paista runsaassa voissa kuumalla valurautapannulla tai esimerkiksi Muurikalla noin pari minuuttia molemmin puolin.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sandefjordin kastike

  • 3 rkl kermaa
  • 3 rkl ranskankermaa
  • 3 rkl voita
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • suolaa ja pippuria
  1. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori.
  2. Kiehauta kerma, ranskankerma ja voi kattilassa.
  3. Mausta seos sitruunan mehulla ja kuoriraasteella sekä pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi.
  4. Vaahdota kastike sauvasekoittimella kuohkeaksi ennen tarjoilua.

 

Mikä on Sandefjordin kastike?

Sandefjordsmør on perinteinen, paksu ja herkullinen voi-kermakastike, joka tarjoillaan tyypillisesti kalaruokien, kuten lohen ja ahventen kanssa. Kastikkeen voi koristella esimerkiksi tuoreella tillillä ja pippurilla.

Kastike valmistettiin ensimmäisen kerran Norjan Sandefjordissa, Oslon lähellä sijaitsevassa rannikkokaupungissa, vuonna 1959.

Ahvenen kalastus eri vuodenaikoina

Ahvenia kalastaessa kannattaa huomioida kalojen käyttäytyminen vuodenaikojen vaihdellessa.

Ahvenet oleilevat suojaisissa, kasvillisuuden varjostamissa paikoissa läpi vuoden, vain syvyys vaihtelee veden lämpötilan mukaan. Ahvenet ovatkin tarkkoja syvyydestä, mutta sen lisäksi ne vaihtavat paikkaa myös tuulen mukaan.

Ahven nousee kudulle kevään lopulla vesien lämmetessä. Ennen sitä varsinkin isommat ahvenet oleilevat syvällä vedessä.

Hyvä kalastuskausi alkaa kesäkuussa kudun jälkeen. Pienempiä yksilöitä nousee matalikosta kuin matalikosta. Isommat ahvenet viihtyvät vähän syvemmällä.

Syksyllä ahvenet siirtyvät yhä syvemmälle vesistöissä ja parveutuvat yhä enemmän.

Talvella ahvenia löytyy ympäri vesistöä rantojen tuntumasta, mutta parhaiden paikkojen löytäminen vaatii kalastajalta kokemusta. Vedenalaiset kohoumat pohjassa sekä saarten ja niemien kyljet ovat hyviä mahdollisia ottipaikkoja.

Lisätietoa ahvenen kalastuksesta (koukussa.fi)

Kokeile myös näitä kala- ja äyriäisreseptejämme!

 

Resepti: toimitus, kuva: Maru Lemmetty

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ahven ahvenfile Herkkusuut Pientalon herkkusuut pääruoka resepti ruokaresepti Sandefjordin kastike


Lisää samasta aiheesta