Ruokaa turhaan roskiin miljoonia kiloja

Sisustus
Ruoka lentää roskiin silti 50–100 kiloa vuodessa jokaista eurooppalaista kohti, vaikka ruoan hinta nousee koko ajan. Eurooppalainen hanke etsii keinoja puolittaa hävikki.

Suurin osa ruoasta lentää biojätteisiin tai kompostiin kotona. Noin 40 prosenttia pois heitetyistä elintarvikkeista on vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita. Myös leipää pilaantuu aivan liikaa. Useimmiten ruoka heitetään pois, koska se ehtii homehtua tai kuivua.

Suomessa ruokaa roskiin noin 35-40 kiloa asukasta kohti

Jokainen suomalainen haaskaa syömäkelpoista ruokaa kotonaan noin 23 kiloa vuodessa. Lisäksi vähittäis- ja tukkukaupoissa hävikkiä kertyy 12–14 kiloa asukasta kohti ja ravintoloissa vielä hivenen lisää. Suomen tilannetta tutkittiin vuonna 2012 julkaistussa MTT:n tutkimuksessa Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa.

Koko Euroopan unionissa elintarvikkeita ja valmista ruokaa päätyy kaatopaikalle 50–100 kiloa asukasta kohti vuodessa.

Ruokahävikki kuriin


Koko Euroopan unionissa elintarvikkeita ja valmista ruokaa päätyy kaatopaikalle 50–100 kiloa asukasta kohti vuodessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Määrät ovat niin valtavia, että ruokahävikkiä yritetään saada kuriin kolmentoista Euroopan maan yhteisellä Fusions-hankkeella. Suomessa hanketta vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Viime vuonna alkaneen ja vuoteen 2016 saakka kestävän Fusionsin tavoitteena on puolittaa hävikin määrä EU-alueella, laatia yleiseurooppalainen määritelmä ruokahävikille ja luotettava arvio hävikin määrästä. Tällä hetkellä maakohtaisissa mittaustavoissa on isoja eroja, ja siksi luvut eivät ole kovin vertailukelpoisia.

– Sanoisin kuitenkin, että Suomen tilanne ei ole missään tapauksessa pahimmasta päästä Euroopassa, tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä toteaa.

Lue lisää Ruokahävikistä

Näin vähennät ruokahävikkiä >
Ruokahävikin pienentäminen vaatii havahtumista >
Yksin asuva nainen tuhlaa eniten ruokaa >
Elintaso lisää ruokahävikkiä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lähde:
Europa-verkkojulkaisu
Tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT