Ruokahävikki kuriin: Tyhjiöpakkaaminen jopa viisinkertaistaa ruoan säilyvyyden

Keittiö
Suomessa heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin 20–30 kiloa henkeä kohti joka vuosi. Suurin syy elintarvikkeiden laadun ja maun heikkenemiseen on happi. Tyhjiöpakkaamisen avulla elintarvikkeiden säilyvyyttä voidaan parantaa jopa viisinkertaiseksi. Lokakuussa markkinoille tulee kolme erilaista tyhjiöpakkauslaitetta kotitalouksien ruokahävikin pienentämiseksi.

Kotitalouksien ruokahävikistä suurin osa tulee helposti nahistuvista tai pilaantuvista elintarvikkeista. MTT:n tutkimuksen mukaan eniten pois heitetään vihanneksia (19 %), kotiruokaa (18 %), maitotuotteita (17 %), hedelmiä ja marjoja (13 %) sekä leipää ja viljatuotteita (13 %).* Elintarvikkeiden ravintoarvon, koostumuksen, maun ja laadun heikkeneminen johtuu pakkauksessa olevasta hapesta. Poistamalla happi tyhjiöpakkauslaitteella elintarvikkeiden säilyvyys paranee huomattavasti.

Tyhjiöpakkauslaite on erinomainen apu niin lapsiperheille kuin yksin asuvillekin, sillä paremman säilyvyyden ansiosta elintarvikkeita voi ostaa edullisemmissa, isommissa pakkauksissa tai valmistaa suuremman määrän kerralla.

Marjastajat, sienestäjät ja metsästäjät saavat luonnon antimet säilöön tuoreina vaikkapa jo mökillä. Esimerkiksi tuoreet mustikat säilyvät tyhjiöpakattuina jääkaapissa kaksi viikkoa. Tyhjiöpakkaaminen helpottaa myös juhlakiireitä, kun leivonnaisia ja ruokia voi valmistaa etukäteen ja toisaalta ylijääneet ruoat saa säilymään pitkään. Tyhjiöpakkaaminen parantaa myös pakastettavien elintarvikkeiden säilyvyyttä. Tyhjiöpakattu liha säilyy pakastimessa 2-3 vuotta ja kala kaksi vuotta.

Tyhjiöpakkaaminen myös nopeuttaa lihan ja kalan marinointia, sillä tyhjiöpaine avaa lihan ja kalan huokoset ja näin marinadi imeytyy elintarvikkeeseen nopeammin. Tämän ansiosta marinointi vie vain muutaman minuutin tuntien sijaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Food Sealer Anti Crush, suositushinta 129,00 €. Anti Crush -toiminto hellävaraiseen tyhjiöpakkaamiseen. Aloituspaketissa 5 x Food Sealer -pussi 22 x 30 cm, 5 x Food Sealer -pussi 28 x 40 cm, Food Sealer -pussirulla 3 m x 22 cm, Food Sealer -pussirulla 3 m x 28 cm.

OBH Nordican Food Sealers -sarjaan kuuluu kolme helppokäyttöistä tyhjiöpakkauslaitetta: kätevä Food Sealer Fresh ’n Easy, murskaantumisen estävä Food Sealer Anti Crush ja pieneenkin kotitalouteen sopiva Food Sealer Handy. Tyhjiöpakkaaminen on helppoa: elintarvikkeet laitetaan Food Sealer -tyhjiöpussiin tai -purkkiin ja suljetaan se huolellisesti. Tämän jälkeen tyhjiöpakkauslaitteen saumaussuutin asetetaan tiiviisti pussin venttiiliä vasten, käynnistetään virta, ja laite imee ilman pois.

Jokaisen laitteen mukana tulee aloituspaketti, johon sisältyy erikokoisia Food Sealer -pusseja. Pussit ovat uudelleenkäytettäviä, konepesun, mikroaaltouunin ja kuuman veden kestäviä. Lisävarusteena voi hankkia Food Sealer -purkkeja, jotka sopivat hyvin kuiva-aineiden säilyttämiseen sekä lihan ja kalan marinointiin.

Sarja tulee myyntiin lokakuussa. Tuotteita myyvät hypermarketit, tavaratalot ja hyvin varustellut erikoisliikkeet kautta maan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja OBH Nordica, www.obhnordica.fi.

* MTT / Foodspill-projekti. MTT:n Foodspill-projekti selvitti suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä. Syyskuussa 2010 toteutettuun punnitus- ja kyselytutkimukseen osallistui 420 kotitaloutta pääkaupunkiseudulta sekä Turun, Tampereen ja Jyväskylän alueelta. Kotitalouksissa punnittiin nimenomaan syömäkelpoisen ruuan hävikkiä.