Riisipuuro – valmistus liedellä, uunissa, mikrossa ja airfryerissa

Ruoka
Riisipuuro on monen suomalaisen suosikkipuuro ja rakastettu jouluruoka.
Riisipuuro on monen suomalaisen suosikkipuuro. Riisipuuron ainekset ovat yksinkertaiset ja valmistus sujuu helposti liedellä, uunissa, mikrossa tai airfryerissä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
12.12.2023

Riisipuuro on äärimmäisen yksinkertainen ja todella maukas puuro, joka nautitaan perinteisesti kaneli-sokeriseoksen tai luumukiisselin kanssa. Puuron kanssa sopii myös nokare voita, maito ja mehukiisseli, mikä nyt kullekin maistuu parhaiten.

Riisipuuron valmistus: tarvitset puuroriisiä, maitoa ja suolaa

Riisipuuro valmistetaan perinteisesti puuroriisistä, maidosta ja suolasta. Valmistuskin on helppoa, kunhan muistaa, että riisipuuro kattilassa liedellä palaa helposti pohjaan, niin kuin kaikki maitopohjaiset puurot.

Uunissa riisipuuro kypsyy ilman pelkoa pohjaanpalamisesta, ja airfryer on ihan uusi riisipuuron aluevaltaus. Ja valmistuu se riisipuuro tietysti mikrossakin!

Mutta kuka löytää tänä jouluna riisipuuroon kätketyn mantelin, joka lupaa onnea ensi vuodelle?

MAINOS
MAINOS LOPPUU
riisipuuro hillolla
Kaneli ja hillo ovat riisipuuron tuttuja kumppaneita.

Riisipuuro liedellä

Liedellä riisipuuro syntyy helposti, kunhan muistaa pitää lämpötilan riittävän alhaisena, ettei puuro pala pohjaan.

Mikä kattila riisipuurolle?

Riisipuuro suositellaan yleensä valmistettavan paksupohjaisessa kattilassa tai kattilassa, jossa on tarttumaton pinnoite. Siitä huolimatta puuron kypsymistä tulee vahtia tarkkaan, että puuro ei pala pohjaan tai kiehu yli.

Riisipuuro kattilassa valmistettuna vaatii myös säännöllistä sekoittamista.

  • 3 dl vettä
  • 1 l maitoa
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Kiehauta kattilassa vesi, ja lisää siihen riisi.
  2. Sekoita riisiä niin kauan, että vesi on imeytynyt riiseihin.
  3. Lisää maito ja sekoita kiehumispisteeseen.
  4. Hauduta puuroa 40–50 minuuttia välillä sekoittaen niin, ettei puuro pala pohjaan.
  5. Mausta suolalla.
riisipuuroa ja jäisiä marjoja vihresässä kupissa
Jäiset marjat sopivat ihanasti riisipuuron kaveriksi.

Riisipuuro uunissa

Uuniriisipuuro ei pala pohjaan, vaikka sitä ei vahtisi. 

  • 1,5 l kevytmaitoa
  • 2,75 dl puuroriisiä
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Voitele noin kaksilitrainen uunivuoka ja mittaa ainekset siihen.
  2. Kypsennä uuniriisipuuro 175 asteessa noin 1,5 tuntia.
  3. Sekoita riisipuuroa pari kolme kertaa.
  4. Anna puuron vetäytyä ennen tarjoilua.
riisipuuro uunissa
Uunissa ja airfryerissä riisipuuron pintaan syntyy yleensä maitokalvo, mutta sekin maistuu hyvältä.

Riisipuuro airfryerissa

Airfryer valmistaa riisipuuron ilman pohjaan palamisen riskiä, mutta lämpötiloja tulee säätää pariin otteeseen kypsennyksen aikana. Tarvitset sopivat puuroastian, joka mahtuu airfryeriin.

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l maitoa
  • hyppysellinen suolaa

Valmistus

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Rasvaa vuoka kevyesti esimerkiksi suihkerasvalla.
  2. Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja kaada se vuokaan.
  3. Lisää veteen riisi ja sekoita.
  4. Anna riisiin hautua 200 asteessa noin 6 minuuttia.
  5. Lisää puolet maidosta (0,5 l).
  6. Jatka kypsentämistä 180 asteessa noin 8 minuuttia.
  7. Sekoita ja lisää loput maidosta (0,5 l).
  8. Kypsennä edelleen 180 asteessa 8 minuuttia.
  9. Sekoita puuroa ja jatka kypsentämistä noin 8 minuuttia.
  10. Tarkista puuron kypsyys ja jatka valmistusta vielä parin minuutin pätkissä, kunnes puuro on valmis.

Riisipuuro mikrossa

Mikroaaltouunissa riisipuurosta tulee maittavaa, eikä tarvitse pelätä, että se palaa pohjaan. Maito voi kuitenkin kiehahtaa mikrossakin yli, joten astian tulee olla sopivanlainen: laakea parin litran keraaminen vuoka. Sitä ei kannata peittää kannella valmistuksen aikana.

  • 2 dl puuroriisiä
  • 3 dl vettä
  • 8 dl maitoa
  • hyppysellinen suolaa

Valmistus

  1. Sekoita vesi ja riisit vuokaan. Voit keittää vettä vedenkeittimessä etukäteen, mutta se ei ole välttämätöntä.
  2. Kypsennä täysteholla (700 W) 8 minuuttia.
  3. Sekoita maito joukkoon.
  4. Kypsennä 10 minuuttia täysteholla välillä puuroa sekoittaen.
  5. Vähennä teho puoleen ja anna kypsyä noin 20 minuuttia.
  6. Anna puuron vetäytyä peitettynä muutama minuutti.
  7. Mausta suolalla.

Lue lisää joulun ruokavinkkejä

MAINOS
MAINOS LOPPUU