Paella – aito espanjalainen resepti

Ruoka
Paellasta saa juhlaruokaa yhdellä pannullisella isollekin porukalle. Espanjalaisen paella-aterian täydentävät pinchot, crema catalana ja kylmä sangria.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.2.2024

Paella

8–12 henkilölle

  • 2 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 punaista paprikaa
  • 4–5 tomaattia
  • 1⁄2 l extra virgin -oliiviöljyä
  • 15–30 kpl kokonaisia, raakoja isoja katkarapuja
  • n. 400 g ohuita vihreitä papuja
  • n. 400 g possua (kassleria tai paistia)
  • n. 400 g broilerin paistisuikaleita
  • suolaa, mustapippuria
  • savustettua paprikajauhetta
  • 2–3 dl sitruunamehua
  • n. 500 g äyriäissekoitusta (pakaste)
  • 3 ps (à 5 g) sahramia
  • 1 kg bomba- tai risottoriisiä
  • 400 g kokonaisia sinisimpukoita
  • 300 g kokonaisia venus- tai hietasimpukoita
  • 3 l kana- ja kalalientä
  • 3 sitruunaa
  1. Silppua sipulit, valkosipulit, paprikat ja tomaatit. Siirrä sivuun odottamaan.
  2. Kuumenna iso paellapannu (esim. Muurikan paellapannu, ø 40–50 cm), lisää öljy. Esipaista isot katkaravut öljyssä niin, että ne saavat väriä pintaan. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Paista samassa öljyssä sipuleita, paprikoita, tomaatteja ja papuja noin 10 minuuttia. Lisää ja ruskista porsaanliha, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää ja ruskista broilerinliha, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää paprikajauhe, osa sitruunamehusta ja tarvittaessa myös öljyä.
  4. Lisää äyriäissekoitus, suolaa ja sitruunamehua.
  5. Mausta sahramilla, kypsennä hetki ja lisää 2–3 dl kana- ja kalalientä.
  6. Lisää riisi ja anna nesteen imeytyä, keittele miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen nestettä niin, että pinta peittyy. Anna nesteen taas imeytyä riisiin. Jatka, kunnes riisi on kypsää. Kaikkea nestettä ei tarvitse käyttää.
  7. Lisää loppuvaiheessa simpukat ja katkaravut.
  8. Anna paellan vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia, purista yhden sitruunan mehu päälle ja koristele sitruunalohkoilla.

Pinchot

  • patonkia
  • oliiveja
  • artisokansydämiä
  • aurinkokuivattuja tomaatteja
  • chorizo-makkaraa
  • serrano-kinkkua
  • katkarapuja ja aiolia
  • manchego-juustoa
  1. Kokoa patonginpaloille mieluisia aineksia, pistä cocktailtikku läpi ja tarjoile esimerkiksi alkupaloina.

Crema catalana

neljälle

  • 1⁄2 vaniljatankoa
  • 1 sitruunan kuori
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 5 keltuaista
  • 1 dl maitoa

Pinnalle

  • 4 rkl sokeria
  1. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan tangon siemenet kattilaan, raasta mukaan myös sitruunan kuori. Lisää kaavittu vaniljatangon puolikas, kerma, sokeri ja kanelitanko. Kiehauta.
  2. Sekoita kulhossa keltuaiset ja maito, lisää joukkoon hieman jäähtynyt kermaseos. Siivilöi seos ja kaada uuninkestäviin vuokiin. Kypsennä 100-asteisessa uunissa n. 40–60 min, kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä jääkaapissa yön yli.
  3. Ripottele ennen tarjoilua vanukkaiden päälle n. 1 rkl sokeria ja paahda pinta uunin grillivastuksen alla tai keittiöpolttimella kauniin ruskeaksi. Tarjoa marinoitujen sitrushedelmien kanssa.

Marinoidut sitrushedelmät

  • 1–2 verigreippiä tai -appelsiinia
  • tuoretta minttua
  • 1 rkl sokeria
  • loraus brandya tai cointreauta
  1. Kuori hedelmät kalvottomiksi, pilko kulhoon ja mausta mintulla, sokerilla ja lorauksella alkoholia. Anna marinoitua vähintään tunti jääkaapissa.

Sangria

  • 3 appelsiinin mehu
  • 3 sitruunaan mehu
  • 0,5 l punaviiniä
  • 1 dl brandyä tai cointreauta
  • 1 1⁄2 l sitruunalimpparia (Sprite)
  • jääpaloja
  • appelsiini- ja sitruunaviipaleita
  1. Purista isoon lasikannuun tai boolimaljaan hedelmien mehu, lisää muut aineet. Tarjoa kylmänä.

Reseptit: toimitus, kuvat: Maru Lemmetty

MAINOS
MAINOS LOPPUU