MAINOS

Säilö sienisato oikein

Ruoka

Moni kuulee syksyllä metsän kutsun – on pakko päästä sieneen! Innokkaat sienestäjät tallettavat sienisadon ja syksyn maut pakastamalla, kuivaamalla ja suolaamalla.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Hyvän sienisadon myötä moni haluaa säilöä sieniä käytettäväksi myös myöhemmin ruoanlaitossa. Sienien säilöminen on helppoa – voit pakastaa, kuivata ja suolata sieniä. Kannattaa myös opetella käyttämään säilöttyjä sieniä oikein.

– Ethän unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä sieniä jokapäiväisessä ruuanlaitossa, muistuttaa ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Lisää pakastetut sienet ruokaan jäisenä

Pakastaminen on helppo tapa säilöä sieniä.

Pakasta vain paistettuja sieniä, sillä raa’at sienet muuttuvat puiseviksi kotipakastimessa ja vievät paljon tilaa.

Pakastesieniä voi käyttää kuten tuoreitakin sieniä eli monipuolisesti leivontaan ja ruuanvalmistukseen.

– Pakastesieniä ei kannata kypsentää liikaa, vaan ne lisätään esimerkiksi kastikkeisiin jäisinä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin ne eivät sitkisty, Leena kertoo.

Liuota suola pois suolasienistä ennen käyttöä

Suolaaminen on perinteinen tapa sienien säilömisessä. Perinteisen sienisalaatin lisäksi suolasienet sopivat hyvin laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin.

Ylimääräisen suolan poistamiseksi sienet on syytä liottaa ennen käyttöä.

– Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa. Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki.

Käytä sieniä samalla tavoin kuin mausteita

Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä. Oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, Leena vinkkaa.

Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä.

Käytä liotukseen haaleaa vettä tai maitoa. Liotusnesteen voi käyttää ruoanvalmistukseen. Voit myös kiehauttaa sienet liotusvedessä, jolloin pääset varsinaiseen ruoanvalmistukseen nopeammin, Leena neuvoo.

Lue myös: Toimittajamme testasi sienien kuivatusta kiertoilmauunissa

Sienien säilöminen – muista nämä ohjeet

  • Pakasta vain paistettuja sieniä.
  • Lisää pakastesienet ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.
  • Liota suolasienistä ylimääräinen suola pois ennen niiden käyttöä.
  • Murenna kuivattuja sieniä mausteeksi ruokiin.
  • Liota kuivatut sienet ja käytä liotusneste hyödyksi ruoanlaitossa.


Vinkki! 
Sienestystaitoja voit oppia Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla, sieniseuroissa tai lähtemällä retkelle sienestystä harrastavan kanssa.

Kokeile herkullisia sienireseptejämme!

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

metsäsieni sienet sieni sienien säilöminen sienimetsä sienisato


Lisää samasta aiheesta