MAINOS

Tarte Tatin – maukas omenapiirakka ranskalaiseen tapaan

KeittiöRuoka

Tarte Tatin valmistuu nopeasti ja mehevä omenapiirakka on helppo tehdä valurautapannuun tai piirakkavuokaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Tarte Tatin on yksi maailman tunnetuimmista jälkiruuista ja ranskalaisen keittiön klassikko.

Tarte Tatin valmistuu näillä aineksilla

  • 500 g valmista voitaikinaa
  • 5–6 kiinteää, hapanta omenaa
  • 75 g voita
  • 2 dl sokeria
  • (loraus calvadosta)
  • kanelia
  • jäätelöä tai kylmää ranskankermaa
  1. Ota taikina ajoissa sulamaan.
  2. Kuori ja lohko omenat.
  3. Sulata voi liedellä isossa valurautapannussa (Ø 25–30 cm), jonka voi laittaa uuniin.
  4. Lisää sokeri ja halutessasi calvados, anna sokerin sulaa. Alenna hieman lämpöä, jotta sokeri sulaa hitaasti.
  5. Asettele omenalohkot pannulle ja kuumenna miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes sokeri on karamellisoitunut.
  6. Kauli taikinasta pannun halkaisijaa suurempi pyöreä levy ja asettele taikina valurautapannulle omenoiden päälle tiiviisti.
  7. Pistele taikinaa haarukalla ja laita pannu uuniin. Paista 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kuori on ruskistunut.
  8. Anna tortun vetäytyä 5 minuuttia ja irrota veitsellä pannun reunoilta. Kumoa torttu tarjoiluvadille nopealla liikkeellä.
  9. Ripottele halutessasi päälle kanelia.
  10. Tarjoa Tarte Tatin lämpimänä jäätelön tai kylmän ranskankerman kanssa.


Vinkki! Valurautapannun sijaan voit käyttää vallan mainiosti myös tavallista piirasvuokaa: siirrä karamellisoitunut omenaliemi piirasvuoan pohjalle ja toimi sen jälkeen kuten ohjeessa kerrotaan.

Tarte Tatin -reseptin hauska historia

Ranskalainen omenaherkku Tarte Tatin syntyi tarinan mukaan täysin vahingossa 1800-luvun lopulla Keski-Ranskassa. Sisarukset Caroline ja Stéphanie Tatin pitivät omaa ravintolaansa, missä heidän oli tarkoitus valmistaa aivan tavallinen omenapiirakka.

Kaiken kiireen keskellä keittiössä kävi kuitenkin niin, että piirakkaan tarkoitetut omenat kärähtivät pannulla.

Toinen siskoksista sai idean asettaa taikinakuoren kärähtäneiden omenien päälle, jotta ne eivät palaisi uunissa lisää. Ja loppu onkin sitten keittiömaailman historiaa. 🙂

Lue myös nämä vinkit omenoista ja omenapuista

 

Tarte Tatin omenapiirakkaan sopivat happamat omenat.

 

Ruokakuva: Maru Lemmetty

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jälkiruoka ohje Pientalon herkkusuut resepti reseptit ruokaohje ruokaohjeet ruokareseptit


Lisää samasta aiheesta