Sienien säilöminen – näin säilöt sienet oikein

Ruoka
Sienien säilöminen onnistuu monella eri tavalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.8.2023

Sienien säilöminen onnistuu monella tavalla. Säilö sienisato pakastamalla, kuivaamalla tai suolaamalla ja nauti sienet silloin, kun haluat. Kannattaa myös opetella käyttämään säilöttyjä sieniä oikein.

Käytä sieniä jokapäiväisessä ruoanlaitossa

Hyvän sienisadon myötä moni haluaa säilöä sieniä käytettäväksi myös myöhemmin ruoanlaitossa.

– Ethän unohda arvokasta saalista hyllyn perälle, vaan opettele käyttämään säilöttyjä sieniä jokapäiväisessä ruuanlaitossa, muistuttaa ruoka-asiantuntija Leena Ylikännö Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Sienien säilöminen pakastamalla

Pakastaminen on helppo tapa säilöä sieniä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pakasta vain paistettuja sieniä, sillä raa’at sienet muuttuvat puiseviksi kotipakastimessa ja vievät paljon tilaa.

Pakastesieniä voi käyttää kuten tuoreitakin sieniä eli monipuolisesti leivontaan ja ruuanvalmistukseen.

Lisää pakastetut sienet ruokaan jäisenä

– Pakastesieniä ei kannata kypsentää liikaa, vaan ne lisätään esimerkiksi kastikkeisiin jäisinä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin ne eivät sitkisty, Leena kertoo.

Sienien säilöminen suolaamalla

Suolaaminen on perinteinen tapa sienien säilömisessä. Perinteisen sienisalaatin lisäksi suolasienet sopivat hyvin laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Liuota suola pois suolasienistä ennen käyttöä

Ylimääräisen suolan poistamiseksi sienet on syytä liottaa ennen käyttöä.

– Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa. Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki.

Käytä kuivattuja sieniä samalla tavoin kuin mausteita

Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä. Oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia.

Sienet voi kuivata leivinpaperin päälle leviteltynä huoneenlämmössä, jolloin aikaa kuluu noin kolmesta neljään päivään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sienet voi kuivata myös uunissa 35–40 asteessa.

Lue myös: Toimittajamme testasi sienien kuivatusta kiertoilmauunissa

Kuivattuja sieniä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, Leena vinkkaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä.

Käytä liotukseen haaleaa vettä tai maitoa. Liotusnesteen voi käyttää ruoanvalmistukseen. Voit myös kiehauttaa sienet liotusvedessä, jolloin pääset varsinaiseen ruoanvalmistukseen nopeammin, Leena neuvoo.

Sienien säilöminen – muista nämä ohjeet

  • Pakasta vain paistettuja sieniä.
  • Lisää pakastesienet ruokiin kypsennyksen loppuvaiheessa.
  • Liota suolasienistä ylimääräinen suola pois ennen niiden käyttöä.
  • Murenna kuivattuja sieniä mausteeksi ruokiin.
  • Liota kuivatut sienet ja käytä liotusneste hyödyksi ruoanlaitossa.


Vinkki! 
Sienestystaitoja voit oppia Maa- ja kotitalousnaisten kursseilla, sieniseuroissa tai lähtemällä retkelle sienestystä harrastavan kanssa.

Kokeile herkullisia sienireseptejämme!

Sienien säilöminen onnistuu myös uunissa kuivattamalla.