MAINOS

Riisipuuro – valmistus liedellä, uunissa ja airfryerissa

Ruoka

Riisipuuro herättelee monessa perheessä jouluaamuun. Suuren herkun ainekset ovat yksinkertaiset, valmistus sujuu liedellä, uunissa tai airfryerissä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Riisipuuro on äärimmäisen yksinkertainen ja todella maukas jouluruoka, joka nautitaan perinteisesti kaneli-sokeriseoksen tai luumukiisselin kanssa. Puuron kanssa sopii myös nokare voita, maito ja mehukiisseli, mikä nyt kullekin maistuu parhaiten.

Riisipuuro valmistetaan perinteisesti puuroriisistä, maidosta ja suolasta. Valmistuskin on helppoa, kunhan muistaa, että liedellä riisipuuro palaa helposti pohjaan, niin kuin kaikki maitopohjaiset puurot. Uunissa tai airfryerissa riisipuuro kypsyy ilman pelkoa pohjaanpalamisesta.

Mutta kuka löytää tänä jouluna riisipuuroon kätketyn mantelin, joka lupaa onnea ensi vuodelle?

riisipuuro hillolla

Kaneli ja hillo ovat riisipuuron tuttuja kumppaneita.

Riisipuuro liedellä

Liedellä riisipuuro syntyy helposti, kunhan muistaa pitää lämpötilan riittävän alhaisena ja sekoittaa välillä, ettei puuro pala pohjaan.

  • 3 dl vettä
  • 1 l maitoa
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Kiehauta kattilassa vesi, ja lisää siihen riisi.
  2. Sekoita riisiä niin kauan, että vesi on imeytynyt riiseihin.
  3. Lisää maito ja sekoita kiehumispisteeseen.
  4. Hauduta puuroa 40–50 minuuttia välillä sekoittaen niin, ettei puuro pala pohjaan.
  5. Mausta suolalla.
riisipuuroa ja jäisiä marjoja vihresässä kupissa

Jäiset marjat sopivat ihanasti riisipuuron kaveriksi.

Riisipuuro uunissa

Uuniriisipuuro ei pala pohjaan, vaikka sitä ei vahtisi. 

  • 1,5 l kevytmaitoa
  • 2,75 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Voitele noin kaksilitrainen uunivuoka ja mittaa ainekset siihen.
  2. Kypsennä uuniriisipuuro 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
  3. Sekoita puuroa pari kolme kertaa.
  4. Anna puuron vetäytyä ennen tarjoilua.
riisipuuro uunissa

Uunissa ja airfryerissä riisipuuron pintaan syntyy yleensä maitokalvo, mutta sekin maistuu hyvältä.

Riisipuuro airfryerissa

Airfryerilla puuro syntyy ilman pohjaanpalamisen riskiä, mutta lämpötiloja tulee säätää pariin otteeseen kypsennyksen aikana. Tarvitset sopivat puuroastian, joka mahtuu pöhöttimeesi. 

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l maitoa
  • hyppysellinen suolaa

Valmistus

  1. Rasvaa vuoka kevyesti esimerkiksi suihkerasvalla.
  2. Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja kaada se vuokaan.
  3. Lisää veteen riisi ja sekoita.
  4. Anna riisiin hautua 200 asteessa noin 6 minuuttia.
  5. Lisää puolet maidosta (0,5 l).
  6. Jatka kypsentämistä 180 asteessa noin 8 minuuttia.
  7. Sekoita ja lisää loput maidosta (0,5 l).
  8. Kypsennä edelleen 180 asteessa 8 minuuttia.
  9. Sekoita puuroa ja jatka kypsentämistä noin 8 minuuttia.
  10. Tarkista puuron kypsyys ja jatka valmistusta vielä parin minuutin pätkissä, kunnes puuro on valmis.

 

Lue lisää jouluvinkkejä

 

Lähteet: wikipedia, Martat, k-ruoka.fi, valio.fi, omavarainen.fi /kuvat: iStock ja Pixabay.com

 

 

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulupuuro riisipuuro riisipuuron valmistus